Edradour 10 YO (40%)

I södra Highlands, inte långt från Blair Athol, grundades 1823 ett litet destilleri som än idag räknas som ett av Skottlands minsta lagliga destilleri, nämligen Edradour Distillery. Destilleriet ägs av den oberoende buteljeraren Signatory. Vi har testat deras 10-åring som får anses vara destilleriets standardprodukt.

Det pittoreska destilleriet i Södra Highlands, Edradour

Doft
Beppe: Det här doftar fulsprit. En lätt unken och instängd gammal källare. Blött läder och en svag nyans av viol. Överjästa frukter finns också där. En svag nyans av vanilj. Violen kommer fram lite mer vid vattning. Detta var ingen vidare doft.

Kent: Som att dofta på Etanol i en jordkällare… Det är inte bra! Unket, jordkällare, rovor, blött surt läder, fuktskadad ekplanka. Nej!

Smak
Beppe: Det första ord jag kommer på är skitigt. Dock inte på ett bra sätt som tex. Craigellachie. Den är rivig och oljig. Det värsta rivet och skitet försvinner en aning av ett par droppar vatten. Dock så finner man en mycket begränsad smakpalett. Man sitter och väntar på någonting som inte kommer. Gissar på att det är en kombination av dåligt destilat och trötta fat. Visst det finns lite vanilj och läder, kanske man kan ana lite blommor. Allt försvinner dock bakom fulspritssmaken och skitigheten.

Kent: Håller med dig i varje ord! För mig är det inte bara dåligt – det är dessutom riktigt tråkigt. Jag skulle vilja summera det i fyra ord: Skitigt, nötigt, motorolja och unket.

Betyg
Beppe: Det kan inte bli ett bra betyg på detta. En skitig whisky på ett dåligt sätt. Betyget får bli 5.3. Inget jag kommer att köpa fler gånger. Inte denna utgåva iallafall.

Kent: Usch, jag vet inte om jag vill betygsätta detta. Om jag försöker se bakom Skitigheten och Etanolet, så kan jag sträcka mig till att ge den 4.5 i betyg. Visst gick den att dricka, men man förväntar sig mycket mer av en 10 årig Single Malt.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Edradour 10 YO (40%)”

  1. Vet inte vad ni har druckit. Testade 20 cl flaskan av 10åringen idag och inget ni skriver stämmer in på den. Tyckte den var helt klart godkänd.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.