Tone Skavhaug – The Ladies’ Share

En mycket omtyckt whiskybloggare är Tone Skavhaug som driver bloggen The Ladies’ Share (länk). Tone är en av dessa underbara whiskykännare som man ofta träffar på i samband med olika whiskymässor och festivaler. En norsk tjej med skinn på näsan som alltid har ett stort leende på läpparna. Vi kontaktade henne och frågade om vi fick ställa några frågor om henne och hennes whiskyintresse. I intervjun berättar hon om varför hon bloggar på engelska och hur hon går tillväga när hon skall recensera en whisky.

Först kommer intervjun med Tones egna svar på norska. I slutet har vi en svensk översättning om någon mot förmodan inte förstår norska.

Tone Skavhaug

Hej, vem är Tone Skavhaug egentligen?
Jeg er en Whisky Lady som elsker kjoler 😉

Kan du berätta om ditt ”hallelujah”-moment när du upptäckte whisky?
Nja, jeg vet ikke om jeg hadde noe konkret halleluja-moment, men det var Macallan Ping 3 og Balvenie 21 YO Port Wood som åpnet øynene mine for at whisky faktisk kan være godt.

Den trevliga bloggen The Ladies’ Share är du en av initiativtagarna till. Hur och varför startade du/ni den och började blogga?
I april 2013 møtte jeg en venninne for å drikke whisky på Dr. Jekylls Pub. Etter å ha snakket litt frem og tilbake, oppmuntret hun meg til å starte en whiskyklubb for kvinner. Det tok imidlertid litt tid før jeg tok tak i forslaget hennes, men 1 september 2013 startet hun og jeg The Ladies’ Share. Vi er svært fornøyd med navnet på klubben og bloggen! De første to årene med blogging, ga Thomas Øhrbom oss en egen side på sin blogg, Whisky Saga. Fra høsten 2015 har vi imidlertid vårt eget nettsted. Det er jeg som skriver nesten alt, men Marte har også skrevet noen artikler. Jeg håper at noen av de andre kanskje har lyst til å skrive litt etter hvert.

Varför tror du att The Ladies’ Share har blivit så populär?
Jeg tror The Ladies’ Share har fått litt interesse både på grunn av navnet (folk blir nysgjerrige) og fordi vi er damer. Selv om det etter hvert kommer flere kvinner i whiskyverdenen, er det fortsatt et klart flertall av mannlige bloggere.

Part-3-jpegVarför bloggar du på engelska?
Vi har veldig mange følgere på Facebook utenfor de nordiske landene, og vi vil derfor skrive de fleste artiklene våre på et språk som de fleste forstår. Noen få artikler er helt klart kun ment for nordiske lesere (for eksempel artikkelen om Whiskyboka), og da skriver vi på norsk.

Hur går du till väga när du ska prova en whisky inför en recension?
Jeg setter meg godt til rette med pcen. Oppretter en ny artikkel. Heller whiskyen i glasset. Dufter litt med én gang for å få et førsteinntrykk. Deretter begynner jeg så smått å skrive noen fakta i artikkelen, mens whiskyen får stå i ro i noen minutter. Og så er det bare å lukte og smake og nyte, samtidig som jeg skriver hva jeg opplever. Noen ganger er det kanskje nødvendig å lete litt i kjøkkenskap for å lukte på noen matvarer eller krydder for å få til å sette ord på hva jeg kjenner. Jeg liker å bruke god tid på hver whisky for å kjenne hvordan den utvikler seg over tid. Som regel smaker jeg bare én eller to whiskyer når jeg skal skrive om dem.

Vid sidan om whisky, vad är dina intressen?
Jeg elsker kjoler! Favorittmerkene, i prioritert rekkefølge, er Wolford, Ralph Lauren og Stop Staring. Karen Millen og Michael Kors er i ferd med å seile opp blant favorittene, men har et lite stykke igjen.

Upplever du någon gång att man ser ned på dig som kvinna i whiskysammanhang?
Noen få ganger har det faktisk hendt at menn har snakket til meg som om jeg ikke kan noen ting om whisky. Jeg har til og med opplevd å bli klapset på rumpen. Slike opplevelser velger jeg å ikke dvele ved. Jeg vil nemlig understreke at de aller fleste menn behandler meg som en “likeverdig”!

