Vilken nyårswhisky ska jag välja?

Vi närmar oss ett nytt år och ett härligt nyårsfirande. Om du skulle välja en whisky som passar för nyårsfirandet, vilken skulle det då bli?

Svårt att välja?

Vi på Whiskytower kontaktade några kollegor som på ett eller annat sätt skriver/vloggar om whisky, för att höra med dem om vad de rekommenderar. För att begränsa det hela måste det vara en whisky som de flesta kan få tag på och som tillhör standardsortimentet på Systembolaget.

Här följer de förslag som vi och våra kollegor rekommenderar:


Johan ”Professorn” Tanner, WhiskyABC
Hemsida     /    Facebooksida

Johan “Professorn” Tanner

Presentation:
Jag heter Johan Tanner, men är mer känd som Professorn, jag har bloggat om whisky sedan 2008 i liten skala, men numera driver jag tillsammans med mina kollegor Carl ”Doktorn” Lönndahl och Daniel ”Spejaren” Speijer siten WhiskyABC.se där ni hittar nyheter, krönikor, reportage, recensioner och bloggar, men som också är hemvist för nordens största podcast om whisky: Whiskypodden och vår videokanal: Whiskyplay.

The Naked Grouse

Whiskyrekommendation:
Efter att ha vräkt i sig de sedvanliga köttbitarna och skaldjuren ackompanjerat av rikliga mängder rödtjut och allehanda bubbel skulle det nog sitta fint med en Naked Grouse med sin juliga men lättsamma karaktär.

Varför?
Vi tror ju alltid felaktigt att nyårsafton skall vara de stora njutningarnas och smakernas afton, men ärligt talat: Hur bra är man på att njuta av nyanserna i en superkomplex whisky när man har misshandlat smaklökarna med allt som är ät- och drickbart en hel kväll? Naked Grouse blir en perfekt avvägning, det är en ren maltwhisky blandad (vatted) av ung men bra whisky från flera bra destillerier och kvaliteten motsvarar väl vad man behöver och kan uppskatta när klockan närmar sig tolvslaget. Enkelt, men inte simpelt!


Johan Borgemo, Whiskynörden
Hemsida     /     Facebooksida

Johan Borgemo

Presentation:
Jag heter som sagt Johan Borgemo. Jag är whiskyfantast och lastbilschaufför. Jag tycker om whisky i allmänhet och Ardbeg i synnerhet. Jag startade min blogg i april 2013, och skriver om de whisky som jag själv provar, mina mässbesök samt om nyheter i branschen. Jag har också reportage, intervjuer och lite annat smått och gott på sidan. Det roligaste med bloggandet tycker jag är mötet med andra likasinnade. Det är fantastiskt givande och roligt att diskutera livets vatten och man lär sig hela tiden något nytt. Min whiskyresa började sommaren 2006 då jag blev bjuden på The Ileach av en mycket god vän. Det var startskottet, och de sista 5-6 åren har whisky kommit att bli en allt större del i mitt liv.Värt att notera är att jag inte på något sätt betraktar mig själv som en expert utan snarare som en whiskyentusiast. Jag har varit på Islay i Skottland en gång, och det var verkligen en oförglömlig resa. En annan höjdpunkt på min (whisky)resa var när jag gick Box Whiskyakademi i höstas.

Ardbeg Uigeadail

Whiskyrekommendation:
Ardbeg Uigeadail. Det är min huswhisky, så valet är givet.

Varför?
Den passar alltid. Inte minst vid den här tiden på året, gärna framför en härlig brasa i familjen och goda vänners sällskap.

 


Fredrik Larsson, Whiskyarkivet
Hemsida     /     Facebooksida

Fredrik Larsson

Presentation:
Jag heter Fredrik Larsson och driver whiskyarkivet.se. Jag har sysslat med whisky både professionellt som krögare och på hobbybasis i snart 15 år. 2014 fick vår pub i Karlskrona, The Fox & Anchor, utmärkelsen som Sveriges bästa whiskykrog av Svenska Whiskyförbundet, något man så klart är lite extra stolt över.
Bloggen Whiskyarkivet handlar om att föra fram mina personliga reflektioner i ämnet samt att recensera whisky som kan inte är den vanligaste eller lättaste att få tag på.

Ardbeg Uigeadail

Whiskyrekommendation:
Som den röktok man är så måste jag säga Ardbeg Uigeadail om vi pratar standardsortimentet. Den har tappat en del karaktär på senare år men är fortfarande en trevlig whisky.

Varför?
Är man inbiten rökälskare så levererar Ugglan ett skönt avslut på det gamla året och en god start på det nya. Sen passar den bra till en god cigarr också och det är inte helt omöjligt att det kan bli en sådan på nyårsafton


Frida Birkehede, Änglarnas Andel
Hemsida     /     Facebooksida

Frida Birkehede

Presentation:
Jag heter Frida Birkehede och skriver på bloggen Änglarnas Andel (www.anglarnasandel.se). Jag bor i Helsingborg med min man och min son, och när jag inte bloggar om whisky jobbar jag som lärare och representerar favoritwirren Old Pulteney på olika whiskymässor. Min blogg är en salig blandning av whiskyrecensioner, reseinlägg, nördinlägg och allmänna whiskyfunderingar. Från början startade jag den för att dela med mig av Allt om Whiskys resestipendieupplevelse till destilleriet Pulteney, men efter det har den blivit en slags levande anteckningsbok för de härliga whiskyupplevelser jag får vara med om. Det roligaste med bloggen är helt klart de kommentarer jag får på inläggen och facebooksidan, eftersom det alltid är kul att få diskutera whisky med kreti och pleti!

