Smögen Whisky – Bohuslänningen med karaktär

En mycket omtyckt whisky i Sverige är Smögen, som står för kraftfulla smaker med karaktär och rökighet, en kombination som alltid går hem i de svenska stugorna. Grundaren till Smögen Whisky AB Pär Caldenby tog av sin dyrbara tid och svarade på några frågor från oss på WhiskyTower. Pär är dessutom en mycket omtyckt whiskybloggare och är inte rädd att ha åsikter om sitt favoritämne; Whisky. Läs om hur en Auchentoshan var med och öppnade hans ögon för livet dryck samt varför en höstdag i augusti 2010 är särskilt viktigt för honom.

Pär Caldenby

Presentera dig själv och din befattning?
Pär Caldenby, grundare och blender

Hur väcktes ditt intresse av whisky?
Jag har alltid gillat whisky och intresset för maltwhisky tog skruv då jag på min 20-årsdag (en varm fredag i maj) köpte en flaska Auchentoshan 10 yo, vilket då var en mycket trevlig whisky och en av det halvdussin maltwhiskies som fanns att tillgå på Systembolaget. Det var med andra ord ungefär på stenåldern.

Presentera ert destilleri och beskriv vad är det som gör er whisky speciell?
Smögen började producera den 4 augusti 2010 och vi gör idag maltwhisky och även en London dry gin (”Strane”), som en sidekick. Bränneriet är uppfört från grunden och är konstruerat av yours truly, utifrån principen KISS – keep it simple, stupid! Uppbyggnaden är traditionell och syftar till en kraftfull, karaktärsstark och tydligt rökig whisky, baserat på generöst maltiga toner. Vi producerar enbart rökig whisky och splittrar alltså inte vår uppmärksamhet mellan olika stilar av whisky (även om experimentlustan ibland får visst utlopp).

Vilken är den bästa whisky du druckit (förutom er egna givetvis)?
Den frågan är egentligen omöjlig att svara på, eftersom det beror enormt mycket på årstid, plats, temperatur, sällskap, humör osv. Jag påstår för övrigt inte att vår whisky är bäst i världen, för där är vi inte – ännu. Men om jag skall välja ett av de ändå relativt tydliga minnen som fastnat genom åren, så är det när jag öppnade en flaska Talisker 1979 från Cadenhead’s och hela tillvaron bara togs över av en enorm karaktär i total balans. Det är ditåt jag strävar.

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Några av oss gör produkter som kommer att visa världsklass. Några kommer nog inte att hålla. Men jag tror att även om whiskyvärlden typiskt sett har upplevt fluktuationer i intresse och efterfrågan, så är svenskens intresse för och kärlek till whisky sådan att vi har en stark hemmamarknad och därtill allt bättre möjligheter internationellt, i takt med att ögonen öppnas hos whiskyintresserade utanför landet. Jag tror att framtiden är lovande, om än inte odelat ett paradis.

Om du var tvungen att byta destilleri för en månad. Vilket skulle du vilja jobba på då?
Återigen, svårt att välja bara ett, av liknande skäl som för valet av bästa whisky. Men av idag befintliga destillerier så har jag alltid känt en höggradig samhörighet med Bruichladdich. Så det får bli det jag väljer.

Vilket ögonblick i din karriär inom whisky är du mest stolt över?
När jag i augusti 2010 tog den första cuten till hjärtat av den första spritkörningen. Det var stort.

Ge oss ett bra mattips som du tycker passar till er whisky?
Mat och whisky är i mitt tycke inte alltid så lyckat att matcha, trots att det förekommer många försök i den riktningen. Whisky som krydda fungerar ofta rätt bra, exempelvis i inlagd sill eller till gravad lax, eller en söt sherrybomb som smaksätter en äppelpaj… Men som dryck till maten så är det min uppfattning att det fungerar bra (eller rent av lysande) endast när whiskyn ersätter snaps, dvs i samband med våra traditionella helgmåltider (sill, lax, kött). Rätt whisky till rätt ost, som Old Amsterdam, eller mörk choklad, gärna från Domori, fungerar också väldigt bra, men det är mer i genren snacks, än mat.

Smögen Sherry Project

Hur ser den närmaste framtiden ut för er? Något ni kan avslöja för våra läsare?
Några buteljeringar under hösten 2015, däribland de tredje delen i vår serie ”Sherry Project 1” som släpptes via Systembolaget som webbsläpp den 1 oktober. Nu i november släpps den fjärde och sista delen den 19 november. Därutöver tuggar vi på med mer produktion och vad det lider, även fler buteljeringar. Vi ligger än så länge på klart små volymer eftersom jag inte släpper ut någonting som jag inte själv skulle vara glad åt att få i glaset – och jag har rätt höga krav. Så får man möjlighet att komma över en flaska är det bara att slå till!

Till sist: Om du skulle ge våra läsare ett råd om whisky – vilket skulle det vara?
Njut av det du har och köp för att dricka, gärna tillsammans med goda likasinnade. Samt köp min bok ”Whisky!” för att få betydligt större kunskapsmassa och många fler goda råd.

Något du vill tillägga?
Antingen allt, vilket inte går, eller inget, vilket är fel. Så det får bli: besök oss gärna på mässorna runt om i landet, eller på plats efter att ha bokat tid!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.