Aultmore – Newmake (69.1%)

Första recensionen denna temavecka med Aultmore är deras newmake som vi fått förmånen att testa. Det vill säga den råsprit som kommer ur pannan efter den andra destilleringen. Tack Erland Gunnarsson, Brand Ambassador för Bacardi som gjorde det möjligt!

En bild på destilleriet Aultmore.

Doft:
Beppe: Väldigt maltigt och fruktigt. Druvor och omogna gröna äpplen. En trevlig sötma och ett knippe gräs. Givetvis sticker det i snoken då det är en hög alkoholhalt. Efter en stunds luftning så framträder det ljuvliga sommarblommor och den blir mycket behaglig i doften. Grymt bra doft på denna newmake!

Kent: Fruktigt och faktiskt friskt. Doften av omoget äpple är tydlig och framträdande. Finns även doft som drar åt rosvatten och med en tillhörande blommighet som känns somrig och fräscht. Oväntat lätt och trevlig doft med tanke på den höga alkoholhalten. En maltig grundton med en touch av citrus. Fräscht!

Smak:
Beppe: Väldigt maltig också i smak. Gräset är nästan mer åt hö-hållet nu. Blommor och äpplen finns med i leken och likaså druvorna. Det är en snäll och behaglig newmake och jag tycker att det är ängsblommor och örter som bidrar till den fräschet som jag upplever att den har. I eftersmaken så finns det små antydningar till en lätt bränd smak som jag verkligen gillar.

Kent: Smakmässigt är det väldigt nära doften. Det vill säga; det är fräscht och det är fruktigt. De omogna äpplena finns där och blommigheten finns där. Nu finns även en touch av omogna päron med i bilden. Rosvatten är nu utbytt mot en lätt parfymig känsla av sommarblomster. Otroligt fräscht!

Omdöme:
Beppe: Jag måste faktiskt säga att detta är bland de trevligare newmake som jag provat från ett Skotskt destilleri. Riktigt trevlig och fräsch med en nästan friskhet över sig. Med de blommiga inslagen och sötman så blir det nästan en godisaktig ton på slutet som kolliderar med den lätt brända tonen. Riktigt bra och intressant newmake. Jag är grymt imponerad!

Kent: Har smakat en del Newmake och får erkänna att Aultmores tillhör de absolut bästa. BOX Destilleris orökta recept på Newmake är helt fantastiskt, men det här är inte långt efter. Fräscht, fruktigt och riktigt gott!

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.