GlenDronach 21 YO Parliament (48%)

Sist ut för recension under vår GlenDronach-vecka är den riktigt klassiska och sherrydrypande GlenDronach 21 YO Parliament. Den har fått sitt namn från det ”parliament”, eller på svenska, den koloni, med råkor som lever i träden vid destilleriet. Råka är den vackraste av Skottlands kråkfåglar, en hyllad gastronomisk delikatess i delar av landet och känd för att bygga sina bon i grenverk som knappt bär den korpsvarta skönheten.

Glendronach 21 YO Parliament lagras på de ”tyngsta” sherryfaten Oloroso och Pedro Ximenes under minst 21 år. Under en så lång mognad utvecklas en whisky med mycket stor påverkan från fatet och fatets tidigare innehåll. Parliament buteljeras vid hela 48 % för att whiskyn ska behålla så mycket som möjligt av sin smakrikedom.

GlenDronach 21 YO Parliament finns att beställa på Systembolaget för 1199 kr. Om du vill läsa mer om denna buteljering hänvisar vi till Nigabs utmärkta hemsida, här.

GlenDronach 21 YO Parliament

Doft
Beppe: Detta doftar ljuvligt. Choklad, nötter och kaffe. Mörkt och mustigt. Finns gummiaktiga dofter men det har inte gått över till kontaktlim som jag tycker mig känna ibland i sherrylagrad whisky. Det här doftar respekt och vördnad. Ett råd till alla är att låta den här whiskyn stå och luftas ett tag för det vinner den verklig på. Till en början så är den instängd men efter ca 20 min så öppnar den sig som en bok. Russin och fudgekola. En svag blommighet i bakgrunden. Lite häftigt att blommigheten finns kvar efter 21 år på fat då det förmodligen kommer av råspriten. Godis och vanilj. Lagren är många i denna ålderstigna herre.

Kent: Mörk, elegant och raffinerad! Det jag har i glaset är ren och skär klass, det är en klassiker bland klassiker! Allt börjar mörkt med fikon, kanelstång, sherry-ek, cigarrlåda, aprikos, kryddad honung, mandelpraliner och röda druvor. Klassiska smaker från en sherrybomb, MEN det bara fortsätter… Det finns så mycket dofter som vill vara med i den stora symfoniorkestern. Apelsin och citron godis, nötter och kaffe, tobak och kola… Det här är en dram man skulle kunna gå vilse i, vilket jag faktiskt gjorde för en stund… Så elegant och så komplett att jag saknar ord!

Smak
Beppe: Här har vi den. Sherrybombernas sherrybomb. Det smakar sherry, sherry och slutligen sherry. För att den ska öppna sig smakmässigt så behöver den ett par droppar vatten, dock inte för mycket, var försiktig för det är även en herre som inte tål vatten i för stora mängder. Russin, fikon, choklad, dadlar, kaffe. Den är mustig och syltig och gör inte en älskare av sherrybomber besviken. Det här är klass. Eftersmaken vill aldrig ta slut. Ljuvligt!

Kent: Börjar ganska tungt med en rik fet sötma, som är i fullständig harmoni med alla dessa söta kryddor och örter (kanel, muskot, basilika och kakao). Aprikos, plommon, citronskal, halm och torkade bär. Eftersmaken är otroligt lång och kvardröjande med fruktiga toner omhuldad med djärva kryddor och en söt ek. Oj oj oj… Vilken fullständig smak! De känslor som fyller mig när jag provar detta mästerverk får mig att nästan bli religiös. Kan förnimma Keruber dansa när jag sluter ögonen och njuter av denna fantastiska dram! Änglarna dansar inte bara, utan de sjunger dessutom för full hals! Otroligt!

Betyg
Beppe: Jag var rädd att mina minnen av denna sherrybomb skulle göra att jag skulle ha för höga förväntningar på denna och bli besviken. Dock blev lyckligtvis så inte fallet. Det här är hög klass och jag är tveksam till att man kan få en bättre sherrylagrad whisky för det här priset. Den är värd vartenda öre. Betyg: 9.0

Kent: Ett Mästerverk! En Mona Lisa! En symfoni av Vivaldi! Kristusstatyn som tittar ut över Rio! Klass, klass och åter klass! Jag kan bara säga Hallelujah och knäböja för upplevelsen. 9.2 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

5 tankar på “GlenDronach 21 YO Parliament (48%)”

  1. Det låter precis så bra som jag misstänkte…!
    VILL HA!!!
    Ett tips till alla som läser det här, jag fyller 50 om två månader och den här står högst upp på min önskelista!!! ?????

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.