Fredrik Strömberg – Veckans Fredagswhisky

Fredrik Strömberg, en av de tidigaste whiskybloggarna i Sverige, tog sig tid och svarade på några frågor om sig själv och sitt bloggande. Denna 32 årige göteborgare driver bloggen Veckans Fredagswhisky (länk) som är väldigt populär. Vi ville veta mer om Fredrik och hans syn på whisky och som alltid är han klarsynt och intressant att lyssna på. Läs om hur hans bloggande har ett ursprung via en Facebooksuppdatering varje fredag.

Hej, vem är Fredrik Strömberg egentligen?
Ja du, bra fråga! Jag är en 32 årig göteborgare som jobbar som driftansvarig på Mathem.se, en matbutik på internet. Sysslar mestadels med effektivitets- och kvalitetsuppföljning, schemaplanering och rekrytering. Mina absolut största passion är olika doft- & smakupplevelser, inte bara när det gäller whisky utan även andra drycker gärna i kombination med mat eller andra godsaker, men jag har även ett stort intresse för historian bakom drycken jag har i glaset. Livsnjutare, fullt ut! Dessutom har jag två underbara dalmatiner, Bailey och Islay, som jag älskar att hänga med.

Fredrik och hans älskade hundar Bailey och Islay

Kan du berätta om ditt ”halleluja”-moment när du upptäckte och förälskade dig i whisky?
Jag kan inte säga att jag egentligen har haft ett “halleluja”-moment. Däremot kan jag berätta ett av de allra första minnena jag har när det gäller whisky. Det var en av de första gångerna jag blev hembjuden för att träffa min dåvarande flickväns föräldrar, jag var 15-16 år. Efter en trevlig middag så tyckte hennes far att vi skulle ta en whisky. Han hällde upp ett rejält glas Bowmore 12 och det smakade riktigt vidrigt. Men jag ville ju inte verka mesig så jag höll god min och drack snällt upp. Då trodde jag inte att jag bara några få år senare skulle dricka Bowmore som godis. Det kan vända fort, helt plötsligt är man vuxen, haha.

Läste att du började ditt bloggande via veckovisa inlägg på Facebook 2010. Kan du berätta lite om det – samt varför du startade en egen blogg?
Allt eftersom mitt intresse för whisky och dess historia växte så började jag läsa om destillerier och samlade på mig massa kunskap och höll i mindre provningar för mina vänner. Det var egentligen en tjejkompis på högskolan, Jessica, som föreslog att jag faktiskt skulle skriva varför jag valde just den whiskyn som jag gjorde på fredagarna efter en lång arbetsvecka. Hon ville veta smaknoter, ursprung och tyckte jag skulle börja skriva om det jag drack. Så det började egentligen som en anteckningsbok för mig själv och några av mina vänner och namnet på bloggen blev mer eller mindre självklart.

Varför tror du att din blogg blivit så populär?
Jag hoppas att folk som hittat min blogg och valt att fortsätta följa den tycker att det jag skriver är något vettigt, bra, läsvärt och intressant. Jag försöker skriva om den whisky jag själv tycker låter intressant och vill veta mer om. Inte bara de allra nyaste utgåvorna hela tiden och jag försöker även skriva om historian bakom whiskyn och destilleriet. Det var den typen av blogg jag saknade när jag själv letade efter information innan jag började blogga själv.

Hur ser du på att det kommit så många nya whiskybloggar? Tror du det finns plats för dem alla?
På den tiden jag startade så fanns det ju bara ett fåtal bloggar, samtliga ganska nystartade, men intresset för whisky bara växte och växte. Så jag tycker inte det är så konstigt att det ploppar upp fler och fler bloggar. Plats finns det alltid, alla skriver dessutom på olika sätt och läsarna får sålla och läsa det de själva tycker är intressant.

När du recenserar en whisky, hur brukar du då gå till väga?
Jag föredrar att sitta hemma ensam när jag ska recensera, men ibland går jag utanför den ramen ifall jag är på resande fot eller liknande. Försöker planera in det så man har tid på sig att lufta, vattna och experimentera, aldrig bra att stressa fram en upplevelse. Jag ser också till att det sker innan jag ätit så det inte stör smaklökarna plus att jag sällan dricker annat än vatten innan. När det gäller själva provandet av spriten så föredrar jag att dofta och smaka utan vatten först för att sedan blanda i vatten droppvis samt även gå tillbaka och testa utan vatten igen om möjligheten finns.

