Aberfeldy 16 YO (40%)

Aberfeldy Distillery är grundat 1896 och ligger i Highland. Destilleriet ägs av Dewar’s (Bacardi) och har en stor produktion på 3,5 miljoner liter per år. Den största delen av produktionen går till Dewar’s Blended whisky. Dewar’s äger fem destillerier och har nu gått emot strömmen när det gäller NAS whisky och satsar på åldersbestämd single malt i en serie som heter Dewars Last Great Malts där alla deras destillerier ingår; Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, Royal Brackla och The Deveron.

Aberfeldy kallas för ”The Golden Dram” då det finns guldsediment i källan där destilleriet hämtar sitt vatten, kallad Pitilie Burn. Destilleriet är även känd för sin långa jästid på upp emot 70 timmar i klassiska träkar.

2Aberfeldy single malt finns i 3 olika åldrar, 12YO, 16YO och 21YO. Dessutom finns en 18-åring som endast säljs via TravelRetail. Vi har testat Aberfeldy 16 YO som buteljeras på 40 % och kostar 579 kr på Systembolaget.

1Doft
Kent: Det finns en Kryddbas någonstans i bakgrunden som tillsammans med Maltkroppen utgör grunden till doften. Men initialt är det Kola och Honung som intar scenen. Kan även uppleva Citron och mosad Banan. Efter 10-15 minuters luftning tar Maltkroppen över och tydliga Ektoner tar över. Efter ytterligare en stund så kommer Kryddorna fram och nu understödd av en blommig doftbild. Vilda Rosor utgör grunden till blomdoften och allt vill gå över till en mer Parfymerad nyans. Detta är en whisky som ändrar karaktär över tid när syret fått göra sitt med whiskyn. Intressant och trevlig.

Beppe: Kryddig söt sirap. Jästa äpplen och en svag nyans av druvor. Det är mycket som händer här. Gräs och vilda blommor med en hint av mint. Eken gör sig påmind som sig bör när den legat 16 år på ekfat. Honung och kanderade jästa frukter. En mustig söt doft som jag verkligen gillar.

Smak
Kent: I smaken är det snarare mer Frukt än i doften. Och då pratar jag om färsk frukt som tillsammans med Smör och Sirap skapar en kladdig smak. Men samtidigt finns Maltbasen där som en stadig och trygg grund. Klassiker som Äpplen och Päron utgör fruktsmaken. Samtidigt finns en nyans av Apelsinmarmelad som är ganska trevlig. Just Apelsin tycker jag blir mer framträdande efter en stund och nu i en nära dans med Choklad, skulle vilja säga att det blir som Noblesse Apelsin Crisp. I eftersmaken som är halvlång är vi tillbaka till Maltkroppen som ger dig en sista bortklingande hälsning. Smaken är också den intressant och trevlig även om den är en aning oväntad om man tänker på hur det doftade.

Beppe: Fruktig och blommig. En söt smörig smak med honung äpplen och kanel. Eken finns hela tiden där och gör sig påmind. Apelsin och chocklad hittar jag, finns även spår av lakrits och vanilj. Detta är en tämligen komplex whisky med många lager av smaker. Pepparen som i tolvåringen var ganska bitig har här lungnat ner sig avsevärt. De extra åren på fat har balanserat ut det. Eftersmaken är ganska lång och domineras av ekbeskan och vanilj.

Betyg
Kent: Jag tycker att detta är tämligen njutbart och intressant. Detta är i grunden en whisky som tilltalar mig. Inte så att jag kommer att springa benen av mig för att köpa en flaska. Men i gott sällskap med vänner dricker jag gärna detta framför vinterbrasan. Jag ger den 6.5 poäng.

Beppe: Jag gillar verkligen det här. Det enda som irriterar mig är att man väljer att vattna ner den till 40%. Varför? En mycket njutbar dram med många lager av smaker och dofter. I like it! Betyg 7.0

För att komma till Betygslistan, klicka här.

5 tankar på “Aberfeldy 16 YO (40%)”

 1. Vet ni vad den är lagrad på för fat? Jag har läst lite olika varianter på det.
  “The Aberfeldy 16 years old has been matured entirely in ex-Oloroso sherry casks” skriver t ex WhiskyForEveryone. På några andra ställen har jag läst att det är en blandning…. Jag skulle ju inte gissa att det är enbart ex-Oloroso.

  Svara
  • Ja, vi har också sett att det varit olika information om vilka ingående fat som används för 16-åringen. Vi ska se om vi kan få fram någon mer information om vilka fat som används.

   Svara
 2. Irriterar mig också på att den här ligger på 40%. Den här verkligen god men kan inte sluta tänka på vad som skulle hända med den om den låg på 46-48%……

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.