Året 2016

Oj, vad snabbt år 2016 har passerat. Ett år då många kända profiler lämnat jordelivet och där terrorn i världen fortsätter att lägga ett mörkt filter över mänskligheten. Ett på många sätt skrämmande och prövande år som avslutades med ytterligare en tragisk terrorattack i Istanbul.

Trots att ”the dark side of the force” har visat sitt fula ansikte tänkte vi försöka summera året i lite mer trevliga former. Trots allt har det för oss på Whiskytower varit ett fantastiskt 2016 med många omvälvande och underbara stunder. Så här kommer några reflektioner från oss och vi vill samtidigt önska dig ett riktigt gott nytt år!

Provning hos Balblair tillsammans med John MacDonald

Årets bästa whisky 
Beppe: För mig så har året bjudit på många underbara whiskyupplevelser. Några whisky som jag provat står dock ut. Den single cask Craigellachie på 21 år som släpptes är en av dem. Cambus 40 år som var en del av Diageo’s Special Realeses är en annan. Dock så är kanske den häftigaste upplevelsen för mig när jag fick chansen att prova gammal newmake (tror den var från 60-talet) hos Balblair tillsammans med destillerichefen John MacDonald.

Kent: Årets bästa whisky har för mig två sidor – upplevelsemässigt och smakmässigt. Att ha fått förmånen att prova världens äldsta whisky är i sanning något som jag aldrig trodde jag skulle få göra. Men när Thomas Kuuttanen på Symposion bjöd in mig till detta otroliga arrangemang nere i Malmö, fick jag chansen att prova Mortlach 75 Years Old Generations (44,4% 1st Fill Sherry). Wow! Så häftigt!
Den bästa whiskyn rent smakmässigt måste ändå vara GlenDronach 21 YO och Craigellachie 21 YO Single Cask. Båda outstanding på sina egna sätt.

Årets whiskyupplevelse 
Beppe: En otroligt svår sak att svara på tycker jag då detta år bjudit på många upplevelser i whiskysammanhang. Besöket på Balblair var en höjdare. Besöket hos Gordon & MacPhail och Benromach ett annan. Pressresan till Ailsa Bay likaså. Träffen på Box destilleri med många andra bloggare och människor från hela världen var också en mycket rolig upplevelse.

Kent: Oj, det är svårt. Att återigen träffa whiskybloggarna vid besöket hos Box var otroligt roligt. Att med mina närmsta vänner besöka destillerier i Speyside var fantastiskt. Att sitta ned med Erland från Bacardi var sjukt trevligt. Att få smaka världens äldsta whisky var outstanding…o.s.v.

Årets whiskyfat 
Beppe: Det är för mig det fat som jag såg ligga i lagerhuset hos Gordon & MacPhail. Lades på fat år 1940. Nej jag berättar inte från vilket destilleri som innehållet kommer från.

Kent: Haha, ja att få krama om detta whiskyfat som jag misstänker kommer att släppas som whisky om tre år som en 80-åring, var onekligen coolt! Hela besöket hos Gordon & MacPhail + Benromach var fantastiskt!

Fantastisk uppställning vid provning av världens äldsta whisky

Årets Whiskyprovning 
Beppe: För mig så är det två provningar som var något utöver det vanliga i år. Den första var när jag fick förmånen att prova Diageo’s Special Realeses i London. Den andra var med Erland från Bacardi när jag framför mig hade Craigillachie 13yo, 17yo, 19yo, 23yo, 31yo och single casken på 21yo. Som om inte det var nog så fanns även Aultmore 12yo, 18yo, 21yo och 25yo. Utöver detta så fanns samtliga utgåvor från Aberfeldy, The Deveron och Royal Brackla också på bordet.

Kent: Hm, kan inte bortse från Malmömässan och den helt sjuka provningen jag fick vara med om där. Eller vad säger ni om följande uppställning: Mortlach 75 YO, Macallan 1945, Strathisla 1953, Linkwood 1954, Glen Grant 1955 och Highland Park 1973 (alla på 1st Fill Sherryfat). Himmelsk och något jag aldrig kommer att få göra igen. Tack Thomas Kuuttanen på Symposion!

Årets Orökiga whisky
Beppe: Otroligt svår fråga. Ska jag gå på det vi recenserat på bloggen så är det GlenDronach 21yo, Bunnahabhain 18yo och Craigellachie single cask 21yo. Alla tre är magnifika drams.

