Isle of Lime – Shareholders Edition 2016 3YO (47%)

Gotland Whisky bildades redan 2004. Dock så destillerades de första dropparna 2012 och lades på fat julen samma år. Gotland whisky utmärker sig genom att dess whisky är närproducerad. Kornet odlas i närområdet och torkning mältningen sker på södra Gotland. Den här första utgåvan för aktieägare består av en blandning av 200 liters ex-bourbonfat och mindre fat på 96 liter som är på Amerikansk nyek och rostade enligt  graderna char & heavy toast.

Isle of Lime – Shareholders edition är buteljerad på 47% ABV och kan endast köpas av aktieägare. Dock så finns de tillgänglig på en del restauranger och krogar.

Isle of Lime shareholders edition 2016
Isle of Lime shareholders edition 2016

Doft
Beppe: En söt maltig doft. Det finns tobak och det finns läder, dock inte påträngande. Det finns en rökighet i den som absolut inte är kraftig. Den påminner mig inte om något annat. Den har helt klart en egen identitet. Det är en mustig och kryddig doft som jag antar kommer från de mindre nyeksfaten. Vanilj, kola, citrus och gröna äpplen finns också med i mixen. Det här doftar mycket lovande.

Kent: Väldigt inbjudande doft. Krämigt och mustigt. En tydlig vanilj och smörkola ton. I ett subtilare lager finner man härliga och friska gröna äpplen, apelsin och citrus. Nyanserna av läder och tobak är riktigt trevliga och skapar en djup i doftbilden. Gillar detta!

Smak
Beppe: Smaken inleds med en mustig härlig kryddighet. Gräs och söt honung. Kola finns med i mixen. En subtil men närvarande, fel att kalla det rökighet men jag hittar inget bättre ord. Den är söt även i smaken. Nyeken är närvarande och man har med den lyckats dölja den värsta ungdomligheten på ett mycket bra och skickligt sätt. Efter ett tags luftning tycker jag att det kommer fram toner av lakrits och citrus. Den är spretig i sina smaker. Dock så menar jag det på ett positivt sätt. Det är helt enkelt mycket bra för sin unga ålder.

Kent: Oj, detta smakar bra! En söt mun, med mycket smörkola, vanilj och honung. Det är smörigt och nyanserna av läder och tobak skapar ett härligt djup. Ekinfluenserna finns där och fördjupar smaken ytterligare. Att den nyligen fyllt whisky är för mig otroligt imponerande, då den har så många smaker. Håller inte ihop fullt ut, men den har ett djup och är full av smaker, och imponerar på så sätt. Intressant!

Betyg
Beppe: Den här första utgåvan från Gotland whisky är för mig en mycket positiv överraskning. Jag hade förväntat mig en betydligt mer oborstad ungdom. Visst har den klara spår av sin unga ålder. Dock inte så tydligt som jag förväntat mig. Jag är helt klart otroligt imponerad av denna utgåva. En ny stjärna på den Svenska whiskyhimlen har tänts. Jag är mycket spänd på vad som komma skall. Betyg: 6.6

Kent: Jag är otroligt imponerad av Isle of Lime. Här har vi ytterligare ett Svenskt destilleri som kokar otroligt bra sprit. Det är mustigt och det är otroligt intressant. Den får 6.9 poäng av mig.

Provningsglas: Glencairn Whiskyglas från Dryckesglas

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.