Glenrothes Provenance 10 YO Sherry Cask (46%)

Vi fick ett sample från Clydesdale för recension. Glenrothes Provenance 10 YO Sherry Cask 46% (Douglas McGibbons & Co Ltd).

Douglas McGibbon har under alla år sysslat med blends och först på senare år specialiserat sig på Malt Whisky. Det var ett enkelt steg att ta när man introducerade Malt whisky- serien Provenance eftersom Mr Laing och hans två söner, Fred och Stewart, alltid hade njutit av att prova och jämföra kvalitén på de fat dom hade i lager. Genom Provenance så har man lyckats påvisa inte bara skillnaderna mellan olika fat utan även hur det kan variera under säsongen. Därför är varje buteljering märkt med vilken säsong som man har destillerat whiskyn.

Glenrothes Provenance 10 YO kostar 979kr och finns på Systembolagets beställningssortiment.

Vill du veta mer om den buteljering vi fick förmånen att prova, klicka här.

Doft
Beppe: Mustig sherry doft. Russin, dadlar och fikon. Kanel och vanilj. Lim finns där och likaså en slags gummiaktig doft. Tycker även mig känna en doft av söta hallonbåtar. Efter ett tags luftning tycker jag faktiskt att det finns en hint av lättrökt fisk.

Kent: Mustigt och mycket. Dadlar, fikon, russin, katrinplommon. Men även choklad med vaniljsmak. En kryddig touch av julkryddor såsom kanel och kardemumma. Finns även ett syrligt inslag av grapefrukt. Men mestadels är det sött, sött och återigen sött.

Smak
Beppe: En slags fotogenaktig karaktär. Kanel och russin. Mustig murrig sylt tillredd av torkade aprikoser, fikon och dadlar. Det är jul och detta är god dram att njuta av framför en värmande brasa. Eftersmaken är fylld av härliga marmeladaktiga sherrytoner och man vill bara ha mer men den försvinner allt för fort. En god men lite identitetslös sherrydram.

Kent: Smaken känns lite djupare än doften. Lite mörkare och lite kraftfullare, vilket är trevligt. Nu är det inte choklad med vanilj, utan snarare mörk syltig choklad. Sherrytonerna är inte jättekraftiga men påtagliga med en beskhet som skapar en mörkare smakbild. I smaken är det som att fikon och dadlar blivit övermogna och ger ett beskt intryck. Smaken bjuder även på en pepprig touch av julkryddor. Framförallt ingefära och kanel som sticker på tungan. Eftersmaken bär inte hela vägen utan den är först trevlig och kraftfull för att sedan dö väldigt plötsligt.

Betyg
Beppe: Det här är en god dram. Men jag kan faktiskt tänka mig flera andra sherrybaljor som är både godare och har ett mer attraktivt pris. Den är bra men har liksom ingen egen karaktär. Missförstå mig inte. Den är god, bara lite karaktärslös. Betyg 6.7

Kent: Absolut en trevlig bekantskap! Karaktärsmässigt är den inte allt för komplicerad och faller kanske lite för lätt. Dock måste jag säga att Glenrothes har en spännande smakbild och jag tror att denna whisky behövt några år till för att komma till sin fulla rätt. Samtidigt gillar jag den och måste ge den ett så pass bra betyg som 7.2

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.