Talisker Distillers Edition 2016 (45,8%)

Så var det dags att avrunda vår härliga Talisker-vecka. Vi inledde med en intervju med destillerichef Stuart Harrington och följde upp intervjun med att recensera Talisker Storm, Talisker 10 och Talisker Port Ruighe. Som den fjärde whiskyn från detta underbara destilleri kan vi idag bjuda på Talisker Distiller Edition. En whisky som fått en extra mognad på amoroso-fat, liknande Oloroso-sherryfat.

Talisker Distillers Edition 2016 är som vanligt när det gäller Talisker buteljerad på 45,8% ABV och kostar 619 kr via Systembolaget.

Talisker Distillers Edition 2016 (45,8%)

Doft
Beppe: Här har vi en något sötare Taliskerdoft där vinfatets sötma kämpar mot Taliskers sälta. Röken har också ätits upp en aning. Citrus och apelsintoner finns närvarande och även honung och russin. Mjölkchoklad och kaffe tycker jag mig också finna. Detta doftar mycket bra.

Kent: Underbar havskänsla med sälta och tång. Sältan går mot ostronhållet och i sitt släptåg finns ingefära, apelsinskal och härlig mustig frukt. Allt inramat av vitpeppar och glödande rök som för tankarna till ett nedbrunnet hus. Den är trots sin urkraft ändå mjuk och söt. En underbar doftbild!

Smak
Beppe: Till en början sälta, peppar och rök men nästan direkt kommer sötman från vinfatet och dämpar hettan från pepparn och likaså torvröken. Torkade söta frukter såsom russin och plommon är framträdande men i bakgrunden kan man ana färska äpplen. Några droppar vatten gör att de kommer fram tydligare. Citrus och apelsin finns tydligt med och även lakrits, choklad och kaffe. Det här är en riktigt trevlig whisky.

Kent: Först kommer en söt smak av apelsinmarmelad med en pepprig underton. Sedan kliver en ekig rökig smak fram som även den är kryddig med kryddnejlika och ingefära. Den tydliga glödande röken hålls i schack av en härlig sötma från tropiska frukter (apelsin och citrus). Eftersmaken pulserar med sin rök och ebbar ut i en härlig kick av citrus. Grymt!

Betyg
Beppe: Vi avslutar Taliskerveckan i stor stil. Jag personligen tycker att detta har varit den bästa av de vi provat denna vecka. Talisker är numera en whisky som jag kommer att hålla mer koll på än jag gjort tidigare då de kokar riktigt trevlig och karaktärsfull sprit som jag verkligen gillar. Betyg: 7.5

Kent: En njutningsbar kombination av kryddig brandrök och med en härlig sötma från tropiska frukter. Mycket bra whisky som förtjänar 7.9 poäng.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.