Spirit of Hven – med fokus på sensorik

Hven_1Om det finns något nördigt destilleri i Sverige måste nog Spirit of Hven Distillery (klicka för länk) vara ett av dessa. Här har man till och med ett laboratorium där man provar sig fram till den ultimata doft och smaknyansen. Imponerande destilleri som har en strävan att nå en ultimat sensorik i sin whisky. Vi fick en mycket intressant intervju med destilleriets grundare Henric Molin. Passa på att lära känna denne sympatiske man och hans destilleri. I slutet av intervjun kan ni som vanligt delta i en utlottning av fina priser från destilleriet.

Hven_5
Henric Molin

Presentera dig själv och din befattning?
Henric Molin, Sensorisk ledare. Tillsammans med hustrun Anja grundare och ägare av Spirit of Hven Distillery.

Hur väcktes ditt intresse av whisky?
Jag är uppvuxen i restaurangbranschen vilket gjorde att jag fick möjlighet att njuta och utbildas i tekniker runt de främsta dryckerna i tidig ålder. Det började med öl och vin och gick sedan över i drinkar och kvalitetssprit. Whiskyintresset väcktes på allvar i slutet av 1980-talet då Single Malt tack vare Glenfiddich tog fart ordentligt internationellt. Då såg jag till att lära mig så mycket som möjligt om whisky från olika delar av världen. Det riktiga uppvaknandet och insikten om bredden och möjligheterna i whiskyproduktion kom vid ett besök hos St George Distillery i San Fransisco i mitten av 90-talet. Det var då jag insåg att det här kan vi göra hemma i Sverige med våra egna råvaror och med vår egen stil. Jörg Rupf lyckades starta en ”craft distilling” kultur i USA och jag hade turen att få uppleva den i vaggan.

Presentera ert destilleri och beskriv vad är det som gör er whisky speciell?
Spirit of Hven distillery är speciellt genom att hela processen är designad in i minsta detalj för att kunna styra den extraktion och kreation av dofter och smaker som önskas, dessutom för att kunna göra det på ett ekologiskt hållbart sätt. Detta bidrar med möjligheter för att få whiskyn att utvecklas på rätt sätt i de unika ekfaten som tillverkats av lufttorkad ekologisk ek av olika underarter från speciellt utvalda områden. Spirit of Hven är även unikt genom att vara ett av få destillerier som faktiskt har möjligheten att göra allt från odling av korn till mältning, bryggning, destillering lagring och buteljering mer eller mindre under samma tak.

Genom att ha Sveriges främsta Sensoriklaboratorie med både fantastiska analoga näsor och en maskinpark med allt från GCMS till HPLC, Spektrofotometri och mycket mer, kan doft och smakprofilen på whiskyn planeras, styras och säkerställas. Idag gör Spirit of Hven Laboratory analyser för en stor del av Europas dryckesproducenter som insett att detta bidrar med kvalitetsäkring och en kontrollerad ekonomi. Detta ger oss trygghet att förmedla vår whisky till våra konsumenter, producerad på ett säkert sätt med sensorik i fokus.

Spritskåpet

Vilken är den bästa whisky du druckit (förutom er egna givetvis)?
Jag hoppas naturligtvis att jag fortfarande har den framför mig, men om jag skulle ta ur minnet så blir det nog en Signatory buteljering av en single cask, Laphroaig destillerad 1966, den var buteljerad 1997. Den kan jag fortfarande känna i munnen när jag vill. Nära nog kommer ett fatprov från en av de tidiga buteljeringarna i mitten av 90-talet av Booker’s true barrel, att jag fick den av Booker noe själv hjälpte nog till att skapa en kärlek för bra Bourbon.

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Det mesta av den svenska whiskyn är fortfarande ung och kommer bara bli bättre. Med det fantastiska underlag vi har av producenter idag, tycker jag framtiden ser oerhört ljus ut. Vi har en utmaning med det svenska monopol systemet, vilket gör att vi behöver export för att lyckas, men vi är fler och fler som syns internationellt och hävdar oss bra vilket är glädjande. Spirit of Hven säljer betydligt mer på export än nationellt. Kan vi hjälpas åt på samma sätt som den amerikanska ”craft distilling” kulturen lyckats med så har vi allt att vinna.

Om du var tvungen att byta destilleri för en månad. Vilket skulle du vilja jobba på då?
Jag är ju lyckligt lottad och får göra det rätt ofta på grund av att jag anlitas som konsult för att utveckla nya recept, kvalitetssäkra och revidera andra destillerier, dessutom gör vårt laboratorie kemiska analyser för en mängd destillerier vilket även det föranleder en hel del besök hos andra producenter. Det är alltid oerhört givande och roligt att få interagera med andra destillatörer och destillerier. Just nu är jag väldigt nyfiken på ett ekologiskt destilleri i Michigan som heter Journeyman, jag hoppas att komma dit snart.

Hven_4
Familjen Molin (Anja, Charlie och Henric)

Vilket ögonblick i din karriär inom whisky är du mest stolt över?
Det måste vara när min son Charlie hjälpte till att fylla det första fatet med rådestillat producerat i vårt eget destilleri.

Ge oss ett bra mattips som du tycker passar till er whisky?
Whisky passar fantastiskt bra med ost men det behövs oftast någon form av kolhydrat för att balansera upp. Jag avnjuter gärna själv en svamp och bacon risotto med vår svagt rökiga singel malt.

 

Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Just nu förbereder vi det sista inför lanseringen av vår nästa whisky som kommer ske på Greenwich observatoriet i London i samband med Craft Distilling Expo och Whisky Exchange Whisky Show i Oktober. Den kommer heta Tycho’s Star och är en härlig medelrökig singelmalt med tydlig ton av Allier Petrea Ek, den kommer lanseras på Systembolaget första veckan i december. Samtidigt har vi den sista handpåläggningen genom slutfinish på Sherryfat av Seven Stars Megrez som kommer släppas i Mars 2016.

Hven_6
Tycho’s Star – börjar säljas på Systembolaget 1 december

Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Prova så mycket du kan av allt du kommer över, prova alltid whiskyn som den är och med någon droppe vatten. Det räcker med en droppe för att frigöra doft och smakämnena resterande vattentillsats handlar om när det känns behagligt i munnen. Försök vara objektiv, ibland hittar man riktiga guldkorn där man minst anar det. Försök alltid ha en referenswhisky med som ger dig en nollpunkt att jämföra med, ett bra förslag är Famous Grouse som alltid är relativt stabil i sensoriska egenskaper.

Hven_2

 

Något du vill tillägga?
Njut. Försök alltid hitta de positiva egenskaperna i det som finns i glaset. Någon har lagt ner sin själ i att få den precis så för att du skall njuta. Försök se det som den personen ser. Whisky är livets vatten sammanhållet av solsken, vissa njuter regnet andra blir bara blöta.

 

 

Vill du vinna fina priser från Spirit of Hven?
Denna serie av intervjuer kommer att följas av en utlottning av reklamartiklar eller annat från varje intervjuat destilleri. Spirit of Hven ställer upp med en guidad visning på Spirit of Hven, 3-rätters supé, övernattning & frukost för 1 person i en utlottning till en lycklig vinnare bland våra läsare.

Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida gilla, dela samt kommentera inlägget med ordet “Spirit of Hven” (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.

2 tankar på “Spirit of Hven – med fokus på sensorik”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.