Buffalo Trace – Smaknoter del 3

Buffalo Trace Veckan började med intervju med Harlen Wheatley som är Master Distiller på destilleriet. Vi gick vidare och provade 3 olika utgåvor på tisdagen och 3 olika igår. Nu är vi framme vid finalen.

Och vilken final! Vi hade tre otroligt intressanta whiskeys i glasen: Eagle Rare Single Barrel, Old Rip Van Winkle samt George T Stagg.

Vi vill dessutom passa på att tacka Erik LeijonhufvudArcus Sverige för att du gjorde denna vecka möjlig. Tack Erik!


Eagle Rare Single Barrel (45%)

Eagle Rare Single Barrel (45%)

Doft
Beppe: Söt honung och frukter med vaniljsås. Eken är mycket närvarande och skänker en skön kryddighet till de fruktiga dofterna. Smörkola med ett uns körsbär och äpple kryddat med kanel.

Kent: En ekig sötma slår emot mig. Där bakom finns en hel del röda frukter. Krämig vanilj skapar en fin balans mot ek-kryddorna. En syrlig ton som påminner om citrus tränger också igenom.

Smak
Beppe: Peppar och ekbeska inlindat i en smörig vanilj och honung. Frukten finns i bakgrunden tillsammans med smörkola och en parfymig blommighet. Körsbär och päron i sockerlag. Eken är tung i detta och dominerar eftersmaken som är lång och klingar ut i en torr strävhet.

Kent: En pepprig ton av både vit och svartpeppar möter söt kola, vanilj och honung. Samtidigt skapar ekbeskan en känsla av torrhet. Spår av russin och kakao är trevliga. Eftersmaken bär ekbeskans tyngd och lämnar dig med en torrhet och spår av russin omsluten av kryddor.

Betyg
Beppe: En tung och kraftig bourbon. Det känns att den tillbringat 10 år på nya ekfat (som bourbon måste göra). Eagle rare är dessutom en single barrel bourbon så den kan skilja sig ganska mycket sinsemellan. En mycket bra bourbon som står sig mycket bra. Betyg: 6.8

Kent: Den har en viss tyngd och inger en viss respekt med sin ekiga grundton. Jag ger den 6.6 poäng.


Old Rip Van Winkle 10YO (45%)

Old Rip Van Winkle 10YO (45%)

Doft
Beppe: Tunga söta fruktiga dofter. Vanilj, kokos och körsbär. Gräs och halm med en subtil blommighet. Pepprig kryddighet med smörkola. Tycker mig även känna mer subtila exotiska fruktdofter. Eken är inte så framträdande i doft som jag trodde att den skulle vara med tanke på 10 år på nya ekfat. Doftar lovande.

Kent: Det här var något annorlunda. Väldigt balanserad doft där alla dofter samspelar och inget tar överhanden. Här har vi en fruktig grundton av sommarpäron och sommaräpplen, med en touch av persika. Söt vanilj och smörkola. Där ovanför svävar sommarblommor och örtiga kryddor. Som ett ramverk finns en balanserad ekig ton och håller ihop hela kalaset. Mycket trevlig!

Smak
Beppe: Otroligt balanserad för att vara en bourbon. Eken är mer framträdande i smak än i doft. Körsbär och banan med vaniljsås och kokos. Ekbeskan är ljuvlig och perfekt i balans med de övriga smakerna. Eftersmaken är kanske inte så lång som förväntat. Den består av söta vaniljiga frukter och stöttas upp av eken som ger en skön pepprighet och kryddighet.

Kent: Håller med om att eken är mer framträdande i smaken, vilket inte är en nackdel. Nu blir det mer djup och mer respektingivande. Eken skapar dessutom en kryddig smakbild. Även de sötare elementen, såsom vanilj, kola och sockrade päron, är nu mer framträdande. På så sätt blir det nu mer kraft, djup och intressant. Blommor och örter ges också plats på scenen och bidrar. Gillar denna!

Betyg
Beppe: En perfekt balanserad bourbon. Kanske lite för balanserad. Smakerna sitter som ett smäck och inget tar överhand. En jävligt högklassig bourbon som inte kan göra någon som gillar bourbon besviken för det är högsta möjliga klass på denna. Betyg: 7.2

Kent: Hög klass! En bourbon som lirar i en högre liga. En mytomspunnen whiskey som är svår att få tag på och som förtjänar sin legendariska status. Jag är otroligt glad att jag äntligen fått smaka detta. Betyget från mig blir välförtjänta 7.5


George T Stagg (71,5%)

George T Stagg (71,5%)

Doft
Beppe: En stickig kryddighet. Försiktig vanilj och ekbeska som inte tar överhand. Blommor och frukter i en ljuv symfoni. Allt får ta plats i dofterna och det är komplext och har många lager. Gräs och mossa med en subtil blommighet hittar jag. Mintiga och mentol dofter kommer fram efter en stunds luftning. Tycker mig även känna choklad och kaffe efter en stund. Det här doftar otroligt bra!

Kent: Ojojoj, vilken underbar doft! Här pratar vi tyngd, uppkäftighet, klass och power! Jag är kär! En fantastisk ekbeska som bär dofter av röda frukter, vanilj, sommarblommor, kakao och choklad. Efter en stunds luftning kommer en helt underbar koladoft som är så himmelskt ljuvlig. Den åtföljs av en läderdoft som övergår i en anisdoft. Helt otroligt trevlig doft!!

Smak
Beppe: Pang så slår en kraftig kryddighet till. Det är svartpeppar och chili. Det verkligen bombarderar tungan. När det lagt sig så framträder underbara lager av blommor och gräs. Smörkola och vanilj med en efterföljande fruktighet av äpplen och päron i sockerlag. Körsbär, kolafudge med smöriga blommor och gräs finns tydligt i eftersmaken och ligger jämsides med den underbara ekbeskan som är klart närvarande men tar aldrig överhand. Det här är makalöst bra.

Kent: Betydligt kryddigare än jag förväntade mig. Den höga alkoholhalten ger dig verkligen vad du tål och lämnar inga fångar. Men det är helt underbart! När tunga och gom vant sig vid kraften, framträder mjuk smörkola och sötad frukt. De söta inslagen smeker din misshandlade tunga. Sen kommer blommiga smaker och plåstrar om den. Oj, vilken fantastisk resa!

Betyg
Beppe: Jag måste bara säga det här direkt. Det här är utan tvekan den absolut bästa bourbon jag någonsin druckit. Den är faktiskt smått magisk och jag är nästintill mållös. Tyvärr var detta bara ett prov och jag önskar att jag hade en hel flaska. Betyget kan inte bli annat än högt. Betyg: 8.4

Kent: Jag och Beppe provade denna var för sig, och när vi provat och recenserat den, ringde vi varandra och var precis lika lyriska båda två. För det här är klass! HÖG klass! Det är absolut inte en tillrättalagd whiskey, utan den spretar och den slåss. Men det är inget snack, det är den absolut överlägset bästa bourbon jag provat. Den enda passus jag har är att den tyvärr blir för ekig, på gränsen till över-ekad, med vatten. Men ”neat” är den helt fantastisk. Jag ger den 8.1 poäng


För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.