Glenmorangie Nectar d’Or Sauternes Cask (46%)

Dagens Glenmorangie under vår temavecka har lagrats de två sista åren av totalt 12 på franska söta dessertvinsfat (Sauternes fat). Glenmorangie Nectar d’Or är från samma ’Extra Matured’-serie som Lasanta och Quinta Ruban. Nectar d’Or har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Nectar d’Or slutligen har lagrats 2 år på Sauternes dessertvinsfat. Naturligtvis är hela idén med serien ”Extra Matured” att visa upp Glenmorangie whisky som en grund för andra smaker.

Glenmorangie Nectar d’Or är buteljerad på 46% och kostar 605 kr via Systembolaget.

Glenmorangie Nectar d’Or Sauternes Cask (46%)

Doft
Beppe: Rosor, liljekonvalj och viol. Galet mycket sommar och blommor i denna. Eukalyptus, syren och nyklippt gräs. Nästan så att jag är rädd för att min pollenallergi ska sparka bakut när jag doftar i kupan. Honung och vanilj. Ljus choklad och mandel.

Kent: Blommigt och sött. Flera olika trädgårdsbuskar såsom Ros, Syren och Töja. Finns även spår av tallbarr och viol. Farinsocker och ljus choklad. En nötighet från sötmandel finns även där tillsammans med apelsinskal.

Smak
Beppe: Det är väldigt sött. Vanilj och en lätt försiktig kryddighet. Gräs, blommor blandat med söta violkarameller och honung. Det finns också en fruktighet i smaken. Den söta inledningen övergår i en smygande torrhet i eftersmaken.

Kent: Sött, sött och åter sött. Nästan så det går åt det kladdiga hållet. Bär från vinbärsbusken i trädgården som sötats med socker. Söt honung och sötmandel. Kan även ana en smak som påminner om halstabletterna Vicks med honungssmak. Det är inte dumt, men är på gränsen till att slå över när det gäller sötman. Eftersmaken sitter i ett bra tag och består av apelsinskal och hint av tropisk frukt.

Betyg
Beppe: Det är än väldigt söt whisky. Inte så konstigt då den är slutlagrad på fat som tidigare innehållit sött dessertvin. Jag gillar dock att den blommiga karaktären hos Glenmorangie verkligen förstärkts i denna. Dock så är det lite väl sött för min gom. Betyg 7.2

Kent: För mig doftade det betydligt bättre än den lite för söta smaken. Jag älskar dessa olika vinlagringar där Glenmorangies karaktär får en somrig känsla. Och i doften är det närmaste perfekt. Tyvärr är sötman för stark för mig i smaken och jag ger Nectar D’Or 7.5 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.