Året 2015

1111111För oss på WHISKYTOWER har det varit ett turbulent år. Från att vi startade bloggen i april i år har vi haft fullt upp med intervjuer och reportage om whiskypersonligheter och svenska destillerier. Vi har dessutom hunnit varit i Skottland och besökt 6 destillerier. Och då har vi inte ens nämnt att prova och recensera whisky.

Nu har vi satt oss ned och försökt titta tillbaka på 2015, vad som varit bra och vad som varit mindre bra. Det vi kan säga är att blogga om whisky är ingen lek. Kräver enormt mycket tid och engagemang. Det gäller att hitta ”sin” nisch inom bloggarsfären. Från början hade vi otroligt höga ambitionsnivåer och en vilja att vi skulle bli ”kompletta” – vilket visade sig vara en utopi. Vi fick helt enkelt skala ned våra ambitioner och kolla runt bland alla våra bloggarkollegor för att hitta en lämplig nivå.

Så vad vill vi då lyfta fram från whiskyåret 2015 från WHISKYTOWERs sida?

Årets bästa whiskyupplevelse
Rundvandringen med Frank McHardy på Springbank, Glengyle och Glen Scotia. Fyra timmar i sällskap med denna otroligt vänliga whiskylegend kan inte bli annat än magisk.

Årets bästa whisky
Beppe: Om vi inte snackar från flaska så var det tveklöst att få dricka Hazelburn direkt från fat i lagerhuset på Springbank. Dessutom var det från de första destilleringarna av Hazelburn. Från butelj så blir det Springbank raw cask 18yo som jag provade på Box Whiskyfestival.

Kent: När det gäller Hazelburn direkt från fatet håller jag med fullständigt. Det var magiskt! Från butelj måste jag säga GlenDronach 21 Parliament, den var himmelsk!

Årets sämsta whisky
Med tanke på att det är en 10- åring så blir det Edradour. Den var inte god.

Årets det händer bara i Skottland
När familjen bredvid oss på färjan till Arran plockar fram instrument och börjar lira folkmusik (länk).

Årets gladaste
Tveklöst Jonas Larsson i Tevsjö destilleris monter på Stockholm Beer & Whisky Festival. Han var ett enda stort leende.

Årets destilleri(er)
Går till Dewar’s som äger fem destillerier och satsar på åldersbestämd Single Malt under namnet “The Last Great Malts”. Det gillar vi.

Årets svenska destilleri(er)
Vi har ju haft förmånen att intervjuat nästan alla av dem och de som vi anser just nu är bäst är Box och Spirit of Hven. Dessutom gillar vi skarpt den whisky de levererar.

Årets provning
Utan tvekan när Dave Allen från Springbank gästade Bon Vivant Whiskysällskap och höll en provning med Springbank 10, 15, 21, 25 + Hazelburn 12 + Longrow NAS. Det var en magisk provning.

Årets Festival
Tyvärr hade vi endast möjlighet att närvara på Box Whiskyfestival och Stockholm Beer & Whisky Festival, där den sistnämnda var otroligt bra. Bland annat fick vi vara med om en masterclass med NIKKA och fick träffa många fantastiska whiskypersonligheter. Så priset går till SBWF.

Årets whiskypersonlighet
Detta är en mycket svår kategori då vi intervjuat många under året, bland annat Ingvar Rönde, Anders Gjörling och Henrik Aflodal för att nämna några. Men priset måste gå till Frank McHardy som inte bara tog väl hand om oss i Campbeltown utan dessutom gav oss en fördjupad insikt i Springbank och stadens historia.

Årets whiskyleverantör
Går till Auld Rare som har den goda smaken att erbjuda trepack med mindre buteljer. Det ger alla möjligheten att prova exklusiv äldre single cask whisky till ett inte allt för högt pris.

Årets whiskybloggare
Vi har haft förmånen att träffa flera av dessa goa killar och tjejer som ligger bakom alla fina whiskybloggar. Vissa har gjort mer intryck än andra. Från vissa har vi till och med stulit en och annan idé (förlåt oss). Men det finns en blogg som i våra ögon sticker ut lite extra just detta år. En blogg där personen inte räds att komma med åsikter och som lägger ned hela sin själ i allt som rör whisky. Årets whiskybloggare kan inte bli någon annan än David Tjeder! Imponerande första bloggår, David!

Årets fat
Kan väl inte vara något annat än det fat som vi och personer från sex andra bloggar äger tillsammans hos Box. Orökigt på bourbonfat med arbetsnamnet The Blogger. Tjeders whisky, Tastenote, Samuels whisky, Änglarnas Andel, Peat, Veckans Fredagswhisky och WhiskyTower. Snacka om exklusivt whiskyfat…

Årets rökiga whisky
Ni som följer oss vet att vi inte normalt jublar över rökig whisky. Men när vi provade trepacket från Auld Rare fick vi en AHA-upplevelse när vi smakade Bowmore 22 YO (1989). Den fick oss att jubla!

Årets mest överraskande whisky
Craigellachie 13 YO – Vilken käftsmäll! Vi blev som barn när vi provade den nya utgåvan och hyllade den som den absolut mest prisvärda whisky som kan köpas på Systembolaget. Ett måste hos alla whiskyfans.

Årets skäms
Kan inte gå till någon annan än Mackmyra. Först fuskar man med den svenska eken (mer info här). Sedan ger man ut den karamellfärgade och kylfiltrerade MACK by Mackmyra och försöker rikta in sig på ungdomar i sin reklam. Hur tänkte de där?

Årets galnaste idé
Precis som att vi på WHISKYTOWER inte hade nog med vår whiskyblogg… I dagarna startade vi dessutom en ny blogg – BEERTOWER. Så nu slipper ni inte oss när det gäller öl heller!

Kram från oss på WHISKYTOWER och ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

Kent och Beppe

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.