GlenDronach 12 YO Original (43%)

Den tredje recensionen under vår GlenDronach-vecka är GlenDronach 12 YO som har lagrats i kombination på både Pedro Ximinez- och Oloroso-sherryfat. Whiskyn är inte filtrerad vilket gör att den kan bli lätt grumlig vid tillsats av vatten eller is. Den buteljeras vid 43% och har fått sin rika naturliga färg från fatlagringen. Mer info om denna utsökta 12 åring hittar ni här, vilket länkar er till Nigabs hemsida.

GlenDronach 12 YO Original kostar 499 kr och finns att beställa på Systembolaget.

GlenDronach 12YO Original

Doft
Beppe: Här var det härliga sherrydofter. Russin, kanel, mörk chocklad. I bakgrunden känner man nötter och mandel. Långt i bakgrunden tycker jag mig känna en viss bitterhet, kan det vara eken kanske. Efter ett tags luftning så kikar det fram en blommighet även i denna.

Kent: Maltig och sherryinfluerad doft med massor av mörka röda plommon. Tobak och något som påminner om glaserade ribbs. Det är mycket som pågår utan ytan, utan att vara alltför sött eller alltför fruktigt. Efter en stunds luftning framträder möbelpolish i doften. Jag får en förnimmelse av sött vermouthvin. Kakao och honung och en nyans av avokado. Trevlig att dofta på!

Smak
Beppe: Mustiga syltiga frukter. Det är jul och glöggen står och värms på spisen. Det är känslan man får. Det är russin, smör och nötter. Det är aprikoser och dadlar. Kanel och chocklad. Finns även en hint av svag chilli i bakgrunden. Blommor framträder efter ett tags luftning, citrus likaså.

Kent: Fyllig smak. Inledningsvis är det en ström av körsbär och kryddighet som omvandlas till barbecuesås. Torkade plommon, kokossmör och mörk choklad. I GlenDronach upplever jag många gånger en speciell nötighet, som en blandning mellan jordnötter och valnötter som jag tycker om. Den smaken finns även här och här blandas den med russin och aprikoser. Gillar verkligen denna 12 åring och i eftersmaken (som inte är jättelång) blir denna kombination riktigt välsmakande. Trä tanniner torkar ut munnen medan bränt socker från Cola lämnas kvar i slutet.

Betyg
Beppe: Detta är en otroligt prisvärd 12-åring och den perfekta instegswhiskyn i sherry-träsket. Den har kanske inte alla nyanserna och komplexiteten som de äldre har men den är fan så prisvärd i det här segmentet. Betyg: 7.1

Kent: Det här är en riktigt bra och balanserad sherry malt. I min mun slår den The Macallan 12 med hästlängder (som jag trots allt gillar). Återigen återkommer jag till råspriten hos GlenDronach som måste hålla hög klass, för den har en balanserad mjukhet som fungerar perfekt med de söta frukterna och den kryddiga smaken. Betyg 7.3

För att komma till Betyglistan, klicka här.

2 tankar på “GlenDronach 12 YO Original (43%)”

  1. Det låter ju inte illa. Den funkar väl bra som ersättare tills 15-åringen är tillbaka, (som enligt mig är en helt fantastisk whisky).

    Svara
    • Ja, den är absolut inte dum! Riktigt trevlig! Men inte är den i klass med GlenDronach 15 YO inte… Den är en av våra stora favoriter. Men som sagt så får vi väl vänta tills 2018 innan den är tillbaka

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.