Nikka – Smaknoter del 1

Igår inledde vi vår Nikka-vecka med en mycket trevlig intervju med Sayumi Oyama, Brand Ambassador i Europa. Under resterande vecka kommer vi att prova och recensera 12 olika utgåvor från det japanska destilleriet. Vi inleder med 3 populära utgåvor:

Nikka All Malt är buteljerad på 40% ABV och kostar 377kr via Systembolaget.
Nikka From The Barrel är buteljerad på 51.4% ABV och kostar 401kr via Systembolaget.
Nikka Blended Whisky är buteljerad på 40% ABV och kostar 508kr via Systembolaget.

Nikka All Malt – From The Barrel – Blended Whisky

Nikka – All Malt

Doft
Kent: En söt profil med en hel del doft av vanilj och marshmallows och vanilj. En inbjudande och lättåtkomlig doft som bär spår av citrongodis, mogna äpplen och faktiskt subtil kanel. Honung ligger som en bakgrundston med krämig kola ovanpå, nästan så att kolainslaget påminner om Baileys. Efter en stund i glaset kan jag förnimma lite ruffigare toner, dock väldigt subtilt, och då framträder tobak, läder och en mycket lätt antydan av rök.

Beppe: Söt honung med vanilj och en lätt knäckig kolaton. Citrus med mycket tydliga toner av äpplen och päron. Tobak finns också med i mixen och jag tycker även att det finns en fräsch blommighet som nästan drar åt parfymhållet. Efter en stunds luftning så framträder en nästan mintaktig doft.

Smak
Kent: En väldigt försiktig attack som gränsar till blyg. Det är krämigt och gräddigt, sött och oljigt. Det finns en härlig ton av russin och maltsötma. Kanske den är på gränsen till för söt, men visst är den angenäm och utan minsta spår av otrevliga smaker. I eftersmaken drar det åt nougatkola och med spår av både kaprifol och kokosnöt.

Beppe: Vanilj och kola. Den är mycket söt och har en försiktig kryddighet men den är försiktig. Minten som jag kände i doften tycker jag också kommer fram i smaken. Kolan drar åt knäckhållet och avslöjar en liten antydan till rök och tobak, kanske också lite läder kan anas.

Betyg
Kent: En perfekt instegswhisky eller vardagswhisky! Snällt, lent, sött och inbjudande. Jag ger den 6.4 poäng.

Beppe: Det är svårt att säga något illa om denna whisky. Jag håller med Kent i att det här är en perfekt instegswhisky. Är du sugen på att pröva Japansk whisky så är denna en perfekt start. Priset kan man verkligen inte klaga på. Betyg: 6.5


Nikka – From the Barrel

Doft
Kent: Kraftfull doft som tenderar att krypa upp i näsa. En tämligen komplex doftbild som andas kola och en hel del päron. Det finns även spår av tropiska frukter såsom kiwi och kokos. Efter en stunds luftning framträder en hel del grön banan som tar över. Under bananen ligger en trevlig eksötma och en rejäl dos malt.

Beppe: Härlig doft som river lite i snoken på grund av lite högre alkoholhalt. Kola som är lätt bränd. Äpplen och päron och en hel del trevlig ek blandat med vanilj. Tycker mig nästan känna lakrits och kaffeaktiga dofter i bakgrunden och även persika och mango. Mycket trevligt!

Smak
Kent: Oj, det är verkligen kraftfullt. Den höga alkoholhalten tar ett rejält grepp om tunga och gom. Det är koncentrerat och robust med en hel del syrliga frukter och en eldig alkohol. Kanske inte speciellt fylligt eller komplext, men ekkaraktären är i fullständig balans med fruktsmaken av banan, päron och subtil smak av tropiska frukter. I eftersmaken övergår allt till en fruktig godissmak med en hel del smörkola. Eftersmaken avslutas med en liten bitterhet som kryper på dig.

Beppe: Pang säger smaklökarna när man först smuttar på denna. Peppar och kryddor drämmer till tungan. Det är på inget sätt oangenämt utan snarare underbart. Kola och vanilj med antydan av russin och aprikos. En svag svag rökighet finns där och den snirklar sig runt de övriga smakerna i en ljuv harmoni. Eken, den ljuvliga eken finns här och ger det hela en ryggrad. Äpplen, päron, citrus. Allt är perfekt balanserat och sjunger en ljuv serenad för smaklökarna. Detta är grymt bra.

Betyg
Kent: För mig är det här en otroligt välbalanserad whisky. En blended whisky som jag ärligt skulle ha otroligt svårt att skilja från en single malt vid ett blindtest. Kanske är det världens bästa blended. Det är så fantastiskt välbalanserat där eken och maltens sötma spelar i harmoni. Imponerande. Jag ger denna juvel bland blended whisky 6.8 poäng

Beppe: Detta är den bästa blend jag provat. Vi brukar ha med denna på blindprovningar och de flesta tappar hakan när man berättar att det är en blend. Grymt balanserad och komplex whisky till ett bra pris trots att den är på en 500 ml flaska. Betyg 7.0


Nikka – Blended Whisky

Doft
Kent: Frisk och fruktigt. Kola och en hel del päron. Precis som From the Barrel (FTB). Måste direkt säga att jag upplever denna väldigt nära FTB. De har samma grundtoner doftmässigt. I stort sett skulle jag kunna skriva samma omdöme om denna. Det som skiljer är att denna är inte lika het och elak när det gäller alkoholkicken, vilket kanske inte är så konstigt då denna endast håller 40% ABV. Den lägre alkoholhalten gör dessutom att nu får vaniljen mer plats och fruktigheten går mer åt frukt- och druvjuice hållet.

Beppe: Frisk och fräsch doft. Kola och honung. Frukt och vanilj finns det gott om. frukten är främst äpplen och päron. Det är snällt och tillrättalagt och skriker av kvalitet in i minsta detalj. Det här doftar mycket bra.

Smak
Kent: Söt och inbjudande mun. Söta päron och mandelnöt tar första greppet innan en syrlighet inträder i form av citrus och grapeskal. Precis som för FTB finns här spår av grön banan och vissa spår av tropiska frukter. Eftersmaken är trevlig med en härlig kombination av kornsötma och frukter.

Beppe: Vanilj och honung. Söt frisk fruktighet där inget sticker ut och allt är perfekt balanserat. Citrus och en hint av apelsin. Äpplen och päron finns där. Tycker även att jag finner svaga spår av röda bär.

Betyg
Kent: Återigen är släktskapet med FTB slående. Det är som att jag har en nedvattnad FTB i glaset. Inget fel med det, utan den lägre alkoholhalten ger faktiskt rum för att vissa dofter och smaker som inte klarade av att komma fram i den alkoholstinna From The Barrel. Det till trots så får denna en lägre poäng av mig, då jag tycker att FTB bär smakerna på ett bättre sätt. Jag ger Nikka – Blended Whisky 6.3 poäng.

Beppe: En mycket trevlig blend som slår många konkurenter på fingrarna. Smakerna och dofterna är perfekt balanserade och det hela skriker kvalitet in i minsta detalj. Betyg 6.4

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas.

2 tankar på “Nikka – Smaknoter del 1”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.