Penderyn Celt (41%)

I gårdagens intervju med Stephen Davies fick vi en inblick i det walesiska destilleriet Penderyn och deras speciella panna som de använder för att koka sin sprit. Missade du den intervjun, hittar du den här. Idag fortsätter vi vår Penderyn-vecka med att prova en ny whisky på den svenska marknaden.

Penderyn Celt är en ny whisky på den svenska marknaden. Den har slutlagrats på fat som tidigare har använts för Laphroaig Quarter Cask och har därmed fått en rökig ton från Laphroaig. Etiketten har en animerad röd drake som skall symboliserar draken från den Walesiska flaggan.

Penderyn Celt är buteljerad vid 41% ABV och kostar endast 399 kr via Systembolaget.

Penderyn Celt (41%)

Doft
Beppe: Väldigt fruktiga och gräsiga toner. Det finns inslag av både citrus och äpplen. Vanilj och honung kikar förbi och säger hej. Det finns tydliga nyanser av rök som blandar sig med de andra dofterna och förstärker dem utan att ta över. Mycket trevlig doft. Tycker mig även känna en svag nyans av ek i doften.

Kent: Otroligt ren och försiktig doft. Rökiga toner framträder först, och där bakom finns frukter som går åt marmelad-hållet. Blommor spelar försiktigt i bakgrunden och en hel del apelsintoner finns i doften tillsammans med vanilj och smörkola. Den får mig att tänka på en tidig sommarmorgon och trädgårdsblomster vid havet. Det är en otroligt ren och fräsch whisky som absolut inte vill dig något ont.

Smak
Beppe: Fruktiga och blommiga smaker. Klara nyanser av nyklippt gräs. Citrus och äpplen känner jag. Det är väldigt rena och försiktiga smaker som presenteras av Penderyn. Glöm de ruffa smakerna från höglandet. Tänk istället Auchentochan som också tar sin sprit vid 80% vid en tredje destillering. Det finns islag av ek och tydliga röknyanser som kompleterar de övriga försiktiga smakerna på ett subtilt och trevligt sätt. Eftersmaken är som förväntat ganska kort men det som ligger kvar tycker jag har en nyans av kaffe. Trevligt!

Kent: Börjar med en stor sötma innan de rökiga och något läkemedelsaktiga tonerna tar över. Finns en svag bitterhet. Frukter såsom röda äpplen och mogen apelsin. En hel del sommarblommor bidrar till en trevlig smak. Klart, rent, jungfruligt och oförstört!

Betyg
Beppe: Detta är min första bekantskap med Penderyn och jag måste säga att det är en trevlig bekantskap. Jag tror att det är viktigt att man förväntar sig något annat än Skotsk maltwhisky när man smakar Penderyn första gången, för det är någonting eget. Jag gillar det och kan mycket väl tänka mig att ta en dram Penderyn fler gånger. Betyg: 6.4

Kent: Håller med om att detta inte är en Skotsk single malt whisky. Och med det konstaterat kan jag absolut uppskatta dess rena oförstörda doft och smak. Penderyn Celt är en totalt ny upplevelse för mig som jag uppskattar för vad den är och jag ger den 6.1 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.