Nikka – Smaknoter del 2

Under vår Nikka-vecka kommer vi att totalt testa 12 olika whisky från destilleriet. I måndags inledde vi temaveckan med en intervju med Sayumi Oyama som är Brand Ambassador för Europa. Igår recenserade vi 3 olika whisky och idag är det dags för ytterligare 3 sorter.
Nikka äger två japanska destillerier, Miyagikyou och Yoichi, som producerar olika whiskytyper. Två av dagens recensioner är från deras så kallade ”colour series” och skall representera de två olika destillerierna. Nikka Pure Malt Red innehåller singlemalt mestadels från Miyagikyou och Nikka Pure Malt Black från Yoichi. Enligt utsaga har whiskyn en medelålder på ca 10 år. Den tredje whiskyn vi provar idag är Super Nikka Revival, som är en blend och som är återskapad enligt ursprunget som togs fram 1962, då Masataka Taketsuru skapade den som en hyllning till sin hustru Rita.

Super Nikka Revival – buteljerad på 43% ABV och kostar 551kr på Systembolaget
Nikka Pure Malt Red – buteljerad på 43% ABV och kostar 569kr på Systembolaget
Nikka Pure Malt Black – buteljerad på 43% ABV och kostar 569kr på Systembolaget

Nikka Super Revival – Pure malt red – Pure malt black.

Super Nikka Revival

Doft:
Kent: Mjuk och mild doftbild. En hel del citrus med smörig kola. Blommig doft som skapar en trevlig känsla tillsammans med stora mängder vanilj och honung. Det finns mycket som påminner om sommaren i denna, inte minst känslan av nyklippt gräs och sommarblommorna. Inte alls dum.

Beppe: Söt kola och gräs och sommarblommor. Honung, mint och en trevlig kryddighet. Nougat och kaffe tycker jag mig känna ligger och gömmer sig bakom gräs och blomdofterna. Citrus, äpplen och päron finns också med på ett hörn. Detta doftar mycket trevligt och faktiskt ganska så komplext.

Smak:
Kent: Vaniljen och honungen skapar en mjuk känsla. Den smöriga kolan finns tydligt där men går mer åt julknäck. Nötig underton och viss kryddighet. En fruktighet skymtar förbi av mogen apelsin och rött äpple. En subtil och försiktig ekighet finns i botten. I eftersmaken får smörkolan mer plats och ackompanjeras av nougatkrokant med en touch av apelsin. En oförarglig och mjuk whisky.

Beppe: Det är en mjuk och sammetslen whisky till en början. En svag svag rökpuff son knappt är märkbar finns därinne. Knäck och nötter med en kryddig ekighet som skänker tyngd och ryggrad. I eftersmaken så kommer eken tillbaka och drar det hela åt en torrt avslut. Frukt finns med i mixen, främst färsk frukt i form av äpplen och päron. Kaffe och choklad finns svagt närvarande i bakgrunden. Det här är komplext och ger man denna blend tid så växer den. I like it!

Betyg:
Kent: Detta är mjukt, oförargligt och lent. Kanske inte speciellt komplex, men njutbar. Både doft och smak för mina tankar till sommaren och då framför en kvällsbrasa skulle denna sitta fint. Betyget blir 6.5 poäng

Beppe: Gillar denna blend skarpt måste jag säga. Det har ett djup som tilltalar mig skarpt. Sedan så är ju flaskan otroligt snygg. Namnet Super Revival passar denna whisky skarpt för det är en super bra blend. Betyg: 6.8

Nikka Pure Malt Red

Doft:
Kent: Söt och krämig. En hel del smörkola och en härlig doft av vanilj. Frukten finns där men endast som en antydan av mogen frukt. När frukterna till slut kommer igenom är det apelsin, melon och mandarin. I slutet drar doften till torra kex med en metallisk underton.

Beppe: Oj vad fruktigt och trevligt. Omogen banan och vanilj med söt knäckig kolasås. Det är en mer sofistikerad snok på denna jämfört mer black. Citrus och gröna äpplen finns där, nästan frissiga som i en fräsch cider. Trevlig och frisk doft måste jag säga.

Smak:
Kent: Rund och söt. Choklad och apelsin, nästan så att jag tänker på apelsinkrokant. Inte överkomplex men ändå lyxig på något sätt. Faktiskt upplever jag att den transformeras från söt till torr, vilket gör att den börjar med apelsinkrokant och avslutar med torrheten från mältat korn. Eftersmaken som är medellång bär på en maltig smak och blommiga örter som upplevs peppriga.

Beppe: Fräsch smak. Vanilj och honung. Fruktig med drag åt apelsin och omogen banan. Kolafudge och grönt gräs. Gräs och blommor. En lätt pepprighet sticker försiktigt på tungan. Eftersmaken är torr och man känner eken i slutet nästan drar mot tungan. Tycker mig också finna toner av choklad i eftersmaken.

Betyg:
Kent: Som alltid när det gäller Nikka är det sofistikerat och elegant. Inget som överraskar eller som spretar. Om jag skall sammanfatta mina intryck blir det med orden: Mjukt, krämigt och snällt. Betyget blir 6.4 poäng

Beppe: Det här är en mer elegant whisky än black. Det är subtil men har ändå en hel del uttryck. Det blir som en lite resa från den söta doften till det torra avslutet i eftersmaken. Kan inte uttrycka det bättre än elegant och sofistikerat. 6.7

Nikka Pure Malt Black

Doft:
Kent: Söt och fruktig. Till skillnad från Pure Malt Red finns i denna en upplyftande försiktig rökighet. Frukterna går åt det ”jordnära” hållet och jag tänker då främst på mörka frukter. Dessutom får jag en känsla av blandade bär. Här finns en ekkaraktär som är trevlig. Sötman har en krämig egenskap, nästan som vispad grädde. Finns en viss gräsig underton. En tilltalande doftbild.

Beppe: Söt honung och kola. En viss murrig dov rökighet av det subtila slaget. Citrus och mint finns där. Päron finns närvarande men också en viss bärighet som drar åt björnbär. Givetvis så är det en ren doft med en försiktig sälta som gifter sig perfekt med den murriga försiktiga röken. Eken finns närvarande men är absolut inte framträdande.

Smak:
Kent: Den lätt rökiga och torviga karaktären är tydlig, och dessutom närvarande hela tiden. Även i smaken drar fruktigheten till det ”jordnära” hållet med spår av mörka frukter och bär (russin och björnbär). Citrus och apelsin finns med i smaken. Gräs och hö/halm toner. I den medellånga eftersmaken framträder en bittehet och en nyans av läder och allt bärs fram av den rökiga tonen.

Beppe: Mer rök i smaken är vad snoken avslöjade tycker jag. En murrig jordig rök är det. Citrus och päron finns med och även en trevlig sälta som pricken över i. Torrt läder och tobakstoner finns med tillsammans med en ton av salmiak. Tycker mig känna svaga toner av exotiska frukter i bakgrunden. Gillar detta!

Betyg:
Kent: Jag gillar den lite ruffigare tonen i denna om jag skall jämföra med Pure Malt Red. Här blir det lite mer rock ´n roll med den närvarande rökigheten. Jag ger den 6.6 poäng

Beppe: Gillar detta måste jag säga. En elegant rökighet som är något helt annat än de traditionella brötrökare från Islay. En sofistikerad rökwhisky kanske man skulle kunna säga. Betyg: 6.7

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

3 tankar på “Nikka – Smaknoter del 2”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.