Nikka – Smaknoter del 3

Vår Nikka-vecka fortsätter med ytterligare tre olika utgåvor från destilleriet. Under senare år har Nikka lanserat en hel range som bär grundaren Masataka Taketsuru’s namn. En av dessa är Nikka Taketsuru Pure Malt som är en blandning av singelmalter. Den allra största delen kommer från Miyagikyo och en betydande del av whiskyn är lagrad på sherryfat. Nikka Coffey Grain är uppkallad efter pannan (Coffey Still) som används vid tillverkningen. Den är destillerad på Miyagikyo destilleriet och är en grainwhisky som vanligen används i Nikkas blends (ex. Super Nikk och From The Barrel). Nikka Coffey Malt är precis som Grain destillerad i en så kallad Coffey still panna.

Om du missade intervjun med Sayumi Oyama, Brand Ambassador för Nikka, hittar du den här. Även del 1 och del 2 av våra recensioner av Nikka whisky kan du hitta om du klickar på respektive del.

Nikka Taketsuru Pure Malt är buteljerad på 43% ABV och kostar 658kr via Systembolaget.
Nikka Coffey Grain är buteljerad på 45% ABV och kostar 731kr via Systembolaget.
Nikka Coffey Malt är buteljerad på 45% ABV och kostar 731kr via Systembolaget.

Nikka Taketsuru Pure Malt

Doft
Beppe: Fruktig doft med mycket kola och vanilj. Päron och äpplen finns givetvis med men även en hel del blommor, rosor tror jag det är. Nyklippt gräs tycker jag mig också finna och även hintar av cocos och mjölkchoklad.

Kent: Söt honung med starka blommiga övertoner. Sötman förstärks av mycket smörkola och vanilj. Finns även en underton av söta bär. Med en stunds luftning framträder choklad och ett uns sötlakrits. Bland allt sött finns en befriande doft av citrus och apelsin.

Smak
Beppe: Snäll och mild. Visst fins det en svag pepprighet till en början men den är försiktig. Krämig honungssötma med kolainslag. Vaniljstång i en fruktsallad med en lätt knäckig kolasås ovanpå. Tycker mig känna en svag antydan till rök som knappt är märkbar. Det kan också vara eken som spökar. Avslutet drar år det torra hållet och eken kommer fram ännu mera. Trevligt.

Kent: Lätt och mjuk smak. En söt inledning med fruktsmaker som blir mer framträdande i mitten. Honung och vanilj är grunden som de övriga smakerna bärs fram av. Samtidigt finns en liten touch av lite ruffighet som jag jublar över. Subtilt, javisst, men så befriande! Det är lakrits och citrus i en härlig kompott. I Eftersmaken får eken mer spelrum och i sitt spår har den en svag pepprighet.

Betyg
Beppe: En snäll blended malt detta. Bjuder på det som jag förväntat mig men kanske inte så mycket mer. Det man måste ha klart för sig när det gäller whisky från Nikka är att allt är så otroligt välgjort och i en perfekt harmoni. Det finns inte en antydan till den ruffhet eller skitighet som man finner i en del whisky från Skottland. Detta är precis så välbalanserat. Dock gillade jag gårdagens blend Super Nikka ännu mer. Betyg: 6.5

Kent: Återigen visar Nikka att man står för en kvalitet som är oklanderlig. Allt är så perfekt balanserat och så väl genomtänkt och framtaget. Med Taketsuru Pure Malt får du en whisky som faktiskt fick mig att haja till med en intressant ruffighet, visserligen försiktigt, men ändå… Jag ger denna 6.6 poäng


Nikka Coffey Grain

Doft
Beppe: Friskt och fräscht. Vanilj och kola med en hel del blommor och gräs i mixen, kanske även lite hö. Eken finns med och lyfter fram övriga dofter på ett bra sätt. Subtila dofter som kräver tålamod.

Kent: Sött med inslag av örter och blommor. Att detta till ca 95% är destillerat på majs gör sig påmind med den stora sötman i doften. Dock finns det trevliga inslag av nötter och vanilj, för att inte tala om doften av färskt hö – som för tankarna tillbaka till när man var ung och familjen tog in höet på sommaren.

Smak
Beppe: Söt mun och en krämig munkänsla. Kolafudge och vanilj i drivor. En ekig kryddighet som nästan drar år parfymhållet som den kan göra i en bourbon. Eftersmaken är vanilj och ek med ett uns kola. Trevligt med en grainwhisky tycker jag. Eftersmaken ligger kvar ett tag. Något längre än jag faktiskt väntat mig.

Kent: Mjuk och mild krämig, nästan klibbig. Lyckligtvis är det inte den tunga majssirap känslan som ibland dyker upp i en bourbon. Viss kryddighet som drar åt örthållet och behagliga blommiga smaker. Allt är insvept i en ihållande lätt söt krämighet. Vaniljen och kolan är klart märkbara med en touch av rött äpple. I eftersmaken kommer så eken med i leken och lämnar ett trevligt intryck.

Betyg
Beppe: Kul med en grainwhisky. Tror faktiskt vi kommer att få se mer av det i framtiden. Främst kanske som en bas i whiskydrinkar. Dock så har ju bra grainwhisky egna kvaliteter också och jag tycker faktiskt att detta är en trevlig grain som står utmärkt på egna ben som ensam stjärna. Mer grain åt folket. Betyg: 6.7

Kent: Jag är tyvärr inte speciellt bevandrad i grain-världen och detta är en av de få jag provat. För min del kanske det är lite för klibbigt, men ändå en rolig bekantskap. Betyget blir 6.3 poäng.


