Aultmore 25YO (46%)

Vi avslutar denna temavecka om Aultmore med den 25-åriga utgåvan. För att finna den ger ni er ut och kollar på utländska sidor då den inte finns att tillgå på Systembolaget. För att sammanfatta det vi skrivit om Aultmore. Intervju med destillerichef Roselyn Thomson och global malt ambasador Georgie Bell. Recensioner av: Newmake, 12YO, 18YO, 21YO. Intervju med master blender Stephanie MacLeod. Vill ni läsa något av detta så är det bara att klicka på länkarna.

Aultmore 25YO 46%.

Doft:
Beppe: En hel del sherryfat med i mixen skulle jag tro. Russin, kaffe och mjölkchoklad. Några torkade aprikoser finns med på ett hörn också. De friska gröna äpplena som jag förknippar med Aultmore finns med i bakgrunden men tar inte här så mycket plats. Honungssötma och maltigheten finns också där men i något mindre dos. I doften så är det en mognare och mer erfaren Aultmore även om buset och identiteten finns kvar i botten.

Kent: Otroligt mjuk doftbild. Börjar örtigt men övergår snabbt till sommarblomster. Honung, vanilj och grädde i grunden. Muskot och lätt ton av läder skapar ett härligt djup. Inte lika fruktig som 21-åringen utan mer djupa och mörka toner, samtidigt som den glittrande grundspriten finns kvar, men nu mer tillbakatryckt av en intressant jordnära känsla med ekens kraft i främsta rummet. Upplever den absolut inte söt, utan snarare torr. Härligt!

Smak:
Beppe: I smaken finns den pirriga friskheten kvar även om den långa fatlagringen klart satt sina spår. Drag av sherryfat finns också här. Russin, kaffe, choklad och även drag av lakrits. Den färska frukten finns dock kvar som en ryggrad och håller sig i bakgrunden med honung, vanilj och lite engelsk fudgekola. I eftersmaken som är lång och ljuvlig så kommer en försiktig med tydlig ekton och ger sig in i leken. Den lägger sig bredvid de andra smakerna i en perfekt balans och bara finns där för att skänka respekt och visa sin höga ålder. Grymt imponerande.

Kent: Kryddig inledning som drar åt det örtiga hållet. Sedan blommar den ut, i ordets rätta bemärkelse, då violer och lavendel kommer i vågor. En sötma av olika stenfrukter finns med. Muskot och läderinfluenser för ett härligt samarbete med ekkrydda och ger respekt till whiskyn. Eftersmaken är tämligen lång och då får eken extra kraft och bidrar till en torr känsla med en bitter underton. En underbar smak!

Omdöme:
Beppe: En riktigt, riktigt underbar dram som rimligtvis borde imponera på vem som helst som gillar whisky. Då Aultmore inte ännu blivit känd som single malt så kan man faktiskt finna denna för ca 3500kr i utlandet. Givetvis väldigt mycket pengar för en flaska whisky. Dock så kan det vara värt att tänka på att mer “hippa” eller “kända” märken kan kosta det dubbla för en 25-åring. Riktigt bra och imponerande whisky. Får jag personligen välja så föredrar jag dock gårdagens 21-åring som är min favorit bland alla de Aultmore vi provat. Dock så är alla utgåvor riktigt bra.

Kent: Oj, det här var en underbar whisky. Jag vill egentligen inte jämföra den med 21-åringen, då karaktären och smakprofilen är så annorlunda. 21:an var sötare och subtilare i sin karaktär, medan 25:an har ett större djup och en djupare komplexitet. Djärvare kanske är rätta ordet. Men ändå vacker och välkomponerad. Hög klass!

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.