Laphroaig Quarter Cask (48%)

Då har vi kommit till tredje utgåvan vi testar under vår Laphroaig-vecka. Efter vår inledande intervju med John Campbell och recension av Laphroaig Select och Laphroaig 10 YO har vi nu kommit fram till Laphroaig Quarter Cask.

Laphroaig Quarter Cask är en NAS whisky som lagrats på mindre fat, så kallade Quarter Cask’s som rymmer 130 liter mot en vanlig på ca 500 liter. Det gör att råspriten får mer kontakt med trät i fatet och mognar ofta snabbare. Den är sedan buteljerad på härliga 48% ABV och kostar endast 469 kr på Systembolaget.

Laphroaig Quarter Cask (48%)

Doft
Beppe: En mer stickig rökighet. Salmiak med svartpeppar och blommor. Här känner man en ekighet som driver på. Vaniljen är också mer framträdande än i Select och 10-åringen. Mentol och en härlig havssälta. En härlig frisk doft.

Kent: Upplever att Quarter Cask är mer av allt än 10 åringen. Mer rök, mer frukter och mer ekdoft. Det börjar med att en djup rök hälsar dig välkommen. En medicinal rök som bär frukterna i sin famn. Apelsin och aprikos dansar fram i röken. När näsan vant sig vid den underbara röken, förnimmer jag mörk choklad, citrus och spår av torkade frukter. Härligt!

Smak
Beppe: Det här är en betydligt mer pigg och alert Laphroaig än de tidigare två denna vecka. Eken och den högre alkoholhalten driver fram tjäran och röken, men även de andra smakerna åker med i skjutsen. Blommor, aska, sjögräs och havssältan är mer pigg och framträdande istället för att gömma sig i bakgrunden.

Kent: Oj, nu blev det mycket hav! En underbar sälta som för tankarna till tång och sjögräs. Röken upplever jag som att den stillats jämfört med doften. Nu är den mer av ett komplement. Tjäran har i stället tagit mer plats och släpar fram en söt blommig smak i sitt släptåg. Bourbon-honung och vanilj får nu också vara med. Eftersmaken är söt och de initiala fruktsmakerna lämnar över till ett mullrande tåg av rök, tjära, sälta och sjögräs. Nice!

Betyg
Beppe: Äntligen har vi nått fram till en pigg och rask Laphroaig. Här vågar smakerna komma fram och lysa var för sig istället för att gömma sig i bakgrunden. En trevlig NAS-whisky som inte skäms för sig. Betyg: 6.7

Kent: Ouarter Cask är en riktigt bra whisky! Inte komplicerad eller komplex på något sätt, helt enkelt riktigt bra i sin enkelhet. Den högre procentsatsen gentemot 10 åringen skapar förutsättningar för mer av allt, och här har Laphroaig lycktas. En NAS-are som inte behöver skämmas det minsta. Betyg: 7.5

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.