The Deveron 18 YO (40%)

I september fick vi möjlighet att prova en nyhet på Systembolaget. Det var The Deveron 12 YO (länk), som ingår i the Last Great Malts. Idag kommer vi därför att prova The Deveron 18 YO, som är den äldre systern. Det är också den 4:e whisky vi provar under vår Last Great Malts-vecka.

The Deveron 18 YO buteljeras på 40% ABV. Den finns för närvarande inte att beställa via Systembolaget.

The Deveron 18 YO (40%)

Doft
Beppe: En mycket fruktig doft. Den fullkomligt dryper av äpplen. Det finns även vanilj och kolafudge. Det är en väldigt fräsch doft som nästintill bubblig, tänk sodavatten. Nötter och vanilj finns där och likaså toner av mörka syltade frukter. I bakgrunden finns det klara ektoner som skvallrar om en lite högre ålder. Detta doftar friskt och bra.

Kent: Krämig och mjuk. Mycket gröna äpplen och smörkola bidrar till en frisk och fräsch doft. En dämpad kryddighet kan spåras, men väldigt subtilt.

Smak
Beppe: Kola och frukt och en hel del nötter. Det finns också drag av tobak i denna. Mycket trevligt. Vaniljen finns där. Det finns hintar om att det finns en del sherryfat i mixen. Dock så har jag svårt att komma förbi de härliga äppeltonerna som jag verkligen gillar. En relativt lång eftersmak med en härlig kryddighet som sakta dör bort.

Kent: Krämig även i munnen. De gröna äpplena är verkligen närvarande även i smaken. Finns även inslag av smörkola och honung som bidrar till den krämiga känslan. I eftersmaken är det en hel del svartpeppar och ekiga träkryddor, vilket känns befriande mot den krämiga känslan från grädde och smörkolan som fortfarande finns med.

Betyg
Beppe: Jag gillar The Deveron 18YO. Dock ser jag ingen anledning till att den ska ligga på 40% och vara kylfiltrerad. Tänk om den legat på 46% och inte varit kylfiltrerad, då skulle mitt betyg varit något högre. En sak är dock säker – De kokar bra sprit på Macduff. Betyg: 6.7

Kent: The Deveron 18 är en god whisky, inte tal om annat. Den är en aning platt precis som jag upplevde 12 åringen. De extra 6 åren har dock bidragit med lite mer tyngd och respekt. Jag ger den 6.5 poäng

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.