Millstone Sherry Oloroso Cask 12YO (46%)

Vi avslutar vår Millstone-tema med att prova den 12 åriga sherrylagringen Millstone Sherry Oloroso Cask 12 YO. Vi inledde veckan med en intervju med Zuidam Distillers och har sedan provat deras Millstone Oloroso Sherry Cask följt av Millstone Peated PX Cask. I går provade vi Millstone Rye 100 och idag är det alltså dags för Millstone Sherry Cask som lagrats 12 år på olorosofat och är buteljerad på 46% ABV. Den finns på Systembolagets beställningssortiment och kostar 1069kr.

Millstone Sherry Oloroso Cask 12YO (46%)

Doft
Beppe: Mustig smörig doft. Apelsinchoklad och lätta drag av lakrits. Det tar ett litet tag för denna lilla juvel att vakna till liv, bara så ni vet. När den väl blommar ut så är det med besked. Rosenvatten och små hintar av äpplen dansar i bakgrunden. Framför så är det russin, dadlar och fikon tillsammans med mustiga björnbär och svarta vinbär. Det finns också ett parfymigt drag över det hela.

Kent: Oj, mycket tilltalande sherrywhisky. En hel del apelsiner och choklad. Ingefära och kanel, valnötter och tobak. Sedan kommer de mörkare och djupare dofterna från russin, fikon och plommon. Till sist är det läder och mandel. Riktigt inbjudande!

Smak
Beppe: Choklad och kaffe. Mustiga färska russin, dadlar och fikon tillsammans med kanelstång. Den är torr i sitt avslut men börjar mer smörigt. I smaken så framkommer de tolv åren på ek desto mer än i doften. Här mullrar han sådär småmysigt för att visa sin ålder, dock aldrig mer än för att markera. I eftersmaken så är dock eken kungen och dominerar då tillsammans med de mustiga torkade frukterna i ett ganska långt och sakta avklingande avslut.

Kent: Imponerande kropp där härlig smak av tobak kommer först. Ganska sirapsaktig mun inledningsvis som innehåller de härliga tonerna från framförallt russin och plommon. Finns även en viss kryddighet från kanel som rimmar härligt tillsammans med slitet läder och apelsin. Kokos och det där stinget av gummi kommer i slutet. Eftersmaken är precis så där murrig som man vill ha en sherrywhisky. Smaken ligger kvar länge och böljar med rik sherrysötma och mörk choklad. Härligt.

Omdöme
Beppe: Vi avslutar veckan med en riktigt, riktigt bra sherrylagring som faktiskt är helt i klass med sina skotska kusiner. Då menar jag riktigt bra skotska sherrylagringar. Efter denna vecka med fyra olika utgåvor från Millstone/Zuidam så är jag så grymt jävla imponerad av den höga kvaliteten på alla fyra av dessa utgåvor, inte minst denna 12-åriga orökta sherrylagring. Hög hög klass. Skulle jag dock genom tortyr tvingas välja veckans favorit, så är det nog gårdagens rye. Den var riktigt jävla grym!

Kent: This is my kind of whisky! Sitter och njuter av dagens härliga whisky vid havet på en ö som heter Alnö. En stor fullmåne lyser utöver havet och över altanen. Just en sån kväll kan jag inte tänka mig något bättre än en sherrylagrad whisky från ett nyfunnet favoritdestilleri från Nederländerna. Jag har faktiskt gillat alla fyra utgåvorna vi provat denna vecka, med kvällens 12 åring och gårdagens Rye som favoriter.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

3 tankar på “Millstone Sherry Oloroso Cask 12YO (46%)”

 1. Jag bara undrar, köpte en med samma datum på etiketten som den på bilden; destillerad -00 och buteljerad -16, men 12y.o? Väntade de fyra år med spriten på tank innan de hällde den på fat?

  Svara
  • Hej Johan,
   Skickade din fråga vidare till Clydesdale och fick då detta svar.
   “Åldersangivelse är ju ett minimimått och 12YO är alltså minst 12 år. Detta är väldigt vanligt hos de flesta.”

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.