Talisker 10 YO (45,8%)

Vår Talisker-vecka fortsätter med att vi idag recenserar destilleriets 10 åring. Tioåriga Talisker ingår i Diageos serie Classic Malts. Därigenom har den nått ut till många whiskyintresserade och är en uppskattad whisky i många länder. Du missade väl inte vår intervju med destillerichef Stuart Harrington på Talisker? I så fall hittar du den här.

Talisker 10 YO är tappad på flaska på 45,8% ABV och innehåller e150a (sockerkulör). Den kostar 399 kr på Systembolaget.

Talisker 10 YO (45,8%)

Doft
Beppe: En frisk salt mineralig doft med en glöd och kolaktig rök. Lakrits och havssalt med maltiga toner. I bakgrunden finns gröna äpplen, citrus, honung och vanilj. Det är friskt och fräscht.

Kent: En härlig sälta skiner igenom torvröken som i sig är lagom mild. En kryddighet finns där som drar åt ingefära och vitpeppar. Sältan balanseras på ett fantastiskt sätt av en söt nyans av fudge. Samtidigt finns en maltig kropp med influens av kolad ek.

Smak
Beppe: Peppriga toner av torv och rök. Det är absolut inte för mycket. Det är härliga salta kusttoner med en värmande rykande brasa. Finns friska mentoltoner i röken. Lakrits finns också med i mixen.  Toner av citrus, honung och vanilj finns med på ett hörn.

Kent: I smaken kliver verkligen havskänslan fram. Det blir mer sälta och mer tång som intar scenen. Även torvröken tar mer plats och i dess spår bärs en härlig mix av söt fudge, honung och en massa vanilj. I ett subtilare lager kan ett grönt äpple anas, men försiktigt tillbakadragen. Kryddigheten kliver fram i eftersmaken tillsammans med en tjärig ton som skapar ett härligt djup.

Betyg
Beppe: Jag gillar detta skarpt. Talisker har en karaktärsfull sprit med en härlig ruffhet som tilltalar mig skarpt. Denna tioåring är grymt bra och förtjänar en plats i varje whiskyskåp. Betyg: 7.0

Kent: Jag bara älskar Taliskers säregna doft och smakbild. Det är djärvt och det är fylligt. 10 åringen är i  min mun bättre än Storm som vi provade igår. Nu blir det lite djupare, lite djärvare och lite mer intressant. Jag ger 10 åringen 7.3 poäng.

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.