Nikka Coffey Malt

Doft
Beppe: En något murrigare doft på denna. Mycket övermogna tropiska frukter i sockerlag. Lätt bränd kolasås med färsk vaniljstång i. Övermogen banan kommer också fram efter en stund tillsammans med maltiga toner och kakao.

Kent: Denna skiljer sig faktiskt en hel del från Coffey Grain. Här är det inte lika sirapsliknande sötma. Visst är det fortfarande sött, men på ett mer balanserat sätt. Mycket spår av tropiska frukter såsom persika och ananas. En tydlig smak av banan ligger där allestädes närvarande. En i mitt tycke mer tilltalande doftbild, med en mer balanserad sötma.

Smak
Beppe: Kakao och banan. Söt honung och en stor portion mörka mogna björnbär. En trevlig ekbeska lurar hela tiden i bakgrunden. Tropiska frukter finns i bakgrunden men lyckas inte riktigt komma förbi tonerna av kakao och de mörka mustiga bären. Krämig oljig känsla i munnen när man smuttar på denna. Eftersmaken har en ekig kryddighet och kakaotoner som ganska fort dör ut.

Kent: Sötare än jag förväntat mig. Honung ovanpå tropiska frukter med plommon i spetsen. Faktiskt även mer fruktig än jag förväntat mig. I smak kommer även choklad fram mer och sötar upp allt. Viss kryddighet som påminner om muskot är riktigt behagligt. Det är en whisky som är förvånansvärt rik och välsmakande. Även om det inte är alltför komplicerat, finns det fortfarande trevliga smaker i grunden.

Betyg
Beppe: Skulle nog kalla denna whisky ett mycket lyckat experiment från Nikka. Dock så föredrar jag den mer nakna Coffey Grain faktiskt även om denna också är trevlig. Har ännu inte provat något dåligt från Nikka. Bara mer eller mindre bra. Denna är någonstans mitt emellan. Betyg: 6.5

Kent: Som sagt gillade jag denna mer än Coffey Grain (jippi, äntligen är vi oense, Beppe!) då den inte är lika klibbigt söt och har trevliga spår av tropiska frukter. Jag ger den 6.5 poäng (hmm, då var vi ense om betyget i alla fall).

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

4 tankar på “Nikka – Smaknoter del 3”

 1. Det känns som det har varit lite väl mycket Symposion på WT på sista tiden. Samtidigt som man ser dem lägga in sponsrade inlägg på Facebook där man hänvisar till WT. Det ser i alla fall inte riktigt bra ut i mina ögon. Synpunkter?

  Svara
  • Hej Jan
   Precis som du säger har vi haft tema med Benromach och Nikka som Symposion är leverantör för. Likväl har vi haft många tema-veckor tidigare, bland annat med Laphroaig och Highland Park som båda ligger på Edrington. Jag vill understryka att vi absolut inte får betalt eller något liknande för det vi skriver. Att Symposion väljer att lägga sponsrade inlägg som hänvisar till oss är något som de valt att göra själva, precis som många andra leverantörer och destillerier gjort tidigare med hänvisning till våra artiklar. Vi har absolut inget med dessa sponsrade inlägg att göra, utan är något som de själva väljer att göra.
   Dessutom bedömer vi varje enskild whisky individuellt och skulle aldrig låta oss påverkas av leverantörer eller destillerier, ett oberonde som vi värnar starkt om.
   /Beppe

   Svara
 2. Det finns en sak till i det här sammanhanget som gör att man börjar fundera…. Ni hade ett Benromach-tema och valde att inte ha med Benromach 10 years bland de fyra ni provade. Jag såg att en annan läsare också kommenterade detta. Det känns ju som en absolut självklarhet att den borde ha varit med.
  Vi hade en hel del snack om det i mitt whisky-gäng och man kan säga att den allmänna uppfattningen var att det hänger på vilka prover ni har fått från leverantören. Ingen tror att ni skulle köpa 4 olika Benromach men inte ta med just den.
  Det här är känslor som jag och flera med mig har men vi får lita på ditt ord och helt enkelt hoppas att den känslan är fel.

  Svara
  • Hej Jan
   Vi har aldrig påstått att vi inte får samples från olika destillerier och leverantörer. Vi har dock klargjort för alla destillerier och leverantörer att vi aldrig skulle låta detta faktum få oss att rucka på vårt oberoende och att vi alltid kommer att vara ärliga med vad vi tycker. De är fullt införstådda med detta och vet att vi kommer att vara fullständigt ärliga i våra omdömen och i våra synpunkter.
   Återigen vill jag påpeka att vi haft många temaveckor som du säker vet (ex anCnoc, Glendronach, Glenfarclas, The Glenlivet o.s.v) där vi haft ett flertal olika whisky som vi recenserat, och vi har alltid gjort det ärligt utan påverkan från destillerier eller leverantörer. I många av dessa fall, dock inte alltid, har vi fått samples som vi sedan recenserat. Just denna gång med Nikka valde Symposion att hänvisa till oss i olika inlägg som de själva lagt ut, vilket vi aldrig varit delaktiga i. Detta har gjorts på eget bevåg av dem och inget som vi lägger någon vikt vid.
   Till sist vill vi påpeka att de synpunkter du för fram här är riktigt bra och något vi uppskattar. Bättre att som du lyfta de funderingar man har, än att tiga och inte säga något. Bra Jan, det uppskattar vi!
   /Beppe

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.