Glenmorangie The Quinta Ruban Port Cask (46%)

Den tredje whisky som vi provar under vår Glenmorangie-vecka är även den från destilleriets ’Extra Matured’-serie, nämligen The Quinta Ruban Port Cask. Om du missade intervjun vi publicerade i måndags med Dr Bill Lumsden, som var innovatören när det gäller slutlagringar av whisky, hittar du den här.

Glenmorangie The Quinta Ruban är från samma ’Extra Matured’-serie som Lasanta och Nectar d’Or. Quinta Ruban har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Quinta Ruban slutligen har lagrats 2 år på Quinta Ruban portvinsfat. Naturligtvis är hela idén med serien ”Extra Matured” att visa upp Glenmorangie whisky som en grund för andra smaker.

The Quinta Ruban Port Cask är buteljerad på 46% och kostar 549 kr på Systembolaget.

Glenmorangie The Quinta Ruban Port Cask (46%)

Doft
Beppe: Överjästa frukter, lätt doft av gummi och svavel. Det finns nästan en fotogenaktig doft. Maltig och brödig. Det finns klart vinösa dofter. Russin, mustig sylt av björnbär, choklad och kaffe.

Kent: Aprikos, romrussin och cykelslang. En intressant doft som är riktigt trevlig. Där finns en nyans som påminner om unken ekplanka bakom röda och mörka bär, såsom röda vinbär och björnbär. En jordkällare mitt i en barrskog. Men kan även uppleva nyans av lakrits och mentol som slåss med en doft av rosor. Trevligt!

Smak
Beppe: Den är torr. Vinbär och krusbär. En lätt kryddighet av vitpeppar. Sötman smyger fram efter ett tag. Vanilj och sött smågodis. Russin och dadlar i bakgrunden. Det finna även lätta toner av mint och choklad i bakgrunden.

Kent: Peppriga vinbär utgör grundmattan. Ovan dansar den härliga vaniljen från Glenmorangies husstil. Cappucino med kanel kliver fram i mellanregistret och i avslutet övergår det till en nötig ton när bittermandel tar över. I eftersmaken stannar de vinösa smakerna kvar ett bra tag och ebbar så småningom ut i röda vinbär och björnbär. Like!

Betyg
Beppe: Detta är riktigt bra. Denna vinlagring passar enligt mig Glenmorangie mycket bättre än sherrylagring. Den gifter sig bättre med deras sprit. Betyg: 7.7

Kent: Härlig portvinslagring! Här har allt gift sig på ett underbart sätt. Nu får Glenmorangies husstil verkligen plats och tillsammans med de vinösa tonerna dansar de hand i hand. Det här är riktigt trevligt och riktigt bra. Jag ger Quinta Ruban 7.8 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.