Millstone Peated PX Cask 2010 (46%)

Den 7 augusti lanserades ytterligare en ny whisky på Systembolagets beställningssortiment via Clydesdale. Zuidam Distillers – Millstone Peated PX Cask 2010. Zuidam Distillers är ett nederländskt destilleri som vi publicerade en intervju med igår. Du hittar den intervjun HÄR. Igår provade vi Millstone Oloroso Sherry Cask 2014 och den recensionen hittar du HÄR. Millstone Peated PX Cask kostar 679 kr via Systembolaget och den har en ABV på 46%.

Millstone Peated PX Cask 2010 (46%)

Doft
Beppe: En frisk och stickig, lätt glödande rökighet. Den är ung och vital. En nästan jordig och mineralig rök som känns frisk och levande. Ingen surved här inte. Lätta toner av läder och barbecuesås. I bakgrunden hägrar honungen och understödjer de övriga dofterna med sin sötma. Över det hela så svävar en lätt doft av violaktig lakrits, likaså drag av gröna äpplen kan förnimmas. Doftar riktigt trevligt.

Kent: Börjar rustikt på något vis. Gräs och med en touch av rök. En friskhet kliver sedan fram som bär spår av russin och kaffebönor. En påminnelse om aprikos och kokos tittar fram. Vaniljen finns i grunden och får understöd av honung. Finns även en svag ton av anis. Till sist en doft som för tankarna till jordkällare. Intressant.

Smak
Beppe: Ahh en trevlig lite sådär småelak pepprighet bombarderar tungan, riktigt mysigt faktiskt. Röken finns tydligt med och är glödande och mineralig/metallisk i sin karaktär. Lädret finns där och barbecuesåsen likaså. Men det finns också andra inslag i smakpaletten som jag har lite svårt att sätta ord på. Lakrits och kaffe/choklad tycker jag mig finna, torkade plommon och russin likaså. Det är lite murrigt och det känns som att px-fatet håller på att föra krig med röken och båda sidorna är nu lika starka. Klart intressant och faktiskt mycket gott.

Kent: I smaken kliver torven och röken fram med beslutsamma steg. Örter och söt sirap för ett intressant samspel. En ganska sotig känsla som passar bra ihop med jod-tonen. Återigen finns anis i bakgrunden och nu i ett trevligt samspel med kaffetoner. På något sätt är det bittersött i en intressant kombination. Sherrytonerna får faktiskt jobba för att få plats med sin syltiga konsistens. Aprikos absolut, men även russin och en touch av plommon. Inte alls dumt!

Omdöme
Beppe: Ännu ett styrkebesked från Millstone/Zuidam, även om jag personligen föredrar gårdagens orökta Olorosolagring framför denna rökiga PX-lagring. Dock så är det ju mer en smaksak då bägge är whisky av hög klass och ganska så vettigt prissatt med sina 679kr för 70cl. Jag tycker att man får whisky av hög kvalitet från ett spännande destilleri för den pengen.

Kent: Jag är inte den största fanen av rökiga sherrylagringar. Men jag måste säga att jag gillar denna aningen ovanliga och rustika whisky. Det finns en bra balans mellan det bittra och det söta. Återigen en intressant whisky som utmanar och som jag måste köpa in en av. Så pass bra är det.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.