Spirit of Hven – Tycho’s Star

Whiskyrekommendation:
Spirit of Hven – Tycho’s Star (nr 472, 495:-)

Varför?
Nyårswhisky är för mig en whisky som har en hel del komplexitet tillsammans med lite härlig rökighet i vinterkylan, och det får gärna vara något med en speciell twist eller något lite udda utan att det för den sakens skull behöver kosta skjortan. Vid högtider när det är lite stressigt är det ju bra om den finns på hyllan hos systemet, och det är kul om det är något vänner och familj förhoppningsvis blir lite överraskade av med. Därför tycker jag att Tycho’s Star är ett roligt alternativ (och dessutom ligger destilleriet nära Helsingborg…) och för 495:- känns den definitivt prisvärd. Det känns ju också lite kul med en svensk whisky på nyårsafton!


Anki Ulvmåne, Mrs Wolfmoon
Hemsida     /     Facebooksida

Anki Ulvmåne

Presentation:
Mrs Wolfmoon här! Whiskyentusiast med nördvarning utan att vara snobbig. Det är jag. Jag filmar när jag dricker sprit och snackar skit som Lill-Lördag med Mrs Wolfmoon. Och ibland delar jag med mig av mina smaknoter och relevant information. Jag skriver också sporadiska inlägg på mrswolfmoonswhisky.com . Annars hittar ni mig på nätets olika whiskyforum eller i någon monter på whiskymässorna.

Spirit of Hven – Tycho’s Star

Whiskyrekommendation:
Min nyårsdram är egentligen Braunstein 11:1 som är en orökig sherrylagrad Dansk single malt MEN den är long gone och svår att få tag på så jag säger Hven Tycho´s Star utifrån vad som är standardsortiment på mitt bolag.

Varför?
Jag tycker den passar som årets nyårswhisky eftersom den har en mild men ändå balanserad smak. Jag tänker mig att vid 12-slaget när andra skålar med skumpa kan whiskyälskaren (som inte är så förtjust i bubbel…) ta en skål i Just Hven Tycho`s Star. Den har en lite touch av rökighet men är inte för krävande så sent på kvällen. En Laffe eller Ardbeg 10 fungerar tidigare på kvällen!


David Tjeder, Tjeders whisky
Hemsida     /     Facebooksida

David Tjeder

Presentation:
Jag är en whiskyentusiast som drivs av en kopiös mängd nyfikenhet och en vilja att lära mig mer om whisky; om whiskybranschen. Jag bloggar minst lika mycket reflektioner om whisky som smaknoter. Sannolikt spenderar jag fem gånger så mycket tid på att läsa om och fundera kring whisky än jag spenderar med att prova eller avnjuta den härliga drycken.

Kilkerran 12 YO

Whiskyrekommendation och anledning:
Uppgiften är banne mig omöjlig: på nyår dricker jag inte whisky, utan champagne och, när klockan slår tolv, billigt bubbel.
Man kanske kunde tänka sig en paus i förberedelserna inför nyårsmiddagen: en slår sig ner i en fåtölj och tänker på året som har gått. Vad passar i en sådan situation? Något som går att njuta långsamt; något som inte slår ut smaklökarna inför all den där härliga maten en snart ska äta; något som är tillräckligt komplext för att kunna spegla allt det härliga och allt det sorgliga som hinner hända på ett år. Det måste vara både vackert och glädjande men lite skitigt och lite bitterljuvt. Jag landar i Kilkerran 12 YO, en whisky som har allt. Den bästa standardwhiskyn på marknaden just nu.


Anders ”Beppe” Bergström, Whiskytower
Hemsida     /     Facebooksida

Anders “Beppe” Bergström

Presentation:
Som ni alla vet är det jag och Kent som driver denna blogg Whiskytower.se. Vi har hållit på i drygt 1,5 år och vi bara älskar vårt bloggande. Vi försöker blanda vårt skrivande med både intervjuer och recensioner. Ibland lämnar vi whiskyvärlden och provar andra ädla drycker såsom rom och cognac.

Whiskyrekommendation:
Jag vill tipsa om Box Dálvve som nyårswhisky. En otroligt prisvärd svensk single malt som kostar 479kr för 70 cl.

Box Dálvve

Varför?
Anledningen är att det är en grymt bra whisky på många sätt. Den är otroligt bra för sin ålder på ca 5 år. Det är en ung whisky men den är ändå komplex och mångfacetterad. Den skvallrar om vilken otrolig whisky som gömmer sig i lagerhuset hos Box. Det faktum att Box släppt Dálvve gör att fler människor har chansen att upptäcka Box utan att behöva betala drygt 800kr för en halvlitersbutelj och dessutom inte behöva sitta och klicka hem den via Systembolagets websläpp. Om du inte provat Box tidigare så gör det på nyår.

1 tanke på “Vilken nyårswhisky ska jag välja?”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.