Glenfarclas 18 YO 43,0%

Denna vecka har vi provat en Sherrydrypande whisky i Glenfarclas 18 som är inköpt på Taxfree. Den säljs endast på travel retail och i enlitersflaskor. Glenfarclas är ett familjeägt destilleri som är kända för sin utmärkta whisky lagrad på sherryfat i Speyside.

GlenfarclasDoft:
Kent: Oj, underbara Sherrytoner. Det är söt Honung, Aprikos, Söta hallonbåtar och Röda Ferraribilar.

Beppe: Söt är den verkligen. Russin och torkade aprikoser. Fotogen och kontaktlim. Tydlig sherryton.

Kent: Ja, nog är det kontaktlim där. Det finns mycket som får mig att tänka på söt smågodis, men det finns samtidigt en nötighet där som påminner om Hasselnötter.

Beppe: En härlig sherrydoft som lovar mycket. Torkade frukter och nejlika. Håller med dig om nötigheten som finns där. En härlig mustighet.

Kent: Har faktiskt lite svårt att kliva bakom och förbi de starka Sherrytonerna. Men till slut tittar Malt och sött Kaffe fram lite försiktigt. Trevlig doft.

Smak:
Kent: Katrinplommon och Aprikos i en mix. Om man lyckas se bortom de starka sherrytonerna så finns det även Apelsinmarmelad och Fudge där.

Beppe: Härlig fruktighet! Torkade och färska. En mustig fyllighet som bara en schysst sherrypava kan leverera.

Kent: All möjlig söt smågodis, såsom Hallonbåtar, Godishjärtan och Skumbanan.

Beppe: En krämighet med en russin- och aprikosnyans. Att Banan finns där håller jag verkligen med om.

Kent: I den långa eftersmaken tar Katrinplommonen och Aprikosen återigen överhanden innan allt ebbar ut i en härlig Mandelnyans.

Beppe: Jag tycker inte den är lika söt i smaken som i doften. En lång eftersmak av torkade frukter. En härlig sherrylagring!

Betyg:
Kent: Detta är ju ljuvligt. Söt Sherry i stora kläder. Som alltid när man tänker på Glenfarclas så får man en sherryresa även här. Det är framförallt smaken som ger kicken, där man upplever det som att man är i en godisaffär. Jag gillar verkligen detta och måste ge den ett riktigt högt betyg. Den får hela 7.7 poäng av mig och jag klassificerar den som högt ”Delikat”

Beppe: Jag är ju svag för sherrylagringar som bekant, så detta är som godis för mig. Glenfarclas levererar verkligen och detta är en riktigt bra whisky i sherrykategorin. Betyget blir relativt höga 7.7 även från mig.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

4 tankar på “Glenfarclas 18 YO 43,0%”

  • Hej Jan!
   Vi kommer med all säkerhet att recensera den också inom en framtid. Det vi kan avslöja är att vi nästa vecka kommer att ha en intervju med destilleri chefen på Glenfarclas och i samband med det så kommer vi att prova fyra olika Glenfarclas.

   Svara
 1. Hej!
  Jag tycker att den 21 år gamla Gleefarclas är väldigt trevlig att dricka, nästan lite söt, men en whisky för alla som vill unna sig något gott. Den är inte en sådan sherrybomb som 25-åringen. Personligen föredrar jag 18-åringen eftersom denna Glenfarclas har en utmärkt balans mellan sherry, citrusfrukter, alkohol och är till och med billigare än 21-åringen. Om 18-åringen smakar för fräscht för någon kan man säkert komma bra överens med 21-åringen. Men det är min väldigt personliga åsikt.
  Tom

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.