Roger Melander, BOX, har sagt vid ett flertal tillfällen att kvinnor ofta har bättre lukt och smaksinne, vad är din åsikt om detta?
Jeg synes ikke det stemmer for min egen del, i hvert fall. Men jeg tror absolutt at det er noe som det går an å øve på.

Varför tror du att whiskyintresset ökar så kraftigt bland kvinnor?
Nei, jeg vet ikke egentlig, jeg. Jeg synes ikke at jeg opplever så kraftig økning i interessen her i Norge, men det er det kanskje andre som vet bedre enn meg?

Kan du nämna någon du ser upp till i whiskyvärlden?
Roger Melander på Box, Pär Caldenby på Smögen og Ichiro Akuto på Chichibu. Jeg har hatt gleden og æren av å få jobbe på Box og Smögen og har latt meg imponere av hva Roger og Pär har fått til. Jeg har ikke jobbet på Chichibu, men jeg har fått muligheten til å snakke med Ichiro både på destilleriet og på festivaler, og han imponerer meg like mye som Roger og Pär.

Tone hos Box i Ådalen

Hur ser du på att fler destillerier börjar överge åldersbestämning på sina releaser?
Jeg bryr meg ikke så mye om alder, jeg. Det viktigste er at whiskyen er god!

Om du fick bjuda in 3 valfria personer till en privat provning, vilka skulle du välja och varför? (Levande eller döda)
Rachel MacNeill (Whisky for Girls), Gabriella Axelsson (Box Whisky og Whiskytaste) og Yumi Yoshikawa (Chichibu distillery) – fordi de alle er fantastiske og kunnskapsrike damer!

Om du fick sätta ihop en provning för oss övriga whiskybloggare, vilka fem sorter skulle det finnas på bordet och varför?
Jeg ville valgt alle tapningene for Dr. Jekylls Pub fordi det er noe dere ellers ikke så lett har muligheten til å få smake; Highland Park 12 YO, Karuizawa 14 YO, Glengoyne 16 YO, Laphroaig 7 YO and Springbank 19 YO. Dessuten holder alle tapningene veldig høy kvalitet.

Har du några planer på att utveckla ditt stora whiskyintresse ytterligare, i så fall hur?
Jeg tror jeg har funnet en riktig balanse mellom tiden jeg bruker på bloggen, klubben og festivaler, så jeg fortsetter nok i samme spor som nå.

Till sist, kan du ge våra läsare något/några whiskyråd?
Smak enhver whisky med et åpent sinn – uavhengig av destilleri, alder, tønnetype og etikett!


Svensk översättning av intervjun

Tone Skavhaug

Hej, vem är Tone Skavhaug egentligen?
Jag är en Whisky Lady som älskar klänningar 😉

Kan du berätta om ditt ”hallelujah”-moment när du upptäckte whisky?
Ehh , jag vet inte om jag hade något konkret hallelujah – ögonblick, men det var Macallan Ping 3 och Balvenie 21 YO Portwood som öppnade mina ögon för att whisky faktiskt kan vara bra.

Den trevliga bloggen The Ladies’ Share är du en av initiativtagarna till. Hur och varför startade du/ni den och började blogga?
I april 2013 mötte jag en väninna för att dricka whisky på Dr Jekyll Pub. Efter att ha pratat lite fram och tillbaka, uppmuntrade hon mig att starta en whiskyklubb för kvinnor. Men det tog lång tid innan jag tog tag i hennes förslag, men 1:a september 2013, startade hon och jag The Ladies’ Share. Vi är mycket nöjda med namnet på klubben och bloggen! De första två åren av vårt bloggande, gav Thomas Øhrbom oss en särskild sida på sin blogg, Whisky Saga. Från och med hösten 2015, har vi vår egen hemsida. Det är jag som skriver nästan allt men Marte har också skrivit några artiklar. Jag hoppas att några av de andra ska vilja börja skriva så småningom.

Varför tror du att The Ladies’ Share har blivit så populär?
Jag tror The Ladies’ Share har skapat intresse både på grund av namnet (människor är nyfikna) och eftersom vi är tjejer. Även om det tillkommer fler kvinnor i whisky världen, finns det fortfarande en klar majoritet av manliga bloggare.

Part-3-jpegVarför bloggar du på engelska?
Vi har väldigt många anhängare på Facebook utanför Norden, och vi kommer därför att skriva de flesta av våra artiklar på ett språk som de flesta människor förstår. Några artiklar är uppenbart avsedda för nordiska läsare (t.ex. artikel om Whiskyboka), och då skriver vi på norska.

