Bunnahabhain 18 YO (46,3%)

Så avslutar vi vår Bunnahabhain-vecka. Vi har haft en mycket intressant vecka där vi provat 5 olika buteljeringar från detta annorlunda Islay destilleri. Veckan började med en intervju med destillerichef Andrew Brown (länk) och fortsatte med recension av 12 åringen, Mòine, Toiteach och Ceòbanach.

Nu knyter vi ihop säcken med att recensera Bunnahabhain 18 YO som är buteljerad på 46,3% och som är lagrad på ex-bourbon och ex-sherryfat. Den kostar 1299 kr via Systembolaget.

Så här beskrev Andrew Brown 18 åringen:

18 YO har en välkomnande doft som frigör honung, nötter och en lätt havssalt känsla. Rik toffee och läderekig arom kan upplevas i ett djupare lager. Vackert balanserad smak som är influerad av mogna körsbär, nötter och spån av naturlig ek med en påverkan av rika torkade frukter. Avslutet är torr med blandade kryddor som övergår i en lätt salt sherryfinal med en antydan av apelsinskal.

Bunnahabhain 18 YO (46,3%)

Doft
Kent: Äpple som går åt ciderhållet. Det finns en tydlig doft av halstabletter från Läkerol, de med honungssmak och menthol. Finns även en honungsötma tillsammans med torkade frukter och lätt salt. Vaniljdoften går åt vaniljsåshållet och skapar en smörig känsla. Frukterna är mustiga äpplen och bananer. Det finns även en mörkare sida med dofter av läder och torkad tobak. Slutligen kan jag förnimma rostade nötter. Den här whiskyn tjänar på luftning och växer efter mycket integration med syret. Jag älskar verkligen denna komplexa och djupa doftbild. Så intressant och så utmanande!

Beppe: Sylt, söta frukter och marmelad. Gummi, på gränsen till lim. Det finns en havssälta i bakgrunden som balanserar upp sötman perfekt. Det finns en köttighet och ett djup i doften som är mäkta imponerande. Kanel och apelsin finns närvarande på ett ljuvligt sätt. Gummidoften försvinner efter ett tags luftning och alla andra dofter gifts samman i en underbar harmoni. Behöver jag påpeka att detta doftar gudomligt.

Smak
Kent: Oj, vilken underbar smak! En sirapsliknande konsistens. En sammetslen, fyllig och komplex whisky där det skapas en härlig värme längst bak i halsen. Här finns en sälta som snabbt drunknar i saftiga äpplen och päron. Ljus ek och saftiga russin. Överraskande piggt offensiv för sin ålder. Vaniljen är tjockare och fetare än i 12 åringen. De kryddiga inslagen är många och framträdande, där finns: Kanel, Kardemumma och Ingefära.  Det är så intressant och så häftigt att det hela tiden kommer nya smaker som pockar på din uppmärksamhet. Sherryfatens inverkan är så perfekt balanserad att man hela tiden kan känna vanilj och honungen från borubonfaten dansa sida vid sida med de saftiga aprikoserna och russin från sherryfaten. Det finns aldrig någon konkurrens mellan dem, utan de är i total symbios med varandra. Den lätta och subtila röken är som ramverket på den vackraste Rembrandt-målningen. Håller allt på sin plats och ramar in denna skönhet!

Beppe: Det här är fanimej klass! Jag blir knäsvag. Allt är perfekt balanserat. Mycket klassiska sherrydofter. Russin, apelsin, choklad, kanel, torkade aprikoser, mandel, Allt i en perfekt balans. Det hela lyfts till nya höjder genom en sälta som balanserar upp alla det söta smakerna. Det är ljuvligt för gom och tunga. Knäck och kola kommer in efter en stund, som om det inte var nog med godsaker. Eftersmaken är lång och går i russinen och knäckens tecken. Det finns en köttighet och en tyngd i whiskyn. Nästan så att man tror att man ska äta den med sked. Det är så jävla bra. I eftersmaken så smyger en strimma rök fram som förmodligen hela tiden varit närvarande och lyft alla smaker.

Betyg
Kent: Det finns några whisky som fått mig att ”gå i taket” och utropa hyllningar: Hazelburn som vi provade i lagerhuset hos Springbank och GlenDronach 21 Parliament. Jag anser dessa båda vara Stora Malter. Bunnahabhain 18 är i min värld också en Stor Malt! Den är där och slåss längst uppe på toppen. Jag är så lycklig att jag fått möjlighet att ”upptäcka” Bunnahabhain denna vecka. Bunnahabhain 18 kliver upp på en stark 8.8 i min betygslista. Tack för upplevelsen Bunna!

Beppe: Bunnahabhain 18YO. Vad ska jag säga? En vangalet bra whisky helt enkelt. Givetvis så är detta ingen whisky för allas plånböcker. 1229 kr är mycket pengar. Den är dock otroligt bra. Om du inte är bredd att lägga de pengarna på en helbutelj så ta chansen att prova den på någon mässa eller på krogen. Jag tror att efter det så beställer du en flaska. Betyg: 8.6

För att komma till Betygslistan, klicka här.

5 tankar på “Bunnahabhain 18 YO (46,3%)”

 1. Har bara provat 12-åringen än så länge och den tycker jag är jättebra. Men det här verkar ju vara något alldeles extra….

  Svara
  • Beppe du hade helt rätt…. Provade några cl på krogen igår, den var helt fantastisk!! Ska absolut beställa en flaska!!

   Svara
 2. Det här en av de få sorters whisky som är mycket billigare att köpa i Storbrittannien. Just nu ca 800 kr. Ha det i åtanke om ni åker över.

  Svara
  • Hej Leif!
   Ja det är ovanligt idag med whisky som är billigare i Storbritannien än i Sverige. Eventuellt åker vi till Islay nästa år, så då blir det att passa på att införskaffa denna. Tack för tipset! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.