Craigellachie – Single Cask 21YO (54.5%)

I morgon (torsdag) släpps en unik buteljering från Craigellachie som lagrats totalt 21 år på ekfat, varav de senaste 8 åren på Madeirafat. Endast 96 flaskor når Sverige, så det gäller att ligga på hanen för att lyckas knipa en flaska. Bacardi har i form av leverantör sett till att lansera denna i Sverige.

Craigellachie – Single Cask 21YO är fatstark på hela 54,5% ABV och kommer att kosta 2395 kr via webblansering på Systembolaget (klicka för länkning) den 22:a september kl 10:00.

Craigellachie – Single Cask 21YO (54.5%)

Doft
Beppe: Här var det vinösa toner från russin, fikon och dadlar. Kola och vaniljdofter är också tydliga. Det finns också toner av jord, som en instängd jordkällare. Svavlet som åtminstone jag tycker är typiskt för Craigellachie kämpar i bakgrunden för att komma fram, det finns där men inte lika tydligt. Toner av choklad och körsbär kommer fram och vill vara med i leken. Toner som är närmast gummiaktiga kommer fram vid vattning. Även dofter av färska bär kommer fram och svavlet kikar fram lite mer. Ek finns det också gott om i doftbilden men den är inte av det bittra slaget. Det här doftar otroligt lovande.

Kent: En doftexplosion. Mycket fikon och russin runt en bädd av saftiga körsbär. En grunddoft av smörkola och ek. De vinösa dofterna är otroligt påtagliga, dock utan att dränka Craigellachie’s ruffiga toner helt. Svaveltonerna finns tack å lov fortfarande och tillsammans med dofterna av kryddnejlika, nötter och grädde känner man igen destillerikaraktären. Har alltid varit svag för Craigellachie och detta är inget undantag!

Smak
Beppe: Jag blir otroligt glad då jag nu inser att det bråkiga som jag gillar med Craigellachie finns kvar i denna. Russin och choklad, kanel och jord, halm och gräs. Vanilj och honung med inslag av kolafudge finns tydligt närvarande. Käftsmällen finns i början, den höga alkoholhalten tillsammans med peppar och svavel. Den går fort över och ersätts med russin, dadlar och fikon. Det finns också tydliga drag av mer exotiska frukter såsom ananas och mango. Eken finns där i slutet och gör att den långa eftersmaken går från sött till torrt. Att dricka denna Craigellachie är verkligen som en berg och dalbana av smaker och dofter. I love it!

Kent: I smaken framträder mer nötiga inslag tillsammans med choklad, smörkola och ingefära. Svavlet är mer framträdande i smaken och de vinösa tonerna får sig en härlig match initialt, för att sedan ta över allt mer. Att den har hela 21 år på nacken får man bevis för i finishen där eken kliver in och visar sin tyngd. Den höga alkoholhalten bidrar till en rivighet som faktiskt känns befriande mot de söta vinösa inslagen. Eftersmaken sitter i länge och mullrar fram med eken och svavlet som baslåda. Otroligt god!

Betyg
Beppe: En berg och dalbana av dofter och smaker. Det är omtumlande men också underbart. Den tål att vattnas och går då mot sötare trakter. Det är en fantastisk whisky. När jag först skulle prova denna så var jag skeptisk till att det jag älskar med Craigellachie, bråket och svavlet, skulle gått förlorat med de 8 avlutande åren på madeira fat. Lyckligtvis så hade jag fel. Katten finns kvar. Vill ni ha en flaska den 22 sep så gäller det att vara snabb då Sverige endast får 95 flaskor. Betyget blir från mig: 8.5 poäng.

Kent: Komplex, utmanande, intressant och helt underbar. Jag gillar detta och ser det som en förmån att ha fått smaka detta. Betyg? Jo, det får bli höga 8.5 poäng även från mig!

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.