Stuart Harrington – Senior Site Manager Talisker

Vi på Whiskytower har länge varit nyfiken på att skriva något om Talisker. De senaste åren har Diageo satsat stort på detta destilleri och gett ut flera olika utgåvor, både i standardsortimentet och i travel retail utbudet. Destilleriet Talisker har en brokig bakgrund med både konkurser och bedrägerier bakom sig. Vi ville veta mer om detta spännande och (än så länge) enda destilleri på Isle of Skye. Vi ringde helt enkelt upp destillerichef Stuart Harrington och fick en riktigt trevlig pratstund med honom. Denna intervju inleder dessutom en Talisker-vecka här på Whiskytower. Vi kommer under följande 4 dagar prova fyra olika utgåvor av Talisker.

Stuart Harrington – Senior Site Manager of Operations at Talisker

Stuart berättar att han är Senior Site Manager of Operations på Talisker och att han har jobbat inom whiskyindistrin i ungefär 15 år. Han började sin karriär i Speysideområdet och har där bland annat jobbat som guide hos Glen Grant och The Glenlivet. Lagerhusjobb hos Gordon & MacPhail har han också hunnit med innan han började i labbet på Diageo.

Det märks att Stuart är passionerad när han pratar om whisky. Jag frågar honom hur han skulle beskriva husstilen hos Talisker. Han svarar: ”Kustsmaker, den är salt och kryddig, vitpeppar chili och kanel. Mediumröken gör att den inte är övermäktig, utan den gifter sig med övriga smaker”.

Stuart’s personal favourite – Talisker 25YO

Jag frågar vad hans personliga favorit är och enligt Stuart så är Talisker 25YO en whisky som skulle passa perfekt att ha på en öde ö. ”Den är ren kärlek”, säger han. Jag frågar honom om han läst vår intervju med Dave Broom, vilket han tyvärr inte har. Jag påtalar då att det är intressant att Stuart berättar att Talisker är en utmärkt whisky att ha med sig på en öde ö, då det är precis vad Dave Broom skulle ta med sig om han blev strandsatt. Detta faktum får Stuart att skratta hjärtligt och berättar att trots att han inte känner Dave Broom personligen, så vet han att Daves favoritwhisky hos Talisker är 57 North. Vidare berättar Stuart att han har läst vår intervju med Georgie från Lagavulin.

Att whisky är något Stuart brinner för är ingen tvekan. Han berättar mycket och gärna om hur viktigt det är i hans liv. Bland annat berättar han att bland hans favoriter finns Royal Lochnagar som han beskriver som godisfrukt samt att han har ett svagt hjärta för Knockando. ”Jag har en del av mitt hjärta i Speyside och Knockandos speysidestil gillar jag skarpt”, säger han.

Jag glider in på Svensk whisky och frågar om han provat någon? Det har han. Box och Smögen har han provat. Stuart tror att framtiden ser bra ut för Svensk whisky då han gillar att vi är noga med detaljerna när vi kokar vår whisky.

Talisker Distillery

Jag säger till Stuart att jag läst att Talisker ursprungligen var en trippeldestillerad whisky. Det stämmer berättar han. Man slutade med det på 20-talet. Förmodligen för att man blev bättre på att destillera så det räckte med två destilleringar. Dock påpekar han att det är bara vad han tror. Idag finns en femte panna kvar i destilleriet som påminnelse om detta arv.

När jag undrar om Talisker och mat i kombination, säger sturart att ostron och rökt lax passar otroligt bra med en dram Talisker. Han påtalar att man bredvid destilleriet odlar ostron. ”Ett färskt ostron med en Talisker 10YO är ljuvligt”, enligt Sturart.

På min fråga om han har något whiskyråd att ge oss, säger han ”Det finns inget fel eller rätt sätt att njuta av sin whisky. Gillar man det så är det rätt!”. Sedan fortsätter han med att säga: ”Dessutom så kan man alltid tillsätta mer vatten men inte mindre, så tillsätt lite i taget”. Med dessa råd så avslutar vi vårt samtal med Stuart från Talisker. Innan vi lägger på berättar han om sin utsikt från kontoret och den fantastiska naturen på Skye. Jag svarar att vi med all säkerhet kommer att besöka Talisker inom en snar framtid. Det tycker Stuart att vi ska göra och han lovar då att visa oss runt själv.

2 tankar på “Stuart Harrington – Senior Site Manager Talisker”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.