Penderyn Sherrywood (46%)

Så var det dags att avsluta en mycket trevlig Penderyn-vecka. Vi inledde veckan med en intervju med Stephen Davies och har sedan provat och recenserat Celt, Peated och Madeira.

Penderyn Sherrywood har åldrats i ex-bourbonfat och ex-olorosofat. Det är en NAS som varken är kylfiltrerad eller färgad och den är buteljerad vid 46% ABV. Tyvärr finns denna inte ännu att köpa i Sverige.

Vi vill dessutom tacka Barlow Wine (länk) för att de gjorde denna trevliga Penderyn-vecka möjlig!

Penderyn Sherrywood (46%)

Doft
Beppe: Mustiga toner av russin, torkade plommon och fikon. Kaffe och choklad med ett uns av tobak. Efter ett tags luft så träder den färska frukten fram. Äpplen och päron. Blommor anas i bakgrunden. De mustiga sherrydofterna är tydliga men har inte tagit över karaktären från penderyndestillatet. Den här doftar mycket bra.

Kent: Fräsch doft som lovar mycket! Det är mycket mörka bär, såsom björnbär och plommon. Finns dessutom spår av svarta vinbär. Som en fet hinna finns honung och kolasås över allting. Frukt och nötter framträder efter en stund och då är det mandel och hasselnötter som samsas med syrliga äpplen. En mycket trevlig doft!

Smak
Beppe: Jag hade nog förväntat mig mer sherrydominerande smaken efter att ha doftat på denna. Istället så är det mycket försiktiga smaker även i denna. Russin, fikon, plommon. I bakgrunden finns blommighet och fruktighet. Nästan så att fruktigheten och blommigheten är mer framträdande än sherrytonerna. Smakar inte som jag förväntat mig.

Kent: Initialt sött och rikt. Men övergår i slutet till torr känsla. Visst finns russin och plommon i smak som förväntat, men det blir en aning disharmoni och en aning obalanserat. Det spretar åt många håll samtidigt, som om smakerna inte kan komma överens. En blommig grundton på en bädd av vanilj och smörig kola. Syrliga frukter försöker kliva in på scenen men motas av mustiga fikon och russin, samtidigt vill en ekig torrhet vara med i orkestern, men motas bort av ett felstämt grönt äpple… ja ni förstår vart jag vill komma. Det är en disharmonisk orkester. Inte illasmakande på något sätt, bara obalanserat och rörigt.

Betyg
Beppe: Till en början vart jag otroligt besviken när jag smakade denna efter den mycket lovande doften. Dock efter att jag riktigt grottat ner mig i smaken så fann jag den ganska utmanande. Den är någonting helt annat i smaken än i doften och det faktumet tycker jag är lite spännande. Betyg 6.2

Kent: Doften är ”spot on” och väldigt intressant. Smaken är tyvärr disharmonisk och slutbetyget blir därför 6.0 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.