Millstone Rye 100 (50%)

Zuidam Distillers i Nederländerna har i sin mycket trevliga portfölj en Rye-whisky. Den bär namnet Millstone Rye 100 och blev 2014 utnämnd till Europas bästa rågwhisky.

Vi intervjuade Zuidam Distillers i måndags (intervju hittar du här) och vi har hittills denna vecka provat två olika single malts från destilleriet. Idag tar vi oss i kast med deras Rye-whisky – Millstone Rye 100. Vad står då 100 för i namnet? Jo, den är buteljerad på 100 proof (50% ABV), den har legat 100 månader på nya amerikanska ekfat och den är tillverkad av 100% rågkorn. Finns att beställa på Systembolaget och kostar 788 kr.

Millstone Rye 100 (50%)

Doft
Beppe: En stickig och lätt parfymerad kryddighet. Kittlar dödsskönt i snoken. En stor dos vanilj och trevliga hintar av aprikoser doppade i honung. När man känner den intensiva kryddigheten med peppar, kanel och en rivig ekkrydda. Lägg då på de lätt parfymerade tonerna och du förflyttas lätt till USA och i detta fall en riktigt bra bourbon. Kul då att denna kokas i Holland.

Kent: Oj, detta för sannerligen tanken till bourbon. Det är örtig kryddighet där det finns en hel del kanel och kryddnejlika. Det är en värmande whisky som efter viss luftning får spår av krossade svartpepparkorn. Mörk choklad, kola och blommiga söta toner. Rostade mandlar. Allt liggande på en bred bädd av vanilj. Härlig doft.

Smak
Beppe: Ahhh, en rivig kryddighet med peppar, kanel och ek på första parkett. Lätta drag av kaffe, ingefära, lakrits och det en härlig mustighet över hela smakupplevelsen. Lätta drag av gräs och halm, kanske även en blommighet finns med där. Eken jobbar stenhårt och pepparn likaså, de ligger fortfarande kvar i eftersmaken. Detta är riktigt jävla bra!

Kent: En hel regndans av kryddor inledningsvis. Svartpeppar, kryddnejlika, muskot och främst kanel. Ett litet uns spannmålssötma. Kanelbröd. Finns en riktigt njutbar nyans av anis närvarande. Sirapliknande munkänsla. I eftersmaken som böljar på grund av kryddinslagen finns honung och härlig ek. Den ligger kvar i munnen lång stund och bleker bort långsamt. Lämnar dig med regndansen av kryddorna. Gött!

Omdöme
Beppe: Skulle någon låtit mig smaka denna blint så skulle min troliga gissning ha varit en rye eller bourbon från tex Buffalo Trace. Hos Buffalo Trace kokar man grymma saker som tex Pappy van Vinkle och George T Stagg. Hos Zuidam distillers i Holland kokar man också grymma saker. Denna rye är inte minst ett bevis på detta. Grymt jävla bra!

Kent: Jag börjar mer och mer att gilla de kryddiga och blommiga inslagen hos en bourbon. Denna råg-whisky från Nederländerna är inget undantag. Det är djärvt och otroligt intressant. Ett måste i whiskyhyllan. Den bär namnet ”100” och det är ett passande namn på en fullpoängare.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.