Laphroaig 19 YO Single Cask (56,5%)

Vi fick ett sample från Clydesdale för recension. Det var en Laphroaig 19yo single cask på 56,5% och som valts ut av Andrew och Scott Laing. Den ingår i serien The First Editions och är destillerad 1996 och buteljerad 2015. Man har under hösten utvecklat förpackningen.

Laphroaig 19yo single cask finns att beställa på Systembolaget för 2198 kr. Mer information om buteljeringen finns att läsa här.

Doft
Beppe: Aska och viol. Inte så rökig i doften som jag förväntat mig. En doft som för mig påminner om en granskog efter en regnskur. Friskt och rent. Tycker mig även känna lite enbär, kola och vanilj.

Kent: En sötaktig rök med fenolnyanser. Håller med om skogsliknelsen, då doften får mig att se en regntung höstskog. Vi befinner i skogen i närheten av en lägerbrasa vid en skogstjärn. Den lättsaltade fisken fylld med persilja och citronskivor, ligger på grillgallret över den öppna elden och sprider sina aromer över lägerplatsen. En viss pepprighet finns också i bakgrunden, där någonstans bland rökmolnen. Förvånande klar och ren doft där vanilj och honung gör sig påmind, framförallt efter lite vatten. Uppfriskande skulle jag vilja nämna doften som – och den får mig att längta ut till skog, mark och fiske! Härligt!

Smak
Beppe: Här kommer torven och röken fram betydligt mer än i doft. En nästan mentolaktig och metallisk rök som jag tycker påminner om fastlandsrökare. Blommor, vanilj och kola framträder efter en skvätt vatten. Jord och lakrits. Jag tycker mig även känna lite en mintig mörk choklad i bakgrunden.

Kent: Denna Laffe har tydliga nyanser av sötlakrits och mentol. Men det som imponerar mest på mig är att den har en härlig sälta som balanseras av honung och ett kryddigt inslag av citronpeppar. Lägereldens aska finns där i smaken som en bismak runt en maltig ton av blöt ek. I den mycket fylliga eftersmaken ligger alla nyanserna och mullrar ett bra tag och jag blundar och förflyttar mig till lägerelden där i skogen vid skogstjärnen. Nu har jag kryddat firren med citronpeppar och med olika örter. Jag kan höra andfamiljen ropa nere vid vattenbrynet. Just då är livet underbart! Jag gillar verkligen denna whisky!!

Betyg
Beppe: Jag tycker att Islarökare vinner på längre lagring. Det finns annat än bara rök i smakerna då fatet fått jobba ner röken en aning. Den här Laphroaigen är en mycket bra whisky och mår bra av en skvätt vatten. Jag gillar detta. Priset är dock en faktor då en flaska faktiskt går lös på 2198kr så är det verkligen inte var mans whisky. God? Svar ja, till och med otroligt god. Värd sitt pris? Tveksamt… Betyg: 7.6

Kent: En fullvuxen whisky av högsta kvalitet. Vi pratar skog, fiske, natur, tjära, lägereld och läderrock. Visst är den dyr och absolut inte var mans whisky, men jäklar vilket drag och jäklar vilken upplevelse. Det är sådana här gånger jag förstår varför jag förälskade mig i rökig whisky där i min ungdom. Ibland är det bara så befriande att sitta med några centiliter av en sådan här whisky och bara få drömma sig bort. Tack Clydesdale för detta! Betyget blir välförtjänta 7.9 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

1 tanke på “Laphroaig 19 YO Single Cask (56,5%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.