GlenDronach 18 YO Allardice (46%)

Den fjärde och näst sista recensionen under vår GlenDronach-vecka är GlenDronach 18 YO Allardice som har lagrats på Oloroso-sherryfat i 18 år. Whiskyn är inte filtrerad vilket gör att den kan bli lätt grumlig vid tillsats av vatten eller is. Den buteljeras vid 46% och har fått sin rika naturliga färg från fatlagringen.

GlenDronach 18 YO Allardice finns att beställa på Systembolaget och kostar 949 kr. Om ni vill läsa mer om denna buteljering hänvisar vi till Nigab (klicka för länkning).

GlenDronach 18 YO Allardice

Doft
Beppe: En mer distinkt fruktdoft med torkade russin och fikon. Mörk chocklad och smör. Tycker mig även känna blåbär i bakgrunden. Det känns att vi stigit upp i åldern och benen i kupan har lungnat ner sig avsevärt och är inte så raska längre. När jag doftar på denna och blundar så befinner jag mig genast i ett mörkt och fuktigt dunnage warehouse i Skottland. Det är verkligen jordiga dofter på denna. Det låter inte trevligt men det doftar verkligen mörk och fuktig jordkällare, på ett positivt sätt.

Kent: Oj, detta doftar underbart. Allardice har en doft av tung sherry, som vackert mjukats upp av ålder. Den är rik på körsbär och kakao. Kryddiga toner av kanel och pepparkakor möter en mustig vanilj och en liten jästdoft. Väldigt trevlig! Den har alla typiska sherryinfluenser: stickig fruktkaka, mild cigarrtobak och en djup plommondoft. Det här är klass och det här är kärlek.

Smak
Beppe: Chocklad och torkade frukter. En sockerkaka fullspäckad med frukt och chocklad. Nötter och kaffe. Relativt lång eftersmak som är ganska torr men ändå syltig och full med frukt. Fruktigheten vill nästan aldrig ta slut och ligger kvar på tungan och i gommer länge. Det här är klass.

Kent: Den första kontakten med gommen leds av en liten bitterhet liknande syrat vin. Sedan utvecklas det till tungt russinbröd och en kladdig fruktkaka. Sedan kommer ingefära och trycker till dig med sin kryddighet. Smekningen består av körsbär och till slut blir det en torrhet i gommen som påminner om svavel. Underbart! Eftersmaken som är tämligen lång är torr med smak av choklad, ek och kryddor.

Betyg
Beppe: Det här är klass, inget snack om saken. En sherrybomb i dess rätta bemärkelse. Tur för mig att jag älskar det. Gillar ni inte sherrylagrad whisky så håll er långt borta. Detta är bra, till och med riktigt bra. Betyg: 8.1

Kent: Mycket, mycket trevlig. Det kan vara för mycket för de som inte är så förtjust av sherried whisky. Men vilken fantastisk dram! Det här är verkligen min typ av dram. Jag älskar dess komplexitet och utmanande doft. Visst är det ett sherry monster men med en bra balans. Alla smaker har gift sig i en grönskande smaksensation under 18 år. Det är härligt och det är underbart. 8.3 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.