Laphroaig Triple Wood (48%)

Vi fortsätter vår Laphroaig-vecka med den fjärde utgåvan vi testar och recenserar. Tidigare i veckan har vi recenserat: Select, 10 YO och Quarter Cask.

Idag är det dags för Laphroaig Triple Wood som John Campbell (länk till intervju), Master Distiller på Laphroaig sade så här om:

 “Triple wood we basically take the quarter cask liquid and put it into a Oloroso sherry matured hogsheads for a further 2 years to make our most complex whisky. Lots of levels of flavours in this one and a couple of drops of water I feel makes this an amazing whisky.”

Laphroaig Triple Wood är en NAS och är buteljerad på utmärkta 48% ABV. Den kostar 539 kr via Systembolaget.

Laphroaig Triple Wood (48%)

Doft
Beppe: Här har vi ett härligt ek-driv med en härlig fruktighet. Vanilj/kola tonerna krigar med rökigheten och de torkade frukterna kommer till dess undsättning. Havssältan och sjögräset står på rökens sida och har med sig lakrits på vänsterflanken. En härligt komplex doft som lovar mycket.

Kent: Krämig sötma som möter torv, härligt! En aning taggig och ung, men ändå på samma gång gammal nog… En trevlig integrering mellan whisky och sherry (påminner om Ardbeg på det sättet). Medicinal och jod-tung, fisk och salt, rök och torv. På andra sidan står vaniljkräm, päron och torkade frukter. Tillsammans skapar de en helhet.

Smak
Beppe: En torr ekig rökighet. Det finns flera lager i denna Laffe som ska komma till tals. Det första som slår mig att den är torr och har en hel del ekighet i sig. Röken kommer fram på ett raffinerat sätt då den krigar med både eken och vinfatslagringen. Jag gillar det då det smakar mer än bara rök. Tycker mig känna en viss gräsighet i denna som jag inte känt i de tidigare. Blommigheten finns där också men har fått stå tillbaka en del. Kola och rökt fisk finns även med på ett hörn.

Kent: En mycket trevlig sötma. Tjock och briljant skarp. Sötman kommer från gröna äpplen och vanilj i huvudsak. Salt och anis som ligger runt en smak av eukalyptus med medicinala toner. Citrus och citron som bidrar med en viss oljighet. Jordiga smaker av torv och ovan det rök som är tjock och fet. En smak av skogsbrand som ligger kvar länge i eftersmaken. Riktigt god!

Betyg
Beppe: Gillar denna laffe skarpt måste jag säga. En slutlagring på sherryfat tämjer röken på ett bra sätt. Eftersmaken är ganska lång. Mångfacetterad, komplex men ack så trevlig. Betyg: 7.0

Kent: Triple Wood är riktigt trevlig och god. Den har en bra balans mellan de olika fatlagringarna. Finns vissa dofter/smaker som påminner om Ardbeg. Gillar detta! Betyg: 7.6

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.