Kent: Bunnahabhain 18 YO. Vad kan man säga? Lånar Beppes uttryck när han smakade den: ”En vangalet bra whisky helt enkelt”.

Årets rökiga whiskies

Årets Rökiga whisky 1
Ardbeg Twenty One var en rökig käftsmäll utöver det vanliga. En riktigt trevlig rökare som visar att Ardbeg kan producera riktigt bra whisky. Desto trevligare är att Dr Bill Lumsden berättat att den whisky de nu släppte som 21-årig Ardbeg bara var hälften av vad de hade i sina lagerhus. Dessutom berättade han i samma intervju att de även har betydligt äldre whisky än så.

Årets rökiga whisky 2
Går för oss till Lagavulin 8YO. Blir så glad varje gång en officiell utgåva har en ålder på under 10 år. Whisky under tio år kan också ha underbara kvaliteter. Det vill vi se mer av. Varför inte en fem eller tre-åring?

Årets NAS whisky
Vi gillade verkligen Glenmorangie Milsean som var otroligt ren och elegant.

Årets Bourbon
Av alla olika bourbon vi provat under 2016 var det en som stack ut lite extra: George T Stagg, som tog oss med storm och som fick oerhört höga poäng. Den var verkligen fantastisk!

Prisvärda whiskies

Årets mest prisvärda whisky
Vi tycker fortfarande att Craigellachie 13yo är svårslagen. Dock så tycker vi att Aultmore 12yo också förtjänar ett omnämnande. Den är ljuvlig.

Årets Whiskybloggare
Beppe: Även detta år så kan det inte bli någon annan än David Tjeder från Tjeders Whisky. Jag ser alltid fram emot nästa inlägg från David då jag vet att det kommer att vara intressant och bra. Att David dessutom vågar sticka ut näsan och ha åsikter gör inte saken sämre. Keep up the good work David!

Kent: Tycker mig sett ett mer intensivt bloggande detta år, vilket är jättekul. Vi har dessutom sett en ny kanal användas på ett intressant sätt. WhiskyABC har klivit in på vita duken och via sin WhiskyPlay kanal levererat både intervjuer och provningar. Kul! Men när det kommer till årets whiskyblogg, ja då ser jag fortfarande ingen som slår vår kära David Tjeder på fingrarna. Så för mig är valet alltså självklart, Tjeders Whisky fortsätter att skapa opinion och röra om i whiskyvärlden. Grattis David!

Årets intervju
Beppe: Vi har detta år lyckats intervjua många personligheter i whiskyindustrin och det kommer vi att fortsätta att göra. Vi startade 2016 i stor stil med en intervju med Jim McEwan. Den intervjun är jag glad att vi fick till. De två intervjuer vi haft svårast att genomföra är de med Dave Broom och Dr Bill Lumsden. Detta på grund av att Dave är ganska svår att få tag på och att Dr Bill är en mycket upptagen man.

Kent: Intervjun med Serge Valentin tyckte jag extra mycket om och framförallt hans öppenhet med vad han tycker om NAS whisky: ”I do not like it, at all. Whisky’s an aged spirit, age is consubstantial to it. Whisky without an age (or vintage) is like listening to good music without knowing who’s playing, or driving a car without knowing the size of the engine.

Årets Whiskypersonlighet
Denna utmärkelse går till Ingvar Rönde som inte bara skapat en av världens bästa whiskyböcker utan dessutom hade en roll i den fantastiska BBC dokumentären; ”Scotch! The Story of Whisky” och som blivit invald i ”The Keepers of the Quaich“. Grattis säger vi på Whiskytower.

Panna från nedlagda Brora

Årets mest oväntade besök
Ett besök till destilleriet Clynelish förvandlas till ett besök till Brora på grund av att man håller på att renovera Clynelish. Inte oss emot. Pannorna på Brora står kvar och de är inte ens rengjord efter sista destillering.

Årets uppmaning till SVT
Att köpa in och sända ”Scotch! The Story of Whisky” som BBC producerat. En mycket intressant och givande dokumentär. Alla tre avsnitten finns på youtube (klicka här).

Vår förhoppning för 2017
Att Svenskt Whiskyting ska komma överens om att Svensk whisky ska vara minst 46% ABV samt att den varken får vara kylfiltrerad eller färgad.

GOTT NYTT ÅR!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.