Aberfeldy 18 YO (40%)

Aberfeldy Distillery är grundat 1896 och ligger i Highland. Destilleriet ägs av Dewar’s (Bacardi) och har en stor produktion på 3,5 miljoner liter per år. Den största delen av produktionen går till Dewar’s Blended whisky. Dewar’s äger fem destillerier och har nu gått emot strömmen när det gäller NAS whisky och satsar på åldersbestämd single malt.

Aberfeldy kallas för ”The Golden Dram” då det finns guldsediment i källan där destilleriet hämtar sitt vatten, kallad Pitilie Burn. Destilleriet är även känd för sin långa jästid på upp emot 70 timmar i klassiska träkar.

Vi har tidigare provat Aberfeldy 12YO, Aberfeldy 16YO och Aberfeldy 21YO. Idag provar vi Aberfeldy 18YO som ingår i travel retail utbudet. Den avslutar vår temavecka om The Last Great Malts of Scotland. Vi vill även passa på att tacka Erland Gunnarsson på Bacardi som gjorde denna vecka möjlig.

Aberfeldy 18YO är buteljerad på 40% ABV och kan endast köpas i tax-free utbudet.

Aberfeldy 18YO (40%)

Doft
Beppe: Mustiga syltiga frukter. Russin, aprikoser och plommon. Honung, vanilj, apelsiner och kaffe. Det finns också en kryddighet där kanel är inblandat. Det finns i bakgrunden en svag ton av bränd kola. I övrigt så är det en mycket balanserad doft som är väl sammanhängande och nästan lite för snäll.

Kent: I grunden en kryddig doft som snabbt lämnar över till en blommig ton, något jag ofta upplever hos Aberfeldys utgåvor. Sedan kommer en exotisk sötma av apelsin och plommon och ger doften en skjuts framåt. Sötman förstärks av nyans från smörig kola och en stor portion honung.

Smak
Beppe: Söt honung och torkade frukter. Choklad och kaffe. En kryddighet sticker lätt på tungan. Apelsiner och citrus tillsammans med kolasås. Det finns även hintar av gräs och blommor. Det är mustigt och nästan smörigt. I eftersmaken kommer ekigheten med sin beska och krigar mot de tidigare söta honungstonerna. Eftersmaken är ganska lång.

Kent: Aberfeldys säregna blommighet lägger även grunden i smaken. Saftiga plommon med citrustoner i sitt släptåg framträder tydligt. I slutet kommer en ekig kryddighet med touch av mandelnöt.

Betyg
Beppe: Aberfeldy har ett trevligt utbud av whisky. Det jag har saknat hos alla är en extra kick i smaken som jag tycker de saknar. Det är en trevlig whisky, inget snack om det. Önskar bara att de ökade till 46% och skippade kylfiltreringen så att vi får behålla alla oljorna som fastnar i filtret. Denna 18-åring tillhör travel retail utbudet så den kan ni köpa på semestern. 16-åringen som finns på systembolaget är dock snäppet bättre. Betyg: 6.6

Kent: Aberfeldy gör dig aldrig besviken. Har en grundklass som finns över hela linan. Dock är den inte lika spännande som t ex Craigellachie, utan andas trygghet och stabilitet. Jag ger den därför trygga och stabila 6.8 poäng

Provningsglas: Porto Whiskyprovarglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.