Talisker Port Ruighe (45,8%)

Fjärde dagen under vår Talisker-vecka och tredje whiskyn från samma destilleri. Idag koncentrerar vi oss på Talisker Port Ruighe, som är dubbellagrad i portvinstunnor. Den är en hyllning till de skotska handelsmän som trotsade havets alla faror och spelade en nyckelroll i den framväxande portvinshandeln. ”Port Ruighe” (uttalas ”Portri”) är den gaeliska stavningen på Skyes gamla hamn, som förr i världen sjöd av liv och rörelse.

Talisker Port Ruighe är buteljerad på 45,8% ABV precis som de flesta Talisker är, och den kostar 499 kr via Systembolaget. Den är utan åldersangivelse.

Talisker Port Ruighe (45,8%)

Doft
Beppe: Kustsältan är tydligt närvarande. Dock har portvinsfaten dämpat röken en aning. En härlig vinsötma har tagit plats och brett väg för plommon, apelsin och chokladtoner. Sjögräs och tång finns kvar i bakgrunden och givetvis även röken, om än lite dämpad. Detta doftar mycket trevligt.

Kent: En söt rökighet möter mig som påminner om en glödande brasa. En tydlig doft av havssälta ackompanjeras av havstång. Björnbär och Plommon bidrar till ett sött djup. Syrlighet från apelsinskal och en försiktig nyans av grönt äpple finns där i bakgrunden. Trevlig!

Smak
Beppe: En klart sötare Talisker än tian och storm. Vinfaten kan gett en härlig sötma som försöker balansera upp kustsältan. Den är något rökigare i smak än vad doften ger sken av. Apelsin och choklad finns med på ett hörn och likaså kaffe. Svaga chili och peppartoner kittlar tungan dödsskönt. Eftersmaken är något längre än jag förväntat mig av en nas-whisky och är på något märkligt sätt saltsöt. Detta är riktigt bra.

Kent: En kryddighet tar första passet och består av ingefära och vitpeppar. På något sätt transformeras kryddigheten till en bränd ton. Torvröken mullrar lagomt mycket utan att slå ut andra smaker. En hel del mörka frukter och bär kliver in och får mig att tänka på plommon, russin och björnbär. Apelsinchoklad bidrar med en söt känsla. Eftersmaken går från söt till torr och rökigheten får till slut grepp om smaken. Mycket trevlig smakbild!

Betyg
Beppe: Talisker Port Ruighe är för mig ett praktexempel på en bra nas-whisky. Det är helt enkelt en bra whisky som jag gillar skarpt. Sötman från vinfaten skänker en ny dimension till Taliskers sälta på ett elegant sätt. Betyg: 7.3

Kent: Elegant whisky som har ett mycket trevligt djup. En klasswhisky som jag gärna dricker fler gånger, för det här är bra! Betyget får bli 7.7 poäng.

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.