Penderyn Madeira (46%)

Vi fortsätter vår Penderyn-vecka. Efter vår intervju med Stephen Davies i måndags och recensionerna av utgåvorna Celt och Peated, är det idag dags för en whisky som har slutlagrats på Madeira fat.

Penderyn Madeira är först lagrad på bourbonfat och sedan slutlagrad på Madeira fat. Enligt destilleriet definierar denna utgåva deras ”husstil”. Den är en NAS och är buteljerad vid 46% ABV. Tyvärr har denna utgåva inte ännu lanserats i Sverige, men finns att införskaffa via näthandel.

Penderyn Madeira (46%)

Doft
Beppe: Försiktiga dofter. Vindruvvor och äpplen. Vanilj finns också närvarande och även kolafudge. Finns en ton av jordighet men även gräs och halm. Det finns en vinös ton i bakgrunden som är svår att sätta ord på. Det är någon slags jordig mineralig ton, kanske jag kan ana en svag ekighet också.

Kent: Tämligen fräsch och subtilt fruktig. Finns en ton av gräddkola som bidrar till den söta smaken tillsammans med vanilj. Frukten består av päron och apelsin och en söt försiktig ton av russin som tenderar att övergå till en mer vinös form.

Smak
Beppe: Peppar och jästa vindruvor. En viss fruktighet infinner sig, äpplen och päron. Blommor och gräs. Kola och russin. Alla smaker är försiktiga och subtila. Tycker även att det finns en svag smak av tobak. Eftersmaken är ganska torr. Den består av vanilj, russin och torra vinösa toner. Den är inte särskilt lång.

Kent: Söt och mjuk. I smaken blir det mer av tropisk fruktighet. Fikon och granatäpple med en subtil touch av körsbär. Mjölkchoklad bidrar till en i min mun ganska sliskig smak. I eftersmaken kliver russin och fikon fram och lämnar över till vanilj och mer mjölkchoklad.

Betyg
Beppe: En relativt harmlös whisky som passar alla dagar i veckan. Den här kan du med gott samvete bjuda vem som helst på utan att skämmas. Den kanske inte bjuder på några sensationella smakupplevelser men är en god whisky med subtila nyanser. Ge den lite tid och kärlek så blir du belönad. Betyg: 6.1

Kent: Lätt, ren och subtil i doft. Enkel, vinös och sliskig i smak. 5.8 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.