Anki Ulvmåne – Mrs Wolfmoon

Vi kontaktade Anki Ulvmåne, som är en välkänd whiskypersonlighet i Sverige. Anki är utbildad dryckesprovningsledare, whiskybloggare, driver eget företag och är ambassadör för danska Braunsteins privatfat i Sverige. Att hon dessutom hinner med att sin Vlogg ”Lill-lördag med Mrs Wolfmoon” är närmast ett mirakel. Vi var nyfikna på hur hon ser på sitt stora intresse för whisky och fick en intressant intervju med denna mångsysslare med en konstnärliga ådra.

anki eldvatten
Anki Ulvmåne – Eldvattens monter

Hej Anki, kan du berätta om dig själv för våra läsare?
Smakintresserad gift tvåbarnsmamma. Förskollärare sedan snart 20 år, numera frilansande så jag kan styra min tid själv eftersom jag också frilansar som dryckesprovningsledare i mitt företag Taste Events by Wolfmoon och är Ambassadör för Danska Braunsteins privatfat i Sverige.

Har du något Hallelujah-moment när det gäller whisky?
Den Eleganta Sherrylagrade Mackmyran, troligtvis bland de första omgångarna av privatfat som buteljerades, som när jag smakade den öppnade upp för det helt galna whiskyintresse jag har nu.
Och så Glen Grant 1955 från Gordon & McPhail som jag smakade efter att ha jobbat min första whiskymässa, Sth Beer 2012.

Du bloggar om whisky på Mrs WolfmoonsWhisky. Hur och varför startade du den och började blogga?
Jag är egentligen ganska bra med ord… gillar att skriva och uttrycka mina åsikter. Jag ville helt enkelt dela med mig av alla intryck och känslor jag upplever när jag utforskar whiskyvärlden. Nu är jag mer aktiv med min videoblogg “Lill-Lördag med Mrs Wolfmoon” som kommer på onsdagarna. Den startade jag för att jag själv tröttnade på att läsa andras smaknoter – jag ville själv ha något annat och det passar mig att vara lite smågalen och bjuda på mig själv. Andra kan skriva seriösa smaknoter. Bloggen använder jag när jag vill förstärka min Vlogg och visa att det inte bara är skoj utan att det finns kunskap bakom det jag gör.

Ankis populära Vlogg “Lill-Lördag med Mrs Wolfmoon!

Varför tror du att den blivit så populär?
Jag vet inte om den är så populär?!! Jag har några trogna tittare som kommenterar och ca 800 visningar varje vecka så visst är det några som kollar in den. Jag tror att folk gillar Lill-Lördan´ för att jag bjuder på mig själv, visar att whisky inte behöver vara snobbigt och mitt måtto är att du bestämmer själv vad som är gott!

Du blev ju får något år sedan certifierad provningsledare. Kan du berätta om ”Tutor of Fine Spirits”?
Det är att vara Dryckesprovningsledare i ädelsprit. Jag har fått utbildning i Whisky, Rom, Calvados, Cognac, Armagnac, Tequila/Mezcal, Vodka och Akvavit samt grundkunskaper i drinkblandning. Och naturligtvis fått öva mig i presentation och marknadsföring.

Läste att du under utbildningen blev framröstad som ”best in class”. Hur kändes det?
Sjukt overkligt! Många av de andra var från Krog/Barbranschen, erfarna provningsledare och whiskyklubbsveteraner. Jag som outsider (förskollärare) trodde faktiskt aldrig att jag skulle ha chansen att bli kollegornas val till best in class.
Och vinsten var en resa till Estate Coeur de Lion i Normandie, alltså Christian Drouins Calvadosgård. Ett minne för livet. Jag blev jätteglad

Om någon whiskyklubb eller företag vill anlita dig som provningsledare, hur får de kontakt med dig?
Man når mig på tasteeventsbywolfmoon@gmail.com

Har hört att du gillar tatueringar. Vilken tatuering är du mest nöjd med?
Min “Guardian Highlander”, ett renoveringsobjekt som tidigare hade leopardkalsonger och numera bär kilt gillar jag jättemycket. Annars är min egendesignade Ängel också en favorit. Jag är nöjd med alla mina tatueringar.

Guardian Highlander – Ankis tatuering på vänsterarmen

Har hört att du har en konstnärlig ådra. Kan du berätta något om det och vilka uttryck det tar sig?
Jag målar i olja med trasa. Använder helst inga penslar utan är mer hands on. Oljepastell är också kul. Motiven varierar men är mest abstrakta. Jag spelar också gitarr och skriver lite låtar.

Vid sidan av whisky och andra ädla drycker, hur tillbringar du din fritid helst?
Läser gärna. Allt från serier till facklitteratur. Gillar att lösa korsord, gå på konserter, arrangera fester, vara med min familj. Jag reser gärna. London är en favoritstad. Och träffa vänner över en bit mat och något gott att dricka. Förr gillade jag att påta i trädgården men det blir mindre och mindre… tyvärr för det är ren terapi!

Om du skulle få hålla en provning för 3 valfria gäster, vilka skulle du bjuda (levande eller döda) och varför? Och vad skulle du bjuda på?
Nelson Mandela – en av mina stora idoler, Joe Strummer – en musikikon med stort socialt engagemang, och Modesty Blaise, Ja jag vet att Modesty inte funnits på riktigt men jag gillar “hjältar” som står upp för de svaga.
Det blir ju lite tomt vid bordet eftersom två är döda och en är fiktiv, men jag skulle bjuda på Rooibos te, ett bra men billigt rött vin (till modesty) och Joe Strummer skulle nog ha druckit vad som helst men lite blandade öl skulle nog gå hem där. Nä det blev visst ingen starksprit på den provningen 😉 !

Finns det någon du ser upp till i whiskyvärlden?
Jag har inte träffat så många ikoner men Frank MacHardy var trevlig, ödmjuk och hjälpsam. Juliette Buchan från Benromach/Gordon & MacPhail är också kanontrevlig, jordnära och mycket kunnig. Det finns massor av duktigt folk i branschen. Alla är dock inte lika trevlig. Två goa gubbar som buteljerar sprit jag gillar är Tommy & Peter på Svenska Eldvatten.

Phases of Life – Målning av Anki

Vilket är ditt stoltaste whiskyögonblick?
När jag lyckas med att välja ut en dram åt någon på en mässa som får dem att nästan gråta för det är så bra. När jag jobbade med symposion hade vi ca 250 sorter i montern. Att lyssna in vad kunden vill ha och hitta den “rätta” whiskyn är härligt. Man ser på ögonen på folk om man träffat rätt.

Hur skulle du vilja gå vidare med ditt whiskyintresse? Några drömmar?
Jag har precis börjat som Ambassadör för Dansk Braunstein. Jag hoppas att det ska generera många chanser till möten med whiskyintresserade människor. Att bli Brand Ambassador på heltid är det jag strävar efter.

Har du något/några whiskyråd till våra läsare?
Drick vad du vill. Gilla vad du vill och våga prova nya och udda sorter.

Till sist, något du vill tillägga?
Whisky ska vara kul. Så var snälla mot varandra därute. Både på nätet och i verkligheten.


Tidigare reportage om whiskybloggare (klicka för länkning):

Frida Birkehede – Änglarnas Andel
David Tjeder – Tjeders Whisky
Johan Borgemo – Whiskynörden
Fredrik Strömberg – Veckans Fredagswhisky
Fredrik Larsson – Whiskyarkivet
Tone Skavhaug – The Ladies’ Share

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.