Aultmore 18YO (46%)

Aultmore är en single malt som främst använts som beståndsdel i blended industrin hos ägaren John Dewar & Sons. Sedan 2015 har dock dagens 18-åring fått skina på egen hand som en single malt. Den är buteljerad på fina 46% ABV och säljs framförallt via Travel Retail-utbudet.

Vi har tidigare recenserat Aultmore 12YO och igår publicerade vi vår recension på Aultmores Newmake. Dessutom rekommenderar vi vår intervju med destillerichef Roselyn Thomson om du vill veta mer om detta intressanta destilleri.

Aultmore 18YO (46%)

Doft
Beppe: Gräs, äpplen och örter. Härlig frisk citrus med en hint av engelsk färsk kolafudge. En försiktig doft av ängsblommor hägrar i bakgrunden och jag får även känslan av en skog där det nyss har slutat regnat. Det är friskt och alldeles stilla och skogen har precis vaknat till liv. Kanske smyger det också fram hintar av mandarin och ljus mjölkchoklad också. Det hela är försiktigt och subtilt men ack så ljuvligt.

Kent: Mjuk doft som innehåller en hel del frukt och vanilj. Äpplen framförallt bland frukten men även en twist av citrus. Nötter och en känsla av smörig ljus choklad. Blommigheten som jag upplevde i Newmaken finns också med och det drar åt sommarblomster. Det är en försiktig doftbild som upplevs varm och inbjudande.

Smak
Beppe: Örter och gräs även i smaken. Den är mer fruktig nu tycker jag med stora lass av äpplen och även en skopa päron. Eken finns i bakgrunden och markerar med sin beska. Det finns ålder säger den. Toner av nougat och kaffe tycker jag mig skönja och även drag av mer exotiska frukter. Eftersmaken ligger kvar ganska länge med friska gröna äpplen och en lätt kittlande ekbeska. Det är friskt, det är subtilt, det är mycket gott.

Kent: Mer jordnära känsla i smaken. Nyklippt gräs och vildvuxna örter. En lätt kryddig känsla med peppar och ingefära. Finns även en mjuk ekig bitterhet. Krämig känsla med lätt sötma i grunden. Fruktigheten består fortfarande främst av gröna äpplen och tillsammans med den smöriga chokladen blir det ett fint samspel. Eftersmaken bärs fram av mogen frukt och av honung och är ganska lång. Snäll, välbalanserad och inbjudande smak.

Omdöme
Beppe: Vi har ju tidigare skrivit om 12-åringen och den här 18-åringen är en något mer mogen whisky där du får lite mer av allt så att säga. Det är en försiktig whisky där uttrycken är ganska små och ibland subtila. Denna whisky är inte för den stressige utan kräver ett visst tålamod. Dock så blir du rikligt belönad om du ger den tid.

Kent: En välbalanserad whisky som inte på något sätt skriker. Näe, här får du en subtil och mjuk whisky som talar i det tysta. Det är friskt och det är fräscht. Jag gillar den.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas

2 tankar på “Aultmore 18YO (46%)”

  1. Provade ni den enbart utan vatten eller….?
    Vi provade både denna och 12-åringen och tyckte att det verkligen hände mycket med några droppar vatten.

    Svara
    • Har provat den vid ett par tillfällen både med och utan vatten. Aultmore mår bra av en skvätt vatten precis som du säger.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.