Glenmorangie Milsean NAS (46%)

Vi avslutar vår Glenmorangie-vecka med att recensera den senaste utgåvan från detta delikata destilleri.

Glenmorangie Milsean, som uttalas ’meel-shawn’ och betyder ”söta saker” på gaeliska, är en mycket trevlig whisky som är en del av deras populära Private Edition serie. Den är slutlagrad 2,5 år på 154 rostade portugisiska rödvinsfat. Innan dess är spriten lagrad på ex-bourbon. Den har ingen åldersangivelse.

Glenmorangie Milsean är buteljerad på 46% och kostar 899 kr på Systembolaget.

Glenmorangie Milsean NAS (46%)

Doft
Beppe: Vanilj och honung. Blommor och frukt. Persika och omogen ananas. Kaffe med en lätt touch av choklad. Mandel och pärlsocker. Efter ett tags luftning så kommer gräs, halm fram samt en lätt touch av lavendel och sjögräs fram.

Kent: Oj, mycket vanilj. Vanilj, honung, aprikoser, persika och något som påminner om frukt i konservburk… En stor blommighet som är riktigt behaglig. En stor blombukett bestående av doftande rosor! En tydlig doft av choklad skapar en balans mot nyansen av jordkällare och tallskog. Mycket trevlig doft!

Smak
Beppe: Söta peppriga toner av halm och nyklippt gräs. När pepprigheten lagt sig så kommer blommigheten och fruktigheten fram. Choklad med lakrits med en hint av kaffe. Den är klart sötare i smak än i doft. I eftersmaken så finns det faktiskt en svag ton av bränt trä.

Kent: Pepprigt från ingefära och kanel slår mot tungan. Sedan framträder lakritstoner av anis och fänkål som ganska snabbt lämnar över till sockrad rödvinssaft och chokladkokos (Bounty). Eftersmaken ligger kvar väldigt länge och bär spår av ek och kryddig lavendel. Underbart!

Betyg
Beppe: Det här är riktigt bra. Glenmorangie kokar en grymt ren och delikat sprit som här har blommat ut på ett fint sätt. Faktum är att jag själv är riktigt förvånad över hur bra jag faktiskt tycker att Milsean är. Betyg 8.0

Kent: För mig är Milsean det bästa jag smakat denna vecka från Glenmorangie. Det är elegant och graciöst! Varmt och omhuldande! Somrigt och smakfullt! 7.9 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.