Box Destilleri – Pärlan vid Ångermanälvens strand

Denna vecka har vi fått förmånen att intervjua Roger Melander, som är destillerichef på Box Destilleri. Läs om hur denne konnässör fick upp ögonen och intresset för whisky samt vad det är som gör Box unika bland de svenska destillerierna. I slutet av artikeln finns möjlighet att vinna fina priser från Box Destilleri.

Box Destilleri vid Ångermanälvens strand

Presentera dig själv och din befattning?
Jag är destillerichef på Box och ansvarar bl.a. för produktionen samt innehållet i de buteljeringar vi släpper.

Hur väcktes ditt intresse av whisky?
Jag började tidigt med ett stort intresse för öl och arrangerade ölprovningar även om utbudet i Sverige på åttiotalet var smått pinsamt jämfört med idag. Whiskyn tog med tiden över och i mitten på nittiotalet var det full fokus på whisky och då främst produktion. Intresset resulterade i ett aktiebolag 2002 och jag höll provningar över hela landet samt utbildade whiskyklubbar och restaurangpersonal.

Destillerichef Roger Melander

Presentera ert destilleri och beskriv vad är det som gör er whisky speciell?
Box destilleri som ligger otroligt vackert vid Ångermanälvens strand blev det nordligaste destilleriet i Världen. Produktionen görs i en byggnad som en gång i tiden var Box Kraftstation. Ett vedeldat kraftverk som var i drift mellan 1912-1924 och försåg bl.a. timmersorteringen vid Sandslån med elektricitet. Men namnet Box kommer från lådfabrik som på 1800-talet producerade lådämnen för export till England. På Box gör vi två grundrecept på råspriten. En orökt fruktig variant som påminner mer om Japansk stil, samt en rökig variant som går mer i Skotsk Islay-stil. Box har från branschfolk fått fantastiska recensioner på framförallt vår råsprit men även på vår fatlagrade whisky. Vad det är som gör vår whisky så speciell är naturligtvis en kombination av många parametrar. Valet av råvaror, tillgången till whiskyvärldens kallaste kylvatten, vårt norrländska klimat som ger stora temperaturvariationer i lagerhusen samt vår passion för whisky spelar naturligtvis stor roll.

Vilken är den bästa whisky du druckit (förutom er egna givetvis)?
Jag har haft förmånen att få prova flera tusen olika whiskies. Det är svårt att säga vilken som är den bästa då miljön och tillfälle har så stor betydelse för hur man upplever whiskyn. Brora från tidigt 70-tal brukar alltid gå hem och jag har länge haft en förkärlek till bra Japansk whisky. Sist jag blev riktigt berörd var för någon vecka sedan då jag provade en Adelphibuteljering av en 50-årig Glenfarclas från 1953, men det finns mycket buteljerad kärlek där ute.

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Jag tror att Svensk whisky om tio år har fått ett bra fotfäste på den internationella marknaden. Vi är då kanske 15 aktiva destillerier men de flesta är fortfarande väldigt små. Det ska bli riktigt kul att se hur lite äldre Box, Smögen, Hven och Mackmyra med flera tas emot bland konsumenter ute i världen.

Destilleriets två Pot Stills

Om du var tvungen att byta destilleri för en månad. Vilket skulle du vilja jobba på då?
Då skulle jag starta upp produktionen på Brora igen. Det hade varit en kul utmaning även om en månad inte hade räckt så långt.

Vilket ögonblick i din karriär inom whisky är du mest stolt över?
Det måste vara den gången i slutet på november 2010 då de första dropparna Box rann genom spritskåpet.

Ge oss ett bra mattips som du tycker passar till er whisky?
Personligen tycker jag att det är svårt att kombinera mat och whisky. Däremot går det en del whisky när jag lagar mat. En skvätt whisky i en sås, marinad eller varför inte i kocken.

Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Vi är inne i en intensiv fas just nu. Många nya buteljeringar och roliga aktiviteter är på gång. Det pågår ständigt små förbättringar i produktionsledet och besöksverksamheten är större än någonsin.

Norrsken över destilleriet

Till sist: Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Lägg inte för stor vikt på vad förståsigpåare säger. Drick sånt ni tycker är gott och på ett sådant sätt som passar er för stunden. Det är alltid kul att diskutera om vad och hur det doftar och smakar, men bilda dig först en egen uppfattning. Är man i början av sitt whiskyintresse duger det alldeles utmärkt att dela in det man provar i god och mindre god whisky. Att spekulera om en viss underton i eftersmaken är mango eller kanske papaya, och om det sammanlagda betyget är 84 eller 86 poäng är inte det viktigaste. Men något som garanterat höjer den totala upplevelsen är att lära sig mer om whiskyproduktion, fatlagring, sensorik mm. Kunskap är en lätt börda.

Box_GlencairnVill du vinna fina priser från Box?
Denna serie av intervjuer kommer att följas av en utlottning av reklamartiklar eller annat från varje intervjuat destilleri. Box Destilleri ställer upp med två Glencairn-glas samt en Box-mössa i en utlottning till en lycklig vinnare bland våra läsare.

Det enda ni måste göra för att delta i utlottningen är att på vår Facebooksida gilla, dela samt kommentera inlägget med ordet “BOX” (klicka här för att komma till vår Facebooksida). Tävlingen pågår till och med onsdag nästa vecka, och vinnaren kommer att presenteras följande fredag på vår Facebooksida.

 

1 tanke på “Box Destilleri – Pärlan vid Ångermanälvens strand”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.