Auld Rare – Sveriges första oberoende buteljerare

Vi på WhiskyTower fick en intressant intervju med Auld Rares grundare, Roger Svenningson. Ett flertal fina och trevliga whiskys har denne man varit med att ta fram till oss whiskyälskare. Så passa på att lära känna Roger och läs om hans berättelse hur allt började i Paris 1976.

RogerSvenningsonKan du berätta om hur Auld Rare kom till?
– Egentligen startade allt i Paris 1976 då jag hade för mycket fritid och började intressera mig för diamanter och whisky som hobby. Med åren växte mitt intresse och 2008 började min dröm och idé att ge ut en alldeles egen whisky ta fart. Hade egentligen tänkt att starta ett eget destilleri, men efter ett studiebesök i Skottland insåg jag snabbt att det var både väldigt dyrt och tidskrävande att gå den vägen. Jag valde istället att försöka importera färdiglagrad exklusiv single malt whisky. Så 3 juli 2008 hade mitt bolag Auld Rare Whisky Sweden AB erhållit godkännande från myndigheter så jag fick tillståndet och fick veta att jag var den förste oberoende buteljeraren i Sverige! Vilken härlig känsla!
– Tillsammans med Bernt Sjödin och Dag Lennartsson gick vi tre igenom de första smakproverna som kom från Skottland, och jag tycker att vi fick fram ett bra upplägg och en bra grund som sattes i produktion. Dessutom ville jag ha en unik flaska, så det sista steget var att designa flaskan, korken, etiketten, kartongen och ytterkartong. Tack vare Razmus Svenningson och Kim Larsson lyckades vi få fram rätt känsla i design och kvalité!

Hur går det till när ni väljer ut fat som ni vill köpa in?
– Allt är uppbyggt på mina kontakter i Skottland. Med hjälp av dem har vi idag cirka 4000 äldre fat att välja mellan. Samtidigt försöker vi ge ut whisky från nya destillerier. Självklart smakar vi av alla fat innan vi beslutar vilka som håller tillräckligt hög standard – vi vill ju inte ha några ”svin i påse”.

Vad är det som gör Auld Rare unikt?
– De första buteljeringarna var ju unika på så sätt att vi gjorde det själva, men nu sker buteljeringen i Skottland. Det unika är väl just det att skotskt whiskyhanterverk möter svenskt glashantverk! Vi fyller ju whiskyn i svenska handblåsta glas från Mickes konstglas i Örsjö.

Hur har responsen på era buteljeringar varit hittills?
– Jag måste säga att det varit mycket positivt! Vi har via pressreleaser och nyhetsbrev skapat en bra kundkrets av intresserade whiskyfans. Efter att vi lanserade den första kollektionen så konstaterade vi att vi sålt över förväntan! Vår förhoppning, att göra bra saker på ett ödmjukt sätt och att det ska sprida sig, har verkligen infriats.

Hur började ditt eget whiskyintresse?
– Som 20-åring började jag samla whisky då jag bodde i Paris och arbetade som akrobat på Casino De Paris i mitten av 1970-talet. Min effektiva arbetstid varje dag låg på fyra minuter och tjugo sekunder, så det blev en hel del fritid. Jag började lära mig allt jag kunde om whisky. På den tiden var det Chivas Regal som gällde – Single Malt hade ju inte slagit igenom ännu. Så man kan konstatera att mitt whiskyintresse startade tack vare att jag hade så mycket fritid i Paris på 70-talet!

Det finns numera ett tiotal Svenska destillerier, varav 5-6 stycken har släppt whisky. Har du provat några och i så fall vad tyckte du?
– Svensk whisky är på frammarsch och inte minst Box och Mackmyra har bra whisky som levererats på senare tid. Ska bli intressant att följa den svenska whiskyindustrin framöver.
Dessutom fick vi ju nöjet att buteljera och släppa ett fat Mackmyra nu i maj månad. Försäljningen gick som tåget och alla flaskor tog slut på 30 timmar!

Vad kan vi vänta oss från Auld Rare den närmaste tiden?
– Det finns flera intressanta släpp som vi planerar. Redan nu 1 augusti släpper vi ett trepack (3 x 10 cl) bestående av Bowmore 22y, Tormore 21y samt Glen Moray 24y för 621kr. Sedan kommer det ett nytt trepack med endast rökig single malt 1 september. Wolla!
– Dessutom kommer vi i oktober släppa en Benriach 20 år som är mycket välsmakande!

Auld Rare release 1 augusti 2015; Bowmore 22y, Tormore 21y, Glen Moray 24y

Om du skulle ge våra läsare ett whiskyråd, vad skulle det då vara?
– Var alltid försiktig med vatten! Använd gärna vatten till din whisky – Men gör det med försiktighet.

Någonting mer som du vill dela med dig av till våra läsare?
– Vi kommer med en ny utgåva av den uppskattade glöggen Lutendrank till hösten. Dessutom rekommenderar jag att man besöker vår hemsida www.auldrarewhisky.se där det finns mycket matnyttigt att läsa och där kan man även anmäla sig till vårt nyhetsbrev. Ny design kommer under augusti månad.

1 tanke på “Auld Rare – Sveriges första oberoende buteljerare”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.