Auchentoshan Distillery Cask (56,5%)

Auchentoshan Distillery Cask

Den här veckan har vi provat en Auchentoshan Distillery Cask som vi införskaffade när vi besökte destilleriet tidigare i höstas (läs mer om vår resa här). Det är en vinlagrad (Bourdaux) single cask på fatstyrka 56,5 %. Destillerad 15/2-2006 och Buteljerad 27/9-2015. Extra roligt då den buteljerades när vi var där på besök.

Vid denna provning gästades vi dessutom av Alexander Åkerhjelm som var med och bedömde whiskyn, vilket var väldigt trevligt! Du är välkommen vid fler tillfällen.

Auchentoshan distillery cask 3

 

Doft
Beppe: Apelsiner och syrliga bär. Clementiner och pepparkaka. Söta inlagda frukter. Detta doftar godis i dess bästa bemärkelse. Detta är ju en vinfatslagring och det går inte att ta miste på. Givetvis så tror jag att det spelar in att denna doft framkallar minnen från när vi satt på destilleriet och provade denna såväl som andra Auchentoshan.

Kent: Skulle vilja säga att det är en mörk och oljig doft, där björnbär är framträdande. Där finns en sötma som är mycket trevlig och som gör sig underbart tillsammans med smörkolan och vaniljen. Den doftar så mycket och så kraftigt att man måste ge den ganska mycket tid. Det finns även en mängd citrusfrukter där som samsas med en massa bär. Det är Ananas, Apelsin och Blodapelsin som tillsammans dansar med björnbär, blåbär och rönnbär. Gillar detta!

Alex: Det doftar smör, blommor och apelsinkrokant. Vinfatet har även lämnat en tydlig doft som har blandat sig med sockersötma. Doftar trevligt.

Smak
Beppe: Detta är kärlek. Mörk choklad med en bärighet och pepprighet. Det är en fyllighet i smaken som är av den torra sorten. Apelsinerna finns med där i bakgrunden även i smaken. Eftersmaken är relativt lång för att vara en ungdom som det faktiskt är men sina inte fullt 10 år. Det finns en brödighet i eftersmaken som jag inte kan sätta ord på, spannmål kanske.

Kent: Oj, vilken trevlig whisky detta är! En explosion i gommen av smaker och intryck. Här möts man av mörk och sliskig choklad, en symfoni av bärsmaker i alla former samt en fruktighet från Auchentoshans fina new make. Jag upplever det som att jag återigen sitter vid destilleriets provningsbar och känner den upprymdhet jag kände när vi var där. Det här är klass och kärlek!

Alex: Mörk mustig choklad blandat med en stickande pepprighet. Eftersmaken är torr och vinös.

Betyg
Beppe: Auchentoshan har växt fram som inte direkt en favorit men inte långt därifrån. Detta är en bra whisky, inget snack om den saken, det är till och med en i mitt tycke underbar whisky. Betyget blir 8.0

Kent: Jag tycker också att detta är en underbar whisky och ger den exakt samma betyg 8.0. Det som imponerar mest på mig är balansen mellan sötman och de tyngre och mörkare björnbären. Sen att den kraftiga mörka chokladen kan samsas med frukterna och bären ger dig en smekning i gom och tunga. Mums!

Alex: Betyget blir 8.1 då den är precis underbar.

För att komma till betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.