Buffalo Trace – Smaknoter del 1

Vår Buffalo Trace vecka går vidare med att vi under tre dagar kommer att prova och recensera 9 olika utgåvor av whiskey från detta kända bourbondestilleri i Kentucky. Vi inledde veckan med en intervju med Master Distiller Harlen Wheatley igår.

Idag kommer vi att prova tre olika uttryck: White Dog, Benchmark samt Buffalo Trace.


Buffalo Trace – White Dog (62,5%)

Buffalo Trace – White Dog (62,5%)

Doft
Beppe: Söta fruktiga toner. Den är ren i sin doft och har inte någon karaktär av ”fulsprit” som en del newmake jag provat tidigare. Det är rena bäriga och fruktiga toner med inslag av honung.

Kent: Fruktig sötma som för tankarna till röda bär och röda äpplen.

Smak
Beppe: Det hela började med en redig käftsmäll. Frukt och majs. Det är sött och har en rejäl kick som den höga alkoholhalten levererar. Efter ett tag så måste jag säga att den är ganska len i smaken. Honung och frukt och vad jag nästan tycker är en svag, svag rökighet i bakgrunden.

Kent: Oj, vad det brände till! Hade tyvärr inte kontrollerat alkoholhalten innan jag smakade, och fick mig en rejäl överraskning… Denna råsprit är förvånandsvärt trevlig. Tycker att den är tämligen fruktig.

Betyg
Beppe: Hur ska man kunna betygsätta detta. Det är råsprit/newmake som ännu inte är bourbon. Den är ren i smak och jag har druckit betydligt värre newmake. Kanske mer intressant än gott om jag ska vara ärlig. Betyg: Tycker inte går att betygsätta newmake.

Kent: Som grund till en drink – absolut! Som att smutta på – Nej!


Benchmark (40%)

Benchmark (40%)

Doft
Beppe: Parfymiga vanilj toner som gränsar till tvål. Eken är tydlig trots bara fyra år på fat. Tycker mig känna kryddiga toner som badar i vanilj och honung. Eken skänker en tyngd och respekt åt de övriga dofterna. Det finns också gräsiga och blommiga toner i botten. Det doftar ganska trevligt.

Kent: Kryddig kropp som lenas upp av vanilj och honung. Doft av kola som tillsammans med blommiga nyanser skapar den karaktäristiska bourbonkänslan.

Smak
Beppe: Söta blommiga smaker. Smågodis och kåda. Finns en beska som bara kan komma från eken. Det känns på doften att den är relativt ung och pigg. En sötbesk smak. Parfym och vanilj med ett uns honung. Blommor och en doft av färska kryddor. Det kryper även fram en pepprighet i gommen som kittlar skönt. I eftersmaken så krigar parfym, ek och vanilj. Parfymen vinner mot slutet.

Kent: Parfym, blommor och örter. En ung och rask whiskey med pepprig känsla av vitpeppar. Örtkryddor från citronmeliss och lavendel. Precis som i doften lenas kryddigheten upp av vanilj, kola och honung. I eftersmaken förvandlas parfymen till parfymig handtvål.

Betyg
Beppe: Det här är en trevlig ungdom om än lite kantig och ruff. Trevlig ekbeska och härliga vaniljtoner och kryddighet. En trevlig och prisvärd bourbon. Ser ni den på hyllan på krogen så är den värd att prova. Betyg: Denna oborstade yngling får av mig 5.7

Kent: Håller med om att det är en lite rivig och kantig ungdom jag har i glaset. Trevlig utan att lämna något större intryck hos mig, men absolut kan jag tänka mig att ta en dram av denna ibland. Betyget blir 5.5


Buffalo Trace (40%)

Buffalo Trace (40%)

Doft
Beppe: Nu snacka vi en större mognad. Mer ek och kryddor. Parfymen finns kvar. Sötman och vaniljen har en kraftigare kropp i Buffalo Trace än i Benchmark som kommer från samma mash bill. Det är lagringstiden som skiljer dem åt. Det är mer av allt i denna då eken fått ge mer kropp och syret har skalat av råheten från newmaken. En mycket trevlig doft. Den här kan man dofta på länge. Den har ett härligt djup.

Kent: Det första som slår mig är likheten i doften med Benchmark. Skillnaden är att det nu är lite djupare dofter och lite tyngre dofter. Men grunddofterna är precis samma. Det innebär också att den genast blir lite mer intressant och tilltalande. Parfymen och örterna har nu fått en mer framskjuten roll och ekvaniljen är krämigare. En trevlig och respektgivande doft.

Smak
Beppe: Vanilj parfym och en härligt rivig ekbeska. En pepprig kryddighet ligger hela tiden och retar en i gommen och tungan. Smörkola och en stor fruktighet och blommighet exploderar i munnen. Det är verkligen ”in your face” och kraftigt och jag gillar det. Den har en ganska lång eftersmak och det nästan brinner lätt på tungan av peppar och kryddor. Eken känns också tydligt i eftersmaken och den ligger kvar länge.

Kent: Kan bara hålla med dig Beppe i allt du säger. Klockren beskrivning! Enough said.

Betyg
Beppe: Det trevliga med en bourbon är den kraftiga söta ekigheten som finns när en bourbon har ett par år på fat. Den här har det. Den är kraftig och har allt det jag gillar med en bra bourbon. Ska jag klaga på något så kanske det är parfymigheten som är lite väl påtaglig. Betyg: Jag höjer mitt ursprungliga betyg på 5.9 (juni 2015) och ger denna 6.5.

Kent: Det var intressant att prova denna igen. Efter ett år och drygt 100 recensioner, upplever jag den trevligare och mer tilltalande än jag gjorde sist. Finns nog ett litet bourbonhjärta hos mig trots allt. Jag ger den betyget 6.1


För att komma till Betygslistan, klicka här

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.