Aultmore 21YO (46%)

Dagens Aultmore är den 21-åriga. Vi har tidigare provat 12YO, 18YO och även Aultmores newmake, dvs den råsprit som kommer efter den andra destilleringen. Missa inte heller den intervju vi gjort med Aultmores destillerichef och Dewars global malt ambassador Georgie Bell. Tidigare har vi även gjort en intervju med Dewars master blender Stephanie MacLeod.

Aultmore 21YO 46%.

Doft:
Beppe: En mustig doft som avslöjar en del influenser från sherryfat. Russin lätta drag av kaffe och torkade aprikoser. Maltigheten och de gröna äpplena finns dock närvarande i bakgrunden tillsammans med det nyklippta lätt fuktiga gräset och fräsch citrus. Honung och vanilj finns också där. En trevligt mustig snok som ändock känns fräsch och frisk.

Kent: Hm, intressant doftbild. Det är mustigt och milt på samma gång. Mustigheten består av russin, aprikoser och plommon. Inte lika maltig som 12 och 18 åringarna. Spåren av de färska äpplena är inte heller lika markant, även om de tydligt finns där. Gräs och sommarblomster finns också kvar i doften, men även de har dämpats en aning. Rosvatten kommer efter en bra stunds luftning i en härlig samvaro med eksötma.

Smak:
Beppe: Lätt kittlande kryddor smeker tungan försiktigt. Det finns drag av russin och mörk choklad, kanske också en släng espresso. Tro dock inte att det är någon sherrydräpare. Det är subtila och finstämna smaker vi snackar här. Den ljuvliga färska frukten och maltigheten lever i allra högsta grad och den mår finfint. Tillsammans med den dansar både blommor och nyklippt gräs. Blommorna har utvecklats sig till nästan parfymaktiga drag och det är friskt och fräscht.

Kent: Hm, även smaken överraskar mig. Nu är plötsligt äpplena tillbaka i full styrka. Istället är det sherrytonerna som får backa en aning till förmån för mörka frukter och mörk choklad. Även sommarblomster och nyklippt gräs tar rejält med plats igen. Maltsötman är där och tillsammans med eken skapas en härlig grund för blommor, gräs och mörka sherryfrukter att sväva över. Fortfarande är det subtilt (som alltid med Aultmore) och försiktigt. Dock upplever jag den mer ”aktiv” och kraftfull än 18 åringen.

Omdöme:
Beppe: Vilken fullständigt underbar whisky! Det är för sådana här stunder som jag älskar whisky. När man får tillfället att smaka och upptäcka guldkorn som detta. Det är subtilt men ändå kraftfullt på något konstigt sätt. Eken i denna 21-åring är inte lika framträdande som i den 18-åriga. Det är liksom som att allt är väl avvägt och i symbios. Ändå så har Aultmore en helt egen identitet och är allt annat än karaktärslös och tråkig. Det är helt enkelt vangalet gott på alla sätt och vis.

Kent: Jag måste faktiskt hålla med Beppe i hans omdöme. Kan inte uttrycka det bättre för det är helt enkelt vangalet gott!

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

5 tankar på “Aultmore 21YO (46%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.