1Du betygsätter inte whiskyn du provar på traditionellt sätt. Varför?
Jag har försökt hitta en poängsättningsmodell som jag tycker verkar vettig och kan relatera till men har egentligen inte hittat någon. Därför har jag valt att strunta i att sätta ett betyg i siffror och skriver bara hur jag själv upplever den och vad jag tycker.

Topp 5 whiskys som du druckit?
Min topplista har suddats ut mer och mer genom åren, det beror så väldigt mycket på humör, tillfälle och mycket annat, men några tillfällen är lite mer värda än andra. Glenfarclas 50yo 1956 Family Cask, The Balvenie 40yo samt 12årig Octomore direkt ur ett sauternesfat på destilleriet är tre olika glas som jag definitivt aldrig kommer glömma.

Bästa svenska whisky du provat?
Det finns ju ganska många destillerier i Sverige just nu med stor potential men Box och Smögen ligger en nivå högre än de andra för tillfället, tycker jag. Rogers orökta Boxwhisky är i särklass bästa i Sverige just nu men när det gäller rökig whisky så slår Pär samtliga på fingrarna med sin västkustwhisky.

Vad är det som är speciellt med whisky enligt dig?
Jag skulle nog säga det oändliga spektrumet av dofter och smaker som man tillsammans i gott sällskap kan njuta av och diskutera. Whisky är ju en underbar sällskapsdryck och ett hantverk med hundratals år av historia.

Hur ser du på att fler destillerier börjar överge åldersbestämning på sina releaser?
Det är tråkigt givetvis att de medvetet döljer vad som faktiskt finns i flaskan men så länge det smakar gött och det fortfarande är ett rimligt pris så ser jag inte att det spelar så jättestor roll egentligen. Men vetgirig som man är så vill man ju alltid veta exakt vad man dricker och tyvärr går ju inte priserna direkt neråt nu efter att åldersbestämningen försvunnit mer och mer.

Upplever du precis som oss, att intresset för whisky ökar bland kvinnor? Varför tror du att det är så?
Som jag nämnde tidigare så är ju whisky en sällskapsdryck och människan i allmänhet, tror jag, är ganska nyfiken av sig. Whisky skapar diskussioner, relationer plus att kvinnor oftast har mycket bättre sinne för doft och smak vilket jag tror resulterar i att många kvinnor blir nyfikna på att testa. Ofta placeras man i olika fack, Kvinnor = Cider och Drinkar, Män = Öl och Whisky. Tycker det är skönt att dessa gränser suddas ut mer och mer allteftersom dryckesintresset växer.

Om du fick bjuda in 3 valfria personer till en privat provning hemma, vilka skulle du vilja bjuda in och varför?
Jag skulle definitivt bjuda in Jim Murray, hade varit intressant att träffa honom höra hur han egentligen tänker kring olika sorters whisky. Hade gärna även sett att Michael Jackson ville komma på provningen, ja inte popartisten då utan författaren. Det är en mycket intressant profil också som skulle vara intressant att byta ett par ord med över en provning. Hade jag kunnat så hade jag även bjudit in min farfar, som jag tyvärr inte träffat i vuxen ålder. Inte för att han kunde så mycket om whisky, vad jag vet, utan mest för att få chansen att lära känna honom lite mer.

Om du fick sätta ihop en provning för oss övriga whiskybloggare, vilka fem sorter skulle det finnas på bordet och varför?
Det skulle du allt vilja veta va, haha! Skulle jag sätta ihop en provning för oss bloggare så skulle jag först och främst ha en blindprovning. Sedan vilka buteljer som provas, tycker jag, spelar föga roll så länge vi får möjlighet diskutera oss fram till vad som finns i glasen och har det riktigt trevligt.

Har du några planer på att utveckla ditt stora whiskyintresse ytterligare, i så fall hur?
Jag jobbar mycket tillsammans med Patrik och Mats, som driver den svenska avdelningen av The Scotch Malt Whisky Society (SMWS), i dagsläget och tanken är att jag kommer fortsätta med det. Jag kommer att gå en ambassadörsutbildning hos SMWS på deras huvudkontor i Edinburgh inom kort, vilket kommer göra att jag kommer kunna representera SMWS på fler provningar och olika sorters events.

Till sist: Kan du ge våra läsare något/några whiskyråd?
Utmana dig själv och testa nya saker, gärna blint


Tidigare intervjuer med whiskybloggare (klicka på namnen för länkning):

Frida Birkehede – Änglarnas Andel
David Tjeder – Tjeders Whisky
Johan Borgemo – Whiskynörden

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.