Penderyn Peated (46%)

Det walesiska destilleriet Penderyn är en av de mer intressanta producenterna idag, och det beror inte bara på att de är från Wales. Penderyn är det enda destilleriet i branschen som tillverkar Walesisk whisky, vilket gör att de är befriade från vissa handelslagar och industrigrupper, såsom Scotch Whisky Association. Detta ger dem utrymme att experimentera med sin whisky.

För att nämna ett exempel har vi deras mycket speciella panna, som Stephen Davies berättade om i vår intervju (klicka här för länkning). Det är en single koppar pot still, till skillnad från de dubbla och trippel pot stills som används i Skottland. Designen syftar till att producera den renaste, mest destillerade råspriten som är möjligt. Mäsk från mältat korn destilleras till sanslösa 92%, vilket är den högsta alkoholhalten av alla maltwhiskydestillerier. Varje arbetsdag fylls pannan med mäsk och varje dag producerar Penderyn bara tillräckligt mycket råsprit för att fylla ett fat.

Dagens recension av whisky från detta speciella destilleri är deras rökiga utgåva, som tyvärr inte ännu finns att köpa i Sverige.

Penderyn Peated är en NAS som varken är kylfiltrerad eller färgad och är buteljerad vid 46% alkoholhalt. Lagrad på ex-bourbonfat från Buffalo Trace. Dessutom har den fått en slutlagring på fat som tidigare innehållit rökig maltwhisky från Laphroaig.

Penderyn Peated (46%)

Doft
Beppe: Försiktiga dofter. Äpplen och päron med ett uns vanilj. En försiktig rökighet finns hela tiden närvarande. Det finns även inslag av mer exotiska frukter som persika och ananas. Gräs och blommor finns närvarande och även vad jag närmast kan beskriva som mjukglass med kolasås. Hela tiden slingrar den försiktiga röken runt alla andra dofter.

Kent: Aromatisk doftbild. Den är inte så rökig som jag hade förväntat mig. Istället har den en skarp, fruktig doft av gröna äpplen och citrus. Visst finns röken där, men är dämpad under sötman. Vaniljen och kolan från bourbonfaten är tydliga och får stöd av de mer blommiga tonerna som kliver in efter en stund.

Smak
Beppe: Faktiskt aningen mer röksmak än jag hade förväntat mig. Lakrits och tobak. Äpplen och päron kikar fram. Blommigheten finns där och gräset likaså. Vanilj och en svag ton av citrus tycker jag mig känna. De mer exotiska frukterna håller sig i bakgrunden men finns där. Gillar konstigt nog detta skarpt.

Kent: Det torviga inslaget är fylligt och subtilt sammanflätad med whiskyns träighet. Tycker dock inte att röken är så kraftfull som jag förväntat mig av en whisky lagrad i rökiga bourbonfat. Initialt är det en söt smak av vanilj och citrus, sedan kliver torv och träsmaker fram och till sist bir det kryddigt. Kryddigheten består av anis och vitpeppar. Eftersmaken är medellång och här kliver rökinfluensen fram mer och hamnar i förgrunden. Jag upplever det tämligen njutningsbart när den kliver fram och stannar mellan sipparna. Även kryddigheten ökar i eftersmaken.

Betyg
Beppe: Jag borde inte gilla detta men ändå så gillar jag det skarpt. Jag gilllar att rökigheten slingrar sig runt de andra smakerna och dofterna och lyfter fram dem. Den subtila rökigheten passar den delikata whiskyn som Penderyn kokar mycket bra. Betyg: 6.6

Kent: Vad ska jag tycka om detta? Hur ska jag betygsätta Penderyn Peated? Jag kan i alla fall säga att den växer sig på mig. Den kryper in och jag vill ha mer. Det om något måste väl vara det bästa betyget. Är Penderyn Peated det bästa jag smakat? Nej, inte alls, men det är en whisky jag önskar jag hade en hel flaska av hemma. Jag ger den 6.4 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.