Nikka – Smaknoter del 4

Då var det dags att avsluta vår mycket trevliga Nikka-vecka. Det har varit en mycket intressant tema vecka som inleddes med en intervju med Nikkas europeiska Brand Ambassador, Sayumi Oyama. Därefter har vi recenserat 9 olika utgåvor av deras välbalanserade whisky (Del 1, Del 2 och Del 3).

Idag kommer vi att prova Miyagikyo Single Malt som produceras på Miyagikyo destilleriet som byggdes 1969. Här använder man mindre andel torv och har en Pot Still som värms upp med indirekt ångvärme. Vi kommer även att testa Nikka Yoichi Single Malt som produceras på Yoichi destilleriet som byggdes 1934. På detta destilleri använder man direkt eld vid uppvärmning av pannorna och satsar på ett rökigare recept. Till sist har vi testat The Nikka 12 Years Old som är en blended whisky.

Miyagikyo Single Malt är buteljerad på 45% ABV och finns tyvärr inte att köpa på Systembolaget
Nikka Yoichi Single Malt är buteljerad på 45% ABV och kostar 856kr på Systembolaget
The Nikka 12 Years Old är buteljerad på 43% ABV och kostar 1197kr på Systembolaget

Miyagikyo Single Malt – Nikka Yoichi Single Malt – The Nikka 12 Years Old

Nikka Miyagikyo 45%

Doft
Beppe: Härligt fruktiga dofter som skvallrar om att en hel del sherryfat funnits med i mixen. Det finns både färska frukter i doften såsom äpplen och päron såväl som torkade frukter i form av russin, plommon och aprikoser. Vanilj och kola lyser också igenom och likaså svaga toner av kaffe och choklad. Detta gillas skarpt!

Kent: Härligt fräsch doftbild där kornsötma lägger grunden och där röda äpplen och torkade päron skapar en bubblande känsla. Sherrysötman av aprikos och russin skapar ett djup. Nyans av citronpaj och nougat kommer med tid i glaset. Slutligen finns det en subtil doft av vilda blommor. Härlig doftbild!

Smak
Beppe: En söt smak till en början. Dock så drar den mot torrt ganska fort. Lätta subtila peppartoner kittlat tungan och gommen. Färska frukter och inlagda bär retar smaklökarna ljuvligt. Kolasåsen och vaniljsåsen finns helatiden närvarande. En fräsch bris av mint sveper förbi och kyler ner gommen en smula innan eken mullrar in och stjäl eftersmaken där den mullrar på rätt ordentligt.

Kent: Det första jag tänker på är citronsorbet. Smaken är bubblande och färska frukter får inledningsvis fullt spelrum. Choklad som går åt nougathållet finns i bakgrunden tillsammans med macadamianötter och vitpeppar. I eftersmaken blir det lätt rök, ek, aska och härlig mynta.

Betyg
Beppe: En mycket väl balanserad single malt som är näst intill perfekt i alla avseenden. Det är nikkas styrka och kanske också dess svaghet. Det bjuds inte på några överraskningar och det finns inget som sticker ut. Dock så ska man ju knappast klaga då det är en grymt bra whisky. Betyg: 7.0

Kent: Miyagikyo Single Malt är en mycket potent whisky. Den är fräsch och intressant med en bubblande känsla som gör en glad. En klasswhisky som inte gör någon besviken. Betyget blir 7.1 poäng


Nikka Yoichi 45%

Doft
Beppe: En fruktig sötrökig snok som innehåller både läder, tobak och lakrits. En trevlig sälta kan också skönjas. Vanilj och inlagda päron. Russin kommer fram och även mjölkchoklad och kaffe. En frisk mintdoft finns i bakgrunden som skänker det hela en fräschet.

Kent: En nötig ton med kolainfluenser. Fruktigt och fräscht, men med en underliggande subtil ruffighet där både läder och tobak finns. Aprikos och persika är trevliga dofter som får plats efter en stunds luftning. Inte dumt.

Smak
Beppe: Mustig och murrig smak där en pepprig sötrök spelar förstafiol till en början. En trevlig pepprighet kittlar tungan innan russin, choklad, vanilj och en knäckig kola kommer fram. Eken mullrar i bakgrunden men tar aldrig överhand. Det är mer som en ekig kryddighet som inte blommar ut förens i eftersmaken.

Kent: Det första som möter mig är en kryddig mun där ingefära lyser klarast. Därefter kommer nötter och till och med jordnötssmör fram. Kola och rabarber för en intressant kamp om mina smaklökar, innan ek och läder tar över scenen. Eftersmaken har en ton av mynta och en ekig känsla. Gott!

Betyg
Beppe: En klart bra whisky som visar att man minsann kokar bra röksprit i Japan också. Den når kanske inte riktigt upp i samma klass som den numera indragna 10-åringen men detta är en klart värdig ersättare medan man fyller på förråden med nya fat. Snackar vi NAS-whisky så är detta mycket bra. Betyg: 6.9

Kent: Nikka Yoichi Single Malt är en intressant whisky som är otroligt balanserad. Den är absolut god och njutbar. Om man vill bekanta sig med japansk single malt är den ett perfekt första steg. Betyg: 6.9


The Nikka 12 Years 43%

Doft
Beppe: En söt godisaktig doft. Äpplen och päron med vanilj och kolasås. Eken känns tydligt i bakgrunden och inger respekt. En blommig fräschör med nyklippt gräs och en hint halm sveper förbi snoken. En lätt puff av rök kan anas i bakgrunden tillsammans med ekens muller. Mycket trevligt:)

Kent: Ananastårta med sockerglasyr?! Det är riktigt sött visst, men samtidigt på något konstigt sätt salt, men lyckligtvis är det en intressant balans mellan sötma och sälta. Frukten känns färsk och får mig att tänka på röda äpplen och mogna päron. Vanilj och honung finns absolut där. Mandelmassa framträder med tid i glaset. Intressant!

Smak
Beppe: Oj vad eken talar. En härlig kryddig ekighet drämmer till direkt. Maltiga toner och en aning mer rök än vad snoken skvallrade om. Missförstå mig inte. Eken tar inte överhand utan den tar bara sin plats. Färska frukter i form av äpplen och päron finns med och även en ettrig pepprighet. En mycket trevlig och krämig munkänsla som verkligen vågar ta plats. I eftersmaken tar rökpuffarna plats sida vid sida med härliga ektaniner och söt kola. Eftersmaken är ganska lång.

Kent: Ekbeska som faktiskt känns befriande slår till och anger tonen. Beskan kämpar febrilt för att bekämpa sötman som kommer med pondus. Den är betydligt robustare än jag förväntat mig. I slutet framträder en kryddighet med försiktiga stickningar. Mer komplex än jag kunde tänka mig. I eftersmaken tänker jag på nya trämöbler och färsk ek. Det finns en kvardröjande bitterhet av färsk cederträ.

Betyg
Beppe: Satan i gatan vilken bra blend vi har här. Snoken skvallrar om att det finns grain med i mixen men jag tycker inte att smaken gör det. Perfekt balanserad whisky med en grymt härlig ryggrad av friska ektaniner. Detta gillas skarpt av mig. Betyg 7.0

Kent: Halleluja, här har From The Barrel en tuff konkurrent. Och självklart är det Nikka själva som skall göra det. En potent och komplex blend som låter grain-inslaget få ta plats men ändå ger dig fullt upp med att sortera intrycken. Klass! Mitt betyg blir 7.0 poäng.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.