Hur går du till väga när du ska prova en whisky inför en recension?
Jag sätter mig väl till rätta med min pc. Skapar en ny artikel. Häller upp whisky i ett glas. Doftar lite omedelbart för att få ett första intryck. Sen börjar jag så smått att skriva lite fakta i artikeln, medan whiskyn får stå och stilla sig i några minuter. Och sedan är det bara att dofta och smaka och njuta medan jag skriver vad jag upplever. Ibland kan det vara nödvändigt att leta lite i köksskåpet för att lukta av vissa matvaror eller kryddor för att kunna sätta ord på vad jag känner. Jag gillar att lägga rejäl tid på varje whisky för att veta hur den utvecklas över tid. Som regel smakar jag bara en eller två whisky när jag ska skriva om dem.

Vid sidan om whisky, vad är dina intressen?
Jag älskar klänningar! Favoritmärken i prioritetsordning är; Wolford, Ralph Lauren och Stop Staring. Karen Millen och Michael Kors är på väg att segla upp bland favoriterna, men har lite kvar.

Upplever du någon gång att man ser ned på dig som kvinna i whiskysammanhang?
Några gånger har det faktiskt hänt att män har talat med mig som om jag inte kan något om whisky. Jag har även upplevt att bli klappad på rumpan. Sådana erfarenheter väljer jag att inte uppehålla mig vid. Jag vill nämligen understryka att de flesta män behandlar mig som en “likvärdig”!

Roger Melander, BOX, har sagt vid ett flertal tillfällen att kvinnor ofta har bättre lukt och smaksinne, vad är din åsikt om detta?
Jag tror inte att det stämmer för min egen del, åtminstone. Men jag tror absolut att det är något som det är möjligt att träna upp.

Varför tror du att whiskyintresset ökar så kraftigt bland kvinnor?
Nej, jag vet inte riktigt. Jag tror inte att jag känner av en så kraftig ökning av intresset här i Norge, men det finns kanske andra som vet bättre än mig?

Kan du nämna någon du ser upp till i whiskyvärlden?
Roger Melander på Box, Pär Caldenby på Smögen och Ichiro Akuto på Chichibu. Jag har haft nöjet och äran att arbeta både på Box och Smögen och har imponerats av vad Roger och Pär har skapat. Jag har inte arbetat i Chichibu, men jag har fått möjlighet att prata med Ichiro både på destilleriet och på festivaler, och han imponerar lika mycket på mig som Roger och Pär gör.

Tone hos Box i Ådalen

Hur ser du på att fler destillerier börjar överge åldersbestämning på sina releaser?
Jag bryr mig inte så mycket om ålder. Huvudsaken är att whiskyn är god!

Om du fick bjuda in 3 valfria personer till en privat provning, vilka skulle du välja och varför? (Levande eller döda)
Rachel MacNeill (Whisky for Girls), Gabriella Axelsson (Box Whisky och Whiskytaste) och Yumi Yoshikawa (Chichibu distillery) – eftersom de alla är underbara och kunniga kvinnor!

Om du fick sätta ihop en provning för oss övriga whiskybloggare, vilka fem sorter skulle det finnas på bordet och varför?
Jag skulle välja enbart buteljeringar för Dr. Jekylls Pub eftersom det är något som ni inte så lätt kan få tag på och smaka; Highland Park 12 YO, Karuizawa 14 YO, Glengoyne 16 YO, Laphroaig 7 YO och Springbank 19 YO. Dessutom håller alla dessa buteljeringar mycket hög kvalitet.

Har du några planer på att utveckla ditt stora whiskyintresse ytterligare, i så fall hur?
Jag tror att jag har hittat rätt balans mellan den tid jag tillbringar på bloggen, klubben och festivaler, så jag håller nog samma nivå som nu.

Till sist, kan du ge våra läsare något whiskyråd?
Smaka varje whisky med ett öppet sinne – oavsett destilleri, ålder, fattyp och etikett!


Tidigare intervjuer med whiskybloggare (klicka på namnen för länkning):

Frida Birkehede – Änglarnas Andel
David Tjeder – Tjeders Whisky
Johan Borgemo – Whiskynörden
Fredrik Strömberg – Veckans Fredagswhisky
Fredrik Larsson – Whiskyarkivet

1 tanke på “Tone Skavhaug – The Ladies’